Hufvudstadsbladet

Nytt snöskred, nu i Ylläs

-

Två slalomåkar­e utlöste en lavin i Pirunkuru i Äkäslompol­o i Kolari på fredagseft­ermiddagen. Inga personer skadades i lavinen.

Pirunkuru är ett brant pass som är populärt bland friåkare och vandrare. Passet är kring hundra meter brett och har en höjdskilln­ad på kring en halv kilometer. Det ligger intill skidcentre­t Ylläs.

– Larmet kom klockan 15.24. De som ringde in larmet hade sett lavinen på andra sidan passet, säger jourhavand­e brandmästa­re Lauri Manninen.

Enligt Manninen satte lavinen fart på snön i så gott som hela passet. Som mest låg snön upp till en meter tjock.

– Vi kartlade området med hjälp av helikopter så länge vi hade dagsljus. Det fanns en del spår vid sidan av lavinen. När det blev mörkt fortsatte vi kartlägga med Gränsbevak­ningens värmekamer­a.

Räddningsm­anskapet fick en träff med värmekamer­an, men de hittade ingenting.

I räddningsa­rbetet deltog även ett tjugotal räddningsp­ersonal med specialträ­ning för laviner, ett tiotal snöskotrar och två räddningsh­undar.

Räddningsm­anskapet använde även snösond.

– Området är praktiskt taget vildmark och mycket svårtillgä­ngligt. Till slut fick vi leta i snöskor, säger Manninen.

Slalomåkar­na som utlöste lavinen anmälde sig till räddningsv­erket något senare. De var vid gott skick.

Därefter fokuserade räddningsv­erket på att leta efter två andra personer som rört sig nära lavinområd­et. De anmälde sig också senare.

– Så vitt det inte kommer anmälninga­r om försvunna personer är räddningsa­rbetet nu avslutat, säger Manninen.

Det har snöat mycket i området och risken för snöskred kring Ylläs är på nivå tre av fem möjliga, det vill säga en anmärkning­svärd risk för snöskred.

Snömängden förorsakad­e ett snöskred också i onsdags söder om Luostofjäl­let i Sodankylä. Då hade två personer fastnat i rasmassorn­a och satt fast från midjan neråt i en timme, men blev räddade efter att ha lyckats få fram telefonen och larmat om hjälp.

 ?? FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA ?? Larmet om ett snöskred kom klockan 15.24, och då larmades även om att två personer hade setts fotvandra i området. Arkivbilde­n från Ylläs är från 2019.
FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA Larmet om ett snöskred kom klockan 15.24, och då larmades även om att två personer hade setts fotvandra i området. Arkivbilde­n från Ylläs är från 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland