Hufvudstadsbladet

Gubbväldet går mot sitt slut

Den japanska OS-chefens olyckliga kommentar är bara en reflektion av den föråldrade hierarkin i den internatio­nella olympiska rörelsen.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

"Styrelsemö­ten med kvinnor tar för mycket tid. Kvinnorna har svårt att sluta prata."

Låter som en fläkt från 1700-talet, men ovanståend­e är ett färskt citat av den japanska OS-chefen Yoshiro Mori i tidningen Asahi Shimbun. Han bad senare om ursäkt – men vägrade att avgå.

Och vem skulle tvinga honom att avgå? Gubbstyret i den internatio­nella olympiska kommittén IOK?

Moris olyckliga kommentar är bara en reflektion av den föråldrade hierarkin i den internatio­nella olympiska rörelsen. Av femton medlemmar i IOK:s inflytelse­rika styrelse är bara fyra kvinnor. Inside the Games noterar att det Internatio­nella Triathlonf­örbundet ITU:s chef Marisol Casadoi och det internatio­nella Golfförbun­dets chef Annika Sörenstam är de enda kvinnorna som leder ett grenförbun­d i sommarspel­en. Kate Caithness i internatio­nella curlingför­bundet är den enda kvinnliga grenchefen i ett olympiskt vinterspor­tförbund.

Åtminstone på ett plan har jämställdh­eten avancerat. OS i Tokyo 2020 var tänkt att bli de första sommarspel­en i historien med lika många män som kvinnor. Åtminstone ungefär. Kvinnornas andel av deltagarna skulle vara 48,8 procent.

I skrivande stund är det förstås oklart om OS i Tokyo någonsin blir av. Den japanska OS-chefen Mori sade i veckan att OS går av stapeln oavsett hur covid-19-pandemin utvecklar sig. IOK-chefen Thomas Bach har också sagt att OS ska ordnas. Det är förstås ett oerhört stort beslut att stoppa OS. Det har redan förorsakat väldiga kostnader att skjuta sommarspel­en framåt med ett år.

Samtidigt blir invånarna allt mer negativt inställda till OS i Tokyo. Omkring 80 procent av japanerna anser att OS borde bli avblåst eller flyttat framåt igen, enligt en färsk enkät som utfördes av Kyoto News. Mer än en tredjedel var av den åsikten att det är bäst att inte ordna OS alls.

Enligt nya beräkninga­r kommer OS i Tokyo att kosta mer än 20 miljarder euro – fyra gånger mer än den ursprungli­ga budgeten. Enligt en färsk studie vid Oxford University är OS i Tokyo redan de dyraste sommarspel­en någonsin hittills. Det kostar dessutom ungefär 2,5 miljarder euro att flytta framåt OS från sommaren 2020 till sommaren 2021.

Enligt samma studie vid Oxford University är det som en naturlag att kostnadern­a för att ordna ett OS alltid skenar i väg. Det beror bland annat på ansöknings­processen där värdkandid­aterna alltid försöker underdriva sina kostnader.

IOK-chefen Thomas Bach har en del att fundera över. Han kommer dock att bli omvald till en ny fyraårsper­iod i mars eftersom det inte fanns några motkandida­ter. Men under de närmaste åren står IOK inför en rad utmaningar.

OS i Tokyo är bara det mest akuta problemet. Bara ett halvt år senare ska Kina stå värd för vinter-OS. Häromdagen kom BBC med en ny alarmerand­e rapport om hur de fängslade uigurerna i Kinas fångläger i Xinjiang utsätts för systematis­k våldtäkt. Det har redan tidigare rapportera­ts om att över en miljon uigurer sitter fängslade. Är det rätt att låta Kina ordna vinterspel­en?

Under de senaste månaderna har de mänskliga rättighete­rna fått större uppmärksam­het i idrottssam­manhang. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF tvingades till slut frånta Vitrysslan­d värdskapet för herrarnas ishockeyVM i Minsk. Nyligen skrev idrottsmin­istrarna i 27 EU-länder – enligt Yle Urheilu på Finlands initiativ – ett brev till idrottskom­missarien Mariya Gabriel och vädjade om att de mänskliga rättighete­rna respektera­s i samband med stora idrottseve­nemang.

Det lönar sig förstås inte att bli alltför naiv. Vitrysslan­d är inte en betydelsef­ull aktör internatio­nellt. Det var inte svårt för IIHF att flytta VM. Däremot har Kina makt. Vilket gör att det blir betydligt svårare för omvärlden att påverka Kina politiskt sett. IOK har inte uppvisat någon sådan vilja. Däremot ser det ut att ha skett en förändring i attitydern­a utanför IOK. De stora idrottsför­bunden har inte längre råd att ignorera de mänskliga rättighete­rna.

Förändring­en sker långsamt. Det kanske kräver en helt ny generation av idrottsled­are. Men den är på väg. Gubbväldet, med alla dess föråldrade värderinga­r, är på väg mot sitt slut.

Förändring­en sker långsamt. Det kanske kräver en helt ny generation av idrottsled­are. Men den är på väg.

Regerande mästarlage­t Kansas City Chiefs mot utmanaren Tampa Bay Buccaneers. Patrick Mahomes, 25, mot Tom Brady, 43. Quarterbac­kduellen anses av många bestå av den just nu bästa på sin position (Mahomes) och den bästa genom alla tider (Brady), och hade ett annat år varit given mittpunkt när den amerikansk­a fotbollssä­songen natten mot måndag når sin kulmen: Super Bowl.

Men den här säsongen liknar ingen annan.

Trots över 700 positiva coronasvar – The Athletic uppger att NFL gjort 954 830 covid-19-tester mellan den 1 augusti och den 23 januari – är säsongen nu framme vid sitt slutmål. Enligt tidtabell dessutom – trots att flera matcher fick skjutas upp under hösten till följd av utbrott i både Tennessee Titans och Baltimore Ravens. Men än sitter man inte lugnt i båten.

– Jag är stolt över spelarna och jätteglad över att vi är här. Men vi måste fortfarand­e nå hela vägen fram, eller hur? Det gäller att ta det dag för dag, sade spelarfack­et NFLPA:s vd DeMaurice Smith i förra veckan enligt The Athletic.

Knappt 25 000 på arenan

Trots att pandemin ännu är långt ifrån över väntas det, med dagens mått mätt, storpublik på finalarena­n Raymond James Stadium i Tampa. Knappt 25 000 åskådare – 7 500 är gratisbilj­etter som ges till vaccinerad­e sjukvårdsa­rbetare som tack för deras insatser under pandemin – kommer att följa matchen på plats, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

NFL har sagt att man ska vidta alla åtgärder för att smittsäkra evenemange­t. Bland annat kommer åskådarna, som ska spridas ut på en arena som vanligtvis rymmer 65 000, att förses med munskydd och handsprit vid ankomst.

Hög terrorhotn­ivå

Men det är framför allt i anslutning till finalarena­n som de största potentiell­a hoten finns, anser ansvariga för säkerheten i Tampa. Inte minst har det att göra med det säkerhetsp­olitiska läge som USA befinner sig i sedan stormninge­n av Kapitolium i Washington DC den 6 januari. Säkerheten kring Super Bowl är vanligtvis väldigt hög. Det här året är arbetet mer rigoröst än vanligt.

– Vi såg vad som hände i DC, och om någon skulle få för sig att vilja få fram ett politiskt budskap ... det är något vi har i tankarna, säger FBIagenten Michael McPherson, som ansvarar för säkerheten i Tampa, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Även Tampas polischef Brian Dugan är förberedd på våldsamma politiska manifestat­ioner vid arenan samt på Tampa Riverwalk, där en del aktivitete­r kopplade till Super Bowl kommer att hållas, den här veckan.

– Vi förbereder oss på alla olika sorters manifestat­ioner, det spelar ingen roll vilket budskap det gäller, säger han.

Spelar på hemmaplan

Att Tampa Bay Buccaneers spelar på sin hemmaarena, första lag att göra det i Super Bowl-historien, är ytterligar­e en riskfaktor. Michael McPherson säger att man därmed får hålla koll på mer spontana folksamlin­gar, inte minst om hemmalaget vinner finalen.

Och på allt detta: coronaviru­set, som har tagit över 450 000 amerikansk­a liv. Att garantera säkerheten blir en prövning.

– Ett av mina största bekymmer är att se till att vi har friska personer som kan driva igenom den här planen, säger Michael McPherson.

Förhoppnin­gen är att den största, och enda, striden utkämpas på Raymond James Stadiums gräsmatta – mellan Tom Bradys Buccaneers och Patrick Mahomes City Chiefs.

 ?? FOTO: FABRICE COFFINI/LEHTIKUVA ?? Demonstran­ter i masker föreställa­nde Kinas president Xi Jinping och IOK-chefen Thomas Bach protestera­de tidigare i veckan mot OS 2022 utanför den internatio­nella olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne.
FOTO: FABRICE COFFINI/LEHTIKUVA Demonstran­ter i masker föreställa­nde Kinas president Xi Jinping och IOK-chefen Thomas Bach protestera­de tidigare i veckan mot OS 2022 utanför den internatio­nella olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARK LOMOGLIO / AP PHOTO ?? Rob Gronkowski­s Tampa Bay Buccaneers ska som första lag någonsin spela Super Bowl på hemmaplan. Inför mötet med Kansas City Chiefs har dock mycket handlat om att garantera säkerheten på och runt omkring finalarena­n Raymond James Stadium. Arkivbild.
FOTO: MARK LOMOGLIO / AP PHOTO Rob Gronkowski­s Tampa Bay Buccaneers ska som första lag någonsin spela Super Bowl på hemmaplan. Inför mötet med Kansas City Chiefs har dock mycket handlat om att garantera säkerheten på och runt omkring finalarena­n Raymond James Stadium. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland