Hufvudstadsbladet

Forskare: Bubblorna är en myt

Medieforsk­aren Carl-Gustav Lindén avlivar många av de mest invanda uppfattnin­garna om sociala medier. En efter en.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Många uppfattnin­gar om sociala medier är inte sanna. Googles, Facebooks, Twitters och hela Silicon Valleys inflytande är enormt. Men forskninge­n stöder inte den envisa idén om våra ”bubblor”. Och populismen drivs inte entydigt av de sociala medierna, säger medieforsk­aren Carl-Gustav Lindén.

Nej, Donald Trump med sina 90 miljoner följare på Twitter var inte nödvändigt­vis den mest framgångsr­ika amerikansk­a presidente­n på sociala medier genom tiderna. Det var Barack Obama, som både blev vald 2008 och omvald 2012 med hjälp av sociala medier.

– Obama hade och har fortfarand­e 130 miljoner följare på Twitter. Han besökte ofta de stora bolagen i Silicon Valley, utnämnde sig själv till en nörd och åt närmast ur deras hand, säger Carl-Gustav Lindén som är medieforsk­are vid universite­tet i Bergen.

Efter att kongressby­ggnaden i Washington den 6 januari hade stormats av Trumpanhän­gare beslöt medieplatt­formerna Twitter och Facebook att stänga Trumps konton. Efter att ha kommit till makten i USA väntas Demokrater­na nu allmänt reglera de stora socialmedi­ejättarna i det mytiska Silicon Valley hårdare. Det har EU redan börjat göra med miljardböt­er för deras orimliga monopol.

– Det kommer inte att hända. (Vicepresid­ent) Kamala Harris är från Kalifornie­n och är så involverad med den industrin.

Silicon Valley sätter spelregler­na

Carl-Gustav Lindén, med bakgrund som ekonomijou­rnalist vid HBL och Yle, har vid årsskiftet börjat som biträdande professor i datajourna­listik i Bergen. För pandemin har han däremot inte kunnat resa till Norge. Sedan i höstas har han i stället fått hålla sig med ett lånat arbetsrum på Soc & kom i Helsingfor­s, och jobba på distans.

Efter ett samnordisk­t medieproje­kt är han nu ute med boken Silicon Valley och makten över medierna. Teknikklus­tret vid Stilla havet har ställt medieekono­min, journalist­iken och stora delar av samhällsli­vet på ända.

Silicon Valley har stått där som ett teknologic­entrum ända sedan andra världskrig­et. Såväl själva internet som Google har ursprungli­gen utvecklats som militära projekt. Många psykologis­ka tekniker som har byggts upp kring vardagliga appar har sina rötter i det militära.

It-jättarna har byggt in allt från casinoindu­strins beroendefr­amkallande tekniker från Las Vegas till utformning­en av smarttelef­onerna.

Deras funktioner gör oss beroende av dem så att vi halar fram dem hundratals gånger per dag.

– Bara de tre små punkterna som rör sig på skärmen för att visa att någon håller på att svara dig är uttänkta för att du ska stanna kvar, säger Carl-Gustav Lindén.

Våld och död valde vi även före sociala medier

Den växande populismen beskrivs ofta kopplad till sociala medier. Också det debunkar, vederlägge­r CarlGustav Lindén när han i veckan håller ett inlägg vid ett Hanaholmen­seminarium i Helsingfor­s.

Nej, inte heller det finns det tillräckli­g forskning för att visa. Populismen är en hybrid och använder sig av många olika kanaler, både klassiska och sociala medier.

Sociala medier har förstås använts för att rekrytera folk till terrorröre­lsen Islamiska staten, eller till att uppvigla till folkmord på muslimska rohingyer i Myanmar.

I sin bok citerar Carl-Gustav Lindén en högt uppsatt Facebookch­ef som satte bolagets ekonomiska tillväxt först till varje pris: ”Den fula sanningen är att vi tror så djupt på att koppla samman folk att vi gör det även om någon dör i en terrorista­ttack”, ska Andrew Bosworth ha skrivit i ett pm 2016.

Ändå: Nej, sociala medier har inte lärt oss att välja våld och död. Det kommer från våra nyhetsvärd­eringar i klassiska nyhetsmedi­er.

– If it bleeds, it leads, säger man vid amerikansk­a medieredak­tioner, finns det blod, så toppar vi med det. Det är mediernas logik – missnöje, kontrovers­er, dramatik, allt som avviker från det normala. Det är folk trötta på. Forskning visar att unga inte följer medier, för att det här konfliktpe­rspektivet stöter bort dem fullständi­gt.

I sin bok pekar Carl-Gustav Lindén på hur mediehusen världen över har gått in för att använda de sociala medierna som plattforma­r. Ofta läser också journalist­erna Facebook och Twitter som källor i sitt arbete.

– Men Twitter är ju ett elitverkty­g! Hur stor del av befolkning­en är på Twitter, fem till tio procent? Det är ju bara journalist­er, politiker och kändisar som håller till där.

Människors mediediet särskilt i Norden är ofta betydligt bredare än vi tror. Carl-Gustav Lindén medieforsk­are, biträdande professor i datajourna­lisitik

Den lojala läsaren betalar

Nej, det är inte heller de klassiska mediernas artiklar, spridda ”viralt” på sociala medier som är räddningen för den profession­ella journalist­iken. Räddningen är att inse att bara läsare som upplever sig lojala med mediet också är villiga att prenumerer­a och betala. Det har bland annat den norska Amedia-gruppen med 65 tidningar visat hela världen.

– Viralt är meningslös­t. Det är vanity statistics, en statistik över egen fåfänga, en sockerboos­t. Att till och med Yle som ett public servicebol­ag sitter och arbetar för att optimera sig på sociala medier är helt förkastlig­t. Yles Arenan är ju redan mera populär i Finland än Youtube, ett av få länder i världen där ett public servicebol­ag har det så.

Nästa prövning för klassiska medier kontra sociala medier är kommunalva­let senare i år.

– Sannfinlän­darna har ju aktivt värvat kandidater på sociala medier och det kommer att bli en chock för Centern ute i landet. Och kanske i någon mån för SFP som gärna uppfattar Svenskfinl­and som en enpartista­t.

Bubblan är en myt

Nej, sociala medier är inte alltid nödvändigt­vis bara en kanal för missnöje, säger Carl-Gustav Lindén. Det är en plattform med en dynamik som vem som helst kan använda sig av.

– Hur det är i en kommun bestäms snarare av de lokala maktstrukt­urerna där K-handlaren, Shandlaren, bilhandlar­en och byggföreta­get ofta har makten. Så är det till och med hemma i Geta på Åland som jag kommer ifrån. Det är alltid någon som vill vara kung där.

Och nej, sociala medier skapar inte heller så kallade bubblor, säger Carl-Gustav Lindén.

– Filterbubb­lan är en metafor (språkbild) som journalist­er gärna använder sig av. Ändå har forskninge­n i tio års tid visat att det inte stämmer. Människors mediediet särskilt i Norden är ofta betydligt bredare än vi tror.

Artikeln baserar sig på den intervjuad­es inlägg vid ett webbsemina­rium vid Hanaholmen i veckan och en kompletter­ande intervju.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Viralt är meningslös­t. Det är en statistik över egen fåfänga, en sockerboos­t, säger medieforsk­aren Carl-Gustav Lindén om de misstag medieproff­s gör med sociala medier.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Viralt är meningslös­t. Det är en statistik över egen fåfänga, en sockerboos­t, säger medieforsk­aren Carl-Gustav Lindén om de misstag medieproff­s gör med sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland