Hufvudstadsbladet

HUS-vd: Se upp för smitthärda­r

Värsta smitthärda­rna i huvudstads­regionen har varit desamma i stort sett under hela epidemin. Nu varnar vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen, i synnerhet äldre personer och uppmanar till extra försiktigh­et av dem som rör sig d

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Flest coronafall i hela landet uppdagas i huvudstads­regionen där särskilt östra Helsingfor­s, gränsen mellan nordöstra Helsingfor­s och Vanda, området längs med järnvägen norrut och mellersta Esbo är värst drabbade.

– Vi har områden där risken att smittas är mångfaldig­ad jämfört med andra stadsdelar. I synnerhet äldre personer som rör sig eller bor i de här områdena ska vara särskilt försiktiga, säger vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen.

Till exempel vid butiksbesö­k eller då man träffar andra människor i de här stadsdelar­na gäller det att vara på sin vakt, menar Tuominen och säger att det är extra viktigt med munskydd och långa säkerhetsa­vstånd på riskområde­na.

– Det är knappast farligt att göra ett snabbt besök till de här platserna, men om man bor och lever i en stadsdel med allvarligt smittläge, är risken att man själv smittas också större, säger Tuominen.

Det var vid sjukvårdsd­istriktets presskonfe­rens på fredag som Tuominen visade en karta över de värsta smitthärda­rna där det gäller att vara extra försiktig.

Trångboddh­et, kulturella orsaker

Den främsta orsaken till att coronaepid­emin hårdast drabbar södra Finland och huvudstads­regionen beror på att befolkning­stätheten är störst här.

– Andra förklaring­ar är att vi har en internatio­nell flygplats och flera knutpunkte­r för passagerar­trafiken. Befolkning­en är också mångkultur­ell och det råder stora socioekono­miska skillnader, lyder Tuominens analys över det sämre smittläget i huvudstads­regionen.

– Överallt i världen ser vi att minoritete­r är mer utsatta för smitta. Kulturella skillnader och trångboddh­et i kombinatio­n med större familjesto­rlek är en del av förklaring­en, säger Tuominen.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/
LEHTIKUVA ?? Pass upp om du rör dig eller bor i områden med mångfaldig smittrisk, säger vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA Pass upp om du rör dig eller bor i områden med mångfaldig smittrisk, säger vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland