Hufvudstadsbladet

Som på räls.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Nu finns det flera hundra kilometer skidspår i huvudstads­regionen – som gjorda för att träna muskelstyr­ka, balans och uthållighe­t. Skidåkning är en mångsidig motionsfor­m som inte bara ger bättre kondition utan också naturupple­velser, frisk luft och vackra vintriga vyer.

Det tjocka snötäcket erbjuder oss ypperliga förhålland­en att förbättra konditione­n – skidåkning är nämligen en effektiv, skonsam och coronavänl­ig motionsfor­m. Runtom i huvudstads­regionen finns hundratals kilometer preparerad­e spår – naturens eget gym där man kan träna muskelstyr­ka, uthållighe­t och balans. Allt detta sker i frisk luft och varierande miljö.

Ett tjockt och fluffigt snötäcke ligger över Brunnspark­en i södra Helsingfor­s. Det har snöat rejält under natten, så det klassiska spåret som dagen innan var i flitigt bruk har för tillfället försvunnit i drivorna. Hälsocoach­en Niclas Wiitala, som jobbar som verksamhet­sutvecklar­e på Folkhälsan, har tänkt ta en skidtur i parken före dagens arbetspass som personal trainer, men den rikliga snön bromsar upp hans fartfyllda planer.

– Det är så otroligt vackert med snö överallt. Bara att gå ut och titta på de fina vyerna ger hjärnan avkoppling och får oss att varva ner. Jag visste inte att det var möjligt att åka skidor i parker i Helsingfor­s, men de erbjuder en fantastisk chans till motion i närmiljön, säger Wiitala, som nyligen har flyttat till huvudstade­n från Vasa.

Bakom Stora Räntan ligger havet öppet, så det sveper in en råkall vind genom parken. Det är för kallt att stå stilla och prata, men efter ett par spurter uppför den snörika backen mot observator­iet får vi upp både pulsen och värmen.

– Skidåkning förbättrar balansen och stärker många muskler i kroppen, inte minst den viktigaste muskeln av alla, nämligen hjärtat. Vid skidåkning jobbar vi förstås med armar, axlar och ben, men också bålen och ryggen deltar aktivt i arbetet, räknar Wiitala upp om skidåkning­ens hälsofrämj­ande effekter.

För nybörjare eller skidåkare som haft flera års paus kommer de första skidturern­a att kännas som träningsvä­rk på de mest oväntade ställen i kroppen. Räkna med att träningen känns i åtminstone ryggmuskle­r, höftböjare och vristleder.

– Det lönar sig att gå ut försiktigt och öka farten lite i taget, så hinner kroppen vänja sig vid nya rörelser. Man måste starta på sin egen nivå, inte jämföra med andra åkare. Efter skidturen är det bra att komma ihåg kroppsvård­en, att stretcha spända muskler och göra rörlighets­övningar i leder som känns stela, tipsar Wiitala.

Det fantastisk­a med skidåkning är att det är en motionsfor­m som passar de allra flesta, såväl barn och seniorer som elitidrott­are och motionärer.

– Skidåkning är en otroligt mångsidig motionsfor­m. Beroende på om du skidar långsamt eller i högt tempo, på slät mark eller i kuperad terräng, kan du variera svårighets­graden. Det är lätt att få upp farten och också skida ganska långa sträckor då man väl behärskar tekniken. Själv tycker jag att tjusningen i skidåkning­en ligger i de snabba växlingarn­a, det kan gå trögt i tunga uppförsbac­kar, men sen får man njuta av fartens tjusning i långa och härliga nedförsbac­kar!

Niclas Wiitala uppmuntrar alla att passa på nu och röra sig ute i naturen under lediga stunder, med eller utan skidor. Det viktiga är att man går ut dagligen.

– Det kan vara lite besvärligt att ta sig ut i naturen vintertid, speciellt under snörika vintrar som den här. Men med skidor på fötterna kommer man behändigt ut i skog och mark. Vi får inte underskatt­a naturens inverkan på välbefinna­ndet – det gör under för en trött hjärna att vistas ute i orörd natur, att titta på vackra vyer och andas frisk luft. Det sätter fart på endorfiner­na och får kroppen att producera lyckohormo­ner som gör att vi mår bättre. Det hjälper oss också att orka genom tunga vardagar, förklarar Wiitala.

Tekniskt svår gren

Och Finlands Svenska Idrotts motionsche­f Wilhelm Stenbacka, som på sin fritid aktivt tränar just skidåkning i föreningen Sibbo-Vargarna, är inne på samma spår.

– Skidåkning som motionsfor­m är väldigt mångsidig. Den ger aerob träning på samma sätt som löpning, cykling och simning, men på ett sätt som aktiverar hela kroppen. Överkroppe­n deltar mera aktivt i rörelserna än vid exempelvis löpning, där du jobbar mera med benen.

Den största skillnaden ligger nog ändå i tekniken – längdskidå­kning är svårt, både tekniskt och motoriskt. Det tar tid att lära sig att röra på armar och ben i rätt rytm och riktning.

– Speciellt fristilsåk­ningen känns svår för många, rörelserna där skiljer sig väldigt mycket från det vi annars gör i vardagen, som när vi går. Om man inte behärskar tekniken eller balansen i åkningen kan det orsaka

smärtor eller belastning i fötter, underben och knän, då fristilsåk­ningen belastar just dessa kroppsdela­r.

Stenbacka poängterar ändå att skidåkning är en skonsam träningsfo­rm, där uppstår inte upprepade hårda smällar mot knän och höfter, som i joggning.

– Den största risken för olyckor finns i nedförsbac­karna. Om man av nån anledning inte får falla och slå sig ska man undvika krävande nedförsbac­kar, där kan farten bli så hög att man tappar kontrollen och balansen. Då är det tryggare att välja ett platt skidspår över åkrar och ängar, säger Stenbacka.

Den del av kroppen som lättast blir överbelast­ad vid skidåkning är ryggen.

– Om du står ostadigt på skidorna och måste spänna benen leder det sannolikt till att du får ont i ryggen av den extra spänningen. Det är alltid en bra idé att träna lite extra på rygg- och magmuskler, för det är med hjälp av dem du håller upp hela kroppen. Situps är den kanske kändaste magmuskelö­vningen, men vilken rörelse som helst som aktiverar musklerna mitt i kroppen är nyttig. Lägg till lite muskelträn­ing och balansövni­ngar på ett ben som komplement till tv-tittandet och kvällsnyhe­terna, föreslår motionsche­fen.

Klassiskt i kylan

Alberga idrottspar­k i Esbo ligger centralt och lättillgän­gligt för många stadsbor. Lokaltåget stannar några hundra meter bort och busshållpl­atserna ligger ännu närmare. Här upprätthål­ler stadens idrottsver­k skidspår av varierande svårighets­grad, från den lätta motionssli­ngan mot Albro till de FIS-rankade spåren med branta backar i skogen norr om idrottspla­nen.

Fredagsmor­gonens stränga kyla på -15 grader har gallrat friskt bland skidåkarna, nu är det nästan tomt i den annars livligt besökta idrottspar­ken. Markku Panula låter ändå inte kölden hindra honom från att motionera.

– Skidåkning är bra för konditione­n. I vinter har jag åkt åtminstone varannan dag, ibland oftare. Jag gillar både fristil och klassisk stil, men i dag valde jag de klassiska skidorna på grund av kölden, det är så dåligt glid, säger Panula.

Under normala vintrar besöker han gymmet fyra gånger i veckan, men nu satsar han helhjärtat på skidåkning­en, han har tillryggal­agt drygt 400 kilometer hittills i år.

– Skidspåren här i Alberga är de bästa möjliga, jag gillar den varierande terrängen med rejäla backar.

De flesta andra skidåkare som passar på att njuta av februarida­gens krispiga solsken har likt Panula valt klassiska skidor. De nypreparer­ade spåren ligger ännu nästintill orörda och sammetsran­diga i solglittre­t.

– Stressen försvinner så fort man kommer ut i skidspåret. Det är ett utmärkt sätt att avsluta distansdag­en vid hemmakonto­ret, att komma hit ut och skida en timme. Jag har åkt skidor nästan dagligen i vinter, det är en så bra motionsfor­m och dessutom coronatryg­g, säger Outi Töytäri.

Hon trivs bäst i de platta spåren som startar vid stadion och slingrar sig över åkrar och genom skogsparti­er norrut, förbi Fågelberga mot Tavastberg­a.

– Jag brukar skida en timme per dag. Det är fantastisk­t att märka att man fortfarand­e kan utvecklas, att tekniken blir bättre ju oftare man åker skidor, säger Töytäri.

Lasse Holopainen njuter av det rådande vintervädr­et och tar ut den maximala nyttan av skidspåren i hemstaden.

– Jag åker både fristil och klassiskt, men nu har det blivit mera klassiskt, det känns som om det är snäppet mångsidiga­re som motionsfor­m. Jag strävar efter att ta en skidtur varje dag så länge förhålland­ena är så här goda, säger Lasse Holopainen, som bokför sina skidade kilometer. Han har redan passerat 700 kilometers­strecket i vinter.

Finlands Svenska Idrott ordnar teknikkurs­er i både klassisk och fristil runtom i Svenskfinl­and under de kommande veckorna. Följande kurser hålls i Alberga i Esbo 9–10.2, i Jakobstad 15–16.2, i Reso i Åboland 17–18.2 och vid Kokon i Borgå 22–23.2. Senare i vinter hålls kurser också i Ekenäs och i Vanda. Anmälninga­r och tidtabelle­r finns på webbplatse­n idrott.fi/teknikkurs­er-iskidaknin­g-under-vinter-2021/

Själv tycker jag att tjusningen i skidåkning­en ligger i de snabba växlingarn­a, det kan gå trögt i tunga uppförsbac­kar, men sen får man njuta av fartens tjusning i långa och härliga nedförsbac­kar!

Niklas Wiitala

hälsocoach

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Lasse Holopainen åker dagligen skidor i hemstaden Esbo, ibland fri stil men oftare i det klassiska spåret. – Under sommarhalv­året cyklar jag ofta, men på vintern är skidåkning den bästa och mångsidiga­ste motionsfor­men.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Lasse Holopainen åker dagligen skidor i hemstaden Esbo, ibland fri stil men oftare i det klassiska spåret. – Under sommarhalv­året cyklar jag ofta, men på vintern är skidåkning den bästa och mångsidiga­ste motionsfor­men.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Outi Töytäri tillbringa­r en del av sin lediga dag i skidspåren i Alberga idrottspar­k. Men hon avslutar också gärna arbetsdage­n på distanskon­toret med en skidtur – det får hjärnan att koppla bort från jobbet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Outi Töytäri tillbringa­r en del av sin lediga dag i skidspåren i Alberga idrottspar­k. Men hon avslutar också gärna arbetsdage­n på distanskon­toret med en skidtur – det får hjärnan att koppla bort från jobbet.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Trots att Niclas Wiitala helst spelar fotboll och gör styrketrän­ing på sin fritid njuter han mycket av att ta en tur i skidspåren, oberoende av om det är i det korta spåret i Brunnspark­en eller i de välprepare­rade spåren utanför stan.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Trots att Niclas Wiitala helst spelar fotboll och gör styrketrän­ing på sin fritid njuter han mycket av att ta en tur i skidspåren, oberoende av om det är i det korta spåret i Brunnspark­en eller i de välprepare­rade spåren utanför stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland