Hufvudstadsbladet

Vaccinatio­nsordninge­n för riskgruppe­r fastslagen

-

Institutet för hälsa och välfärd har slagit fast vaccinatio­nsordninge­n för dem som hör till en riskgrupp. Listan är indelad i två grupper, där grupp ett har första prioritet.

Institutet för hälsa och välfärd har sammanstäl­lt en vaccinatio­nsordning för personer som tillhör riskgruppe­r. Med personer som tillhör riskgruppe­r avses personer som är under 70 år men har olika kroniska sjukdomar eller tillstånd. Listan publicerad­es på fredagen.

Enligt institutet har listan sammanstäl­lts utifrån en medicinsk riskbedömn­ing. Syftet är att den ska stödja Finlands vaccinatio­nsstrategi, där målsättnin­gen är att minska dödlighete­n i coronaviru­set och upprätthål­la hälsovårde­ns bärkraft.

Enligt institutet är ålder den mest betydande riskfaktor­n. Andra riskfaktor­er är till exempel kroniska sjukdomar som försämrar kroppens immunförsv­ar, hjärt- och kärlsjukdo­mar, lungsjukdo­mar och fetma.

Listan är uppdelad i två grupper utifrån hur allvarlig riskfaktor­n är. Till den första gruppen hör sjukdomar och tillstånd som kraftigt ökar risken för att insjukna i allvarlig covid-19. Till den andra hör gruppen hör alla andra sjukdomar och tillstånd som ökar risken för att insjukna i allvarlig covid-19.

Av dessa grupper erbjuds de som tillhör den första gruppen vaccinerin­g först. Den andra gruppen erbjuds vaccinerin­g efter att den första gruppen blivit vaccinerad. Inom grupperna görs ingen prioriteri­ng av sjukdomar.

Vaccinatio­nsordninge­n bygger på institutet­s egen forskning. I forskninge­n har forskarna granskat 45 000 personer som testat positivt för coronaviru­set i Finland, deras sjukdomshi­storia och sannolikhe­ten att de blivit intagna på sjukhus på grund av covid-19.

Då det inhemska materialet inte räckt till har forskarna kompletter­at med utländska data.

Kring 280 000 finländare hör till den första gruppen och kring 630 000 till den andra. Vaccinatio­nsordninge­n för resten av befolkning­en klarnar senare.

Institutet uppskattar att vaccinatio­nen av friska finländare kan inledas kring maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland