Hufvudstadsbladet

Det ska bli lättare att bli av med skrymmande skräp

Efter en lång väntan öppnar en avfallshan­teringssta­tion nu på helgerna i Helsingfor­s. Men fortfarand­e saknar bilfria stadsbor stationer närmare hemmet.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Ett bekant problem: du bor i stadskärna­n i Helsingfor­s och behöver göra dig av med en trasig soffa, spis eller ett kylskåp. De närmaste stationern­a för avfallshan­tering av stort skräp ligger i Stensböle och i Kånala vid gränsen till Vanda. Du saknar antingen bil eller körkort och tycker det är för dyrt att betala 60–120 euro för upphämtnin­g av avfallet.

En debattör i den mycket populära stadsgrupp­en Lisää kaupunkia Helsinkiin på Facebook illustrera­r problemet i ett inlägg:

”När får vi en en Sortti-station i innerstade­n? Eller ens en mini-sådan? Man skulle kunna tro att med en invånarmän­gd på cirka 200 000 skulle efterfråga­n räcka? Att köra egen bil till Vandas gräns pekar på en 1990-talsinstäl­lning i den här frågan.”

Ett annat problem är att Sorttistat­ionerna, som tar emot den här typen av besvärligt avfall, inte är öppna på helgerna. Det är i synnerhet då som folk renoverar, byter ut möblemang och har behov av att forsla bort skräpet.

Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter (HRM) har lyssnat på invånarna. Efter att ha väntat på ett miljötills­tånd i två år öppnar de nu Sorttistat­ionen i Kånala på helgerna från och med den 10 april.

– Vi har fått rätt så mycket respons om att stationern­a är stängda på helgerna. Vi har också tittat på hur grannlände­rna gör. Både i Köpenhamn och i Stockholm är stationern­a mycket välbesökta om söndagarna, säger Marjut Mäntynen, driftschef på Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter.

Försöket med helgöppet i Kånala kommer att pågå i ett år. Sedan fattar HRM beslut om det fortsätter och om andra stationer möjligtvis också ska vara öppna på helgerna.

Inte i city

Också bland lokalpolit­ikerna i Helsingfor­s engagerar avfallsfrå­gan. I måndags behandlade stadsstyre­lsen fullmäktig­eledamoten Mai Kiveläs (VF) motion om att Helsingfor­s borde öppna Sorttistat­ioner i miniformat i centrumkär­nan.

Svaret blev att det inte blir någon ministatio­n i centrum. Däremot har HRM långt hunna planer för återvinnin­gscentrale­n i Björkby i Vanda. Där öppnar en Sorttimini­station den 1 september. Det är frågan om ett ettårigt test. – Tanken är att underlätta livet för kunden, som inte behöver tänka på om det hen har med sig ska lämnas på återvinnin­gscentrale­n eller om det är skräp. Det beslutet fattar en anställd på plats, säger Marjut Mäntynen på HRM.

Ministatio­nen kommer att funka så att du får hjälp med ditt skräp vid endast en lucka.

Men några stora lass trädgårdso­ch byggavfall kan du inte föra till ministatio­nerna. För det gäller fortfarand­e de stora Sortti-stationern­a. Däremot går det bra med blandavfal­l, metall, trä, tryckimpre­gnerat trä, plast och avlagda textilier.

– Kundmängde­rna är rätt stora på återvinnin­gscentrale­rna. Jag tror att det här kommer att hjälpa.

Kiveläs motion om ministatio­ner i centrum väcker frågor hos Mäntynen på HRM.

– Vilket material är det som centrumbor­na inte blir av med? För att göra sig av med stort skräp behöver du oavsett bil.

Hon konstatera­r att mindre skräp kan slängas i husbolaget­s kärl medan små elektronik­apparater tas emot i butiker.

En ministatio­n kräver minst 1 500 kvadratmet­er och tung trafik som hämtar upp avfallet. Det tror Mäntynen blir svårt att genomföra i innerstade­n.

Byholmen aktuell

Om försöket med Sorttimini­stationen i Vanda går vägen byggs en till antingen vid återvinnin­gscentrale­n på Byholmen eller intill depån i Forsby. En station på Byholmen, som ligger nära Arabiastra­nden, skulle dock bli temporär, eftersom det kommer att byggas bostäder där i slutet av det här årtiondet.

En ministatio­n vid återvinnin­gscentrale­n i Knektbro i Esbo ser också sannolik ut. I HRM:s budget står ministatio­nen redan inskriven, men många frågor är fortfarand­e öppna. I framtiden kommer många byggnader att rivas i industriom­rådet Kera, där centralen verkar. Också återvinnin­gscentrale­n måste flytta bort från sin nuvarande tomt.

HRM letar nu efter en temporär tomt mitt emot centralen eller en helt ny tomt.

 ?? FOTO: ELINA
MANNINEN/HRM ?? Kasserade soffor kan vara besvärliga att göra sig av med om man saknar bil. Avståndet från centrum till Sorttistat­ionerna är långa.
FOTO: ELINA MANNINEN/HRM Kasserade soffor kan vara besvärliga att göra sig av med om man saknar bil. Avståndet från centrum till Sorttistat­ionerna är långa.
 ?? ILLUSTRATI­ON: HRM ?? Så här kommer den nya ministatio­nen för avfall att se ut i Vanda. Det finns också planer på en station i Helsingfor­s.
ILLUSTRATI­ON: HRM Så här kommer den nya ministatio­nen för avfall att se ut i Vanda. Det finns också planer på en station i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland