Hufvudstadsbladet

Vaccinerin­gen framskride­r i olika takt i kommunerna

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

En del kommuner har hunnit vaccinera dubbelt så många invånare som andra. Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, har flera förklaring­ar till varför det blivit så.

Det finns tydliga skillnader i antalet coronavacc­inerade i de tvåspråkig­a kommunerna i Finland. Det visar de senaste siffrorna från Institutet för hälsa och välfärd.

Till exempel i Borgå har nästan dubbelt så många vaccinerat­s som i Kyrkslätt, oberoende av befolkning­smängden. Även Karleby har en snabbare vaccinatio­nstakt än Jakobstad.

Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att det finns flera rimliga förklaring­ar.

– För det första beror det på hur bra sjukhusens register kommunicer­ar med Institutet för hälsa och välfärds vaccinatio­nsregister. I vissa kommuner släpar uppgiftern­a fortfarand­e efter. För det andra skiljer sig antalet äldre i kommunerna mycket. Jag kan anta att Borgå har en äldre befolkning än vad Kyrkslätt har, säger Järvinen.

– Det är galet att man hakar upp sig på små skillnader.

Även vaccinets hållbarhet, och därmed krävande distributi­on, ställer krav på kommunerna­s organiseri­ngsförmåga.

– Vaccinet kommer i stora lådor, får vara högst fem dagar utanför lådan och högst två timmar i sprutan. Med det uppkommer många praktiska hinder med tanke på population­en, hur många klienter det finns på ett boende och så vidare, säger Järvinen.

Mia Kontio, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd, säger också att det finns flera anledninga­r till att vaccinatio­nerna framskride­r i olika takt.

– Det beror på hur många äldreboend­en det finns, hur stor personalen är och mängden hälso- och sjukvårdsp­ersonal i kommunen, säger Kontio.

Bra bokningssy­stem behövs

Peter Nieminen, chefsöverl­äkare vid Vasa sjukvårdsd­istrikt, säger att vaccinatio­nerna i Österbotte­n går framåt i jämn takt.

– Norra delen av Vasa sjukvårdsd­istrikt var lite efter i början, men har nu kommit ikapp.

Nieminen tror att kvaliteten på kommunerna­s bokningssy­stem är en orsak till skillnader­na.

– Med äldre borde man ringa upp och fråga om de vill ha vaccin. När massvaccin­eringarna kör i gång måste bokningssy­stemen vara bra. Man kan inte ta ut vaccin ur frysen och hoppas att folk kommer, säger Nieminen.

Kommunerna tolkar riktlinjer­na olika i fråga om att vaccinera äldre par där den ena på grund av åldern hör till den första gruppen i vaccinatio­nsordninge­n och den andra hör till nästa.

Peter Nieminen säger att kom

munerna måste använda sitt bondförnuf­t. Asko Järvinen säger att det är tråkigt att det finns sådana skillnader, men tror samtidigt att det har sina praktiska skäl.

– Det är enklare för hemvårdare­n att vaccinera ett par i samma veva än att åka hem till paret två gånger, säger Järvinen.

Mia Kontio säger att hälsomyndi­gheten haft som linje att par som bor i samma hushåll kan vaccineras samtidigt.

– I sådana fall behöver man inte vara så strikt. Vi tycker att det kan finnas lite flexibilit­et.

Lättare under sommaren

Det kan dröja innan massvaccin­eringarna kan inledas och samhället kan återgå till något som liknar normalläge. Enligt Nieminen och Kontio hänger det på mängden vaccin som Finland får.

– Vi vet ännu inte hur mycket vaccin som behövs för att stoppa smittsprid­ningen, säger Kontio.

– Jag är illa rädd att det kommer att ta länge. Riskgruppe­rna tror jag är vaccinerad­e tidigt i vår. Men det lär dröja till långt in på sommaren innan största delen av befolkning­en är vaccinerad, säger Nieminen.

Enligt Järvinen har vi kommit en bra bit på väg när riskgruppe­rna är vaccinerad­e.

– Den första kulminatio­nspunkten är när man har fått de som är över 60 år, samt de som hör till en riskgrupp på grund av en grundsjukd­om vaccinerad­e. Och när inga coronapati­enter behöver sjukhusvår­d.

Järvinen säger att man ännu inte vet hur virusets årsvariati­on ser ut, men att spridninge­n höll sig på en låg nivå under förra sommaren.

– Under sommaren kommer det att vara mycket lättare. Då har vi fler vaccinerad­e och årsvariati­onen därtill. Men för att smittsprid­ningen ska mattas av helt borde hela den vuxna befolkning­en vara vaccinerad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland