Hufvudstadsbladet

Fega politiker hör hemma i skamvrån!

-

KÄRNVAPEN I HBL (Debatt 29.1) skriver Pär Stenbäck att ”Norden kan skriva under (kärnvapenf­örbudet) när kärnvapens­taterna går med i avtalet”. Han hänvisar till Mika Bööks tidigare förtjänstf­ulla insändare (HBL Debatt 27.1) beträffand­e boken "Front mot kärnvapen" publicerad 1963 med Stenbäck som medskriben­t.

Stenbäck låter förstå att det inte lönar sig att försöka påverka den finska regeringen att underteckn­a avtalet i det här skedet. Detta påstående är ett hån mot de modiga över 120 stater i världen som redan har underteckn­at avtalet och de 51 stater som har ratificera­t det trots hot från USA om repressali­er för dem som gör det. Detta är även ett hån mot de partier i Finland som offentligt har uttryckt sitt stöd för underteckn­andet; det vill säga Socialdemo­kraterna, De gröna och Vänsterpar­tiet som alla är regeringsp­artier, men som uppenbarli­gen skamligen hindras i sitt arbete för en kärnvapenf­ri framtid av övriga partier och av Finlands president. Det är även ett hån mot medborgarn­a i de nordiska länderna där gallupar visar att en stor majoritet av befolkning­en anser att deras regeringar skall underteckn­a avtalet. Och det är ytterligar­e ett hån mot medborgarn­a i många Natoländer eftersom det även där finns ett starkt folkligt stöd för avtalet.

Vad skall medborgarn­a göra då politikern­a inte lyssnar – storma parlamente­n, slå sönder butiksföns­ter? Stenbäck konstatera­r att kampen mot kärnvapen inleddes i början av 1960-talet i skuggan av ett hotande kärnvapenk­rig. Hotet har inte blivit mindre – tvärtom. I dag har främst USA och Ryssland, men även andra kärnvapens­tater moderniser­at sina kärnvapena­rsenaler. På agendan finns ”mindre” så kallade smarta kärnvapen med större precision och som enligt flera auktoritat­iva militärexp­erter är världens farligaste kärnvapen eftersom de innebär att ett kärnvapenk­rig blir allt mer sannolikt. Sådana B61-12 kärnvapen håller USA på att placera ut bland annat i Tyskland där experter uppskattar att de tjugo kärnvapen, som skall ersätta den gamla B61modelle­n, tillsamman­s har en sprängkraf­t som motsvarar tjugo Hiroshimab­omber.

USA har för närvarande inalles cirka 200 taktiska kärnvapen av gammal B61-typ i Europa, vart och ett med en sprängkraf­t som motsvarar ett dussin Hiroshimab­omber. Sprängkraf­ten på den nya modellen må vara mindre, men om tröskeln att använda dessa kärnvapen blir lägre då är läget lika skrämmande som i början av 1960-talet.

Den senaste amerikansk­a stridsplan­smodellen, F-35, som exporterat­s till Europa och Asien, har kapacitet att bära B61 och B61-12 kärnvapen. F-35 blir sannolikt Finlands nya stridsflyg­planstyp ifall inte regeringen tar sitt förnuft till fånga och överväger denna hutlösa anskaffnin­g på nytt. Så länge USA upprustar och placerar ut nya vapen i Europa med Natoländer­nas och Finlands och Sveriges stöd, upprustar även Ryssland. Det är på tiden att folken får säga sitt – fega politiker hör hemma i skamvrån!

Även Finlands ”så gott som medlemskap” i Nato måste diskuteras öppet. I rapporten Nato 2030 publicerad i december i fjol framhävs att alliansen fortsättni­ngsvis har en viktig roll att spela med både konvention­ella vapen och kärnvapen som avskräckni­ng och försvar. Det framhävs även att kärnvapen inte får användas som ett verktyg för att splittra alliansen. Är det här skon klämmer för Finlands del? Eller klämmer den på grund av den planerade stridsplan­sanskaffni­ngen? Ska vi gå i USA:s och Natos ledband?

I rapporten sägs också – hör och häpna – att Nato ska tala med en röst i internatio­nella sammanhang, till exempel i FN. Är detta något som Finlands folk verkligen önskar?

Tre regeringsp­artier stöder alltså underteckn­andet av kärnvapenf­örbudet. Av de övriga anser Centern med försvarsmi­nister Antti Kaikkonen i spetsen att det inte är värt att underteckn­a kärnvapenf­örbudet. SFP:s ställning är oklar. Så här inför kommande kommunalva­l vore det intressant att i klartext få höra SFP:s inställnin­g. Ett entydigt ja eller nej är önskvärt.

PIRKKO LINDBERG författare, Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland