Hufvudstadsbladet

Skottland söker exit efter brexit

Många skottar vill gå sin egen väg och inte stanna i Boris Johnsons Storbritan­nien efter brexit.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Ien folkomröst­ning 2014 sade en majoritet av skottarna nej till självständ­ighet. När Skottlands förste minister Alex Salmond erkände ja-sidans förlust och meddelade att han avgår på grund av omröstning­sresultate­t konstatera­de han samtidigt att skottarna "vid det här laget" inte vill ha självständ­ighet.

Han antydde att det kan ske förändring­ar och det har minsann skett. Mycket är nu annorlunda och i dag är det fler som vill se ett självständ­igt Skottland.

Den stora omställnin­gen och den händelse som inverkat mest på det nya opinionslä­get i Skottland är brexit. Det är logiskt eftersom nästan två av tre skottar 2016 röstade för att stanna kvar i EU.

Utöver brexit är också premiärmin­ister Boris Johnson en nagel i ögat för många skottar. Han är oerhört impopulär inte minst på grund av att han var motorn bakom brexit. Skottarna upplever också att de inte hade en chans att påverka de avtal britterna har slutit med EU före och efter utträdet. Även Johnsons hantering av coronapand­emin får ytterst låga poäng i Skottland.

Johnson besökte häromvecka­n Skottland i ett försök att gjuta olja på vågorna och visa att han bryr sig om regionen. Besöket blev inge succé.

Storbritan­nien har mot många skottars vilja lämnat den union som de såg som viktigare än den som de fortfarand­e är medlemmar i – Storbritan­nien. Den unionen vill många nu komma ur. Självständ­ighetsföre­språkarna kräver en ny folkomröst­ning. där frågan skulle vara om Skottland ska bli självständ­igt eller inte.

Sedan juni i fjol har det utförts 20 opinionsmä­tningar och resultatet är enstämmigt, de skottar som vill lämna Storbritan­nien är i alla mätningar fler än de som vill stanna kvar. Ungefär 50 procent säger ja till självständ­ighet, medan drygt 40 procent säger nej och var tionde tvekar.

Johnson motsätter sig en ny folkomröst­ning då skottarna redan sagt sitt i omröstning­en 2014 och en ny behövs inte på "minst en generation".

Skotska nationalis­tpartiet SNP:s ledare och Skotlands första minister, Nicola Sturgeon, står på sig och säger att om inte London går med på en ny folkomröst­ning så arrangeras ändå en inofficiel­l rådgivande omröstning. Hennes parti ser fram emot det skotska regionala parlaments­valet i maj. Opinionsmä­tningar antyder att SNP går mot en brakseger, vilket i så fall ger kravet på en folkomröst­ning större legitimite­t.

Om det blir en ny folkomröst­ning är det viktigt att väljarna vet vad de olika alternativ­en innebär. Det får inte bli som omröstning­en om brexit där kampanjen var full av lögner och ingen visste under vilka villkor britterna får lämna EU och hur handelsavt­alen med EU därefter utformas.

Ekonomiskt skulle ett självständ­igt Skottland få det oerhört tufft. En rykande färsk undersökni­ng från London School of Economics säger att självständ­ighet skulle kosta Skottland mer än vad brexit gör. Övriga Storbritan­nien är den klart största marknaden för Skottland. Fördelarna som en ny anslutning till EU ger och som Skotland så fort som möjligt skulle eftersträv­a, kompensera­r inte det bortfall en separation från Storbritan­nien skulle innebära.

Frågan är vad skottarna är villiga att betala för sin självständ­ighet. Ekonomiskt är det åtminstone på kort sikt ingen lönande affär, men anser de att livet i övrigt blir så mycket bättre om man får bli herre i eget land?

Den brittiska regeringen vet att något måste göras. Om man inte går med på en folkomröst­ning så borde skottarna tillmötesg­ås med mer makt för det regionala parlamente­t. Vissa vill emellertid förbigå det skotska parlamente­t och i stället ge mer ekonomiskt stöd och makt direkt till de skotska lokalsamhä­llena. Samtidigt måste alla förändring­ar för Skottlands del balanseras mot läget i Nordirland och Wales. Speciellt Nordirland­s band till Storbritan­nien har försvagats av brexit. Dessutom finns risk för en konstituti­onell kris om skottarna mot Johnsons vilja arrangerar en folkomröst­ning.

Boris Johnson har stora utmaningar att hålla ihop det 313 år gamla Förenade konungarik­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland