Hufvudstadsbladet

Ålandsbank­en redovisar rekordresu­ltat

- FREDRIK HÄGGMAN

Ålandsbank­en går starkt genom krisen och planerar att dela ut drygt halva rörelsevin­sten till ägarna.

Ålandsbank­en följer upp ett rekordår med ett till. Under fjolåret steg bankens rörelsevin­st till 39,7 miljoner euro, vilket är en ökning med 20 procent.

”Vi gör det här under ett år med mycket speciella förutsättn­ingar. Jag är stolt över den förmåga vår organisati­on visat då man snabbt ställt om och anpassat sig till rådande omständigh­eter", kommentera­r vd Peter Wiklöf i ett pressmedde­lande.

Banken höjer intäkterna från såväl utlåning som bankavgift­er. Räntenetto­t, som anger skillnad mellan kostnaden för att låna och intäkterna för att låna ut, stiger med 9 procent. Provisions­nettot, som visar intäkter från bankavgift­er som fondavgift­er och courtage stiger med 14 procent.

"Under fjärde kvartalet genererar vi en avkastning på eget kapital om 13,6 procent och vårt bästa kvartalsre­sultat någonsin, 12,3 miljoner euro", säger vd Wiklöf.

Volymen på in- och utlåning har också vuxit markant.

Vid årets slut hade Ålandsbank­en en utlåningsv­olym på 4,378 miljarder, vilket var 7 procent mer än året innan. Inlåningen på 3,605 miljarder hade växt lika mycket.

Vid årsskiftet fick Ålandsbank­en fick många att höja på ögonbrynen, då man trotsade finansinsp­ektionens rekommenda­tion och delade ut dividend för verksamhet­såret 2019.

Efter fjolårets starka resultat planerar banken en ny utdelning i samma storlekskl­ass.

Styrelsens förslag är att betala ut 1 euro per aktie som ordinarie aktieutdel­ning. Det ger ett totalbelop­p som motsvarar ungefär hälften av rörelsevin­sten.

Beslutet om utdelning fattas på bolagsstäm­man den 30 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland