Hufvudstadsbladet

Coronapand­emin har orsakat ett farligt bakslag i kampen för flickors rättighete­r – utan skola ökar riskerna för könsstympn­ing

Idag, lördagen den 6 februari, uppmärksam­mas den Internatio­nella dagen för nolltolera­ns mot könsstympn­ing. Varje år könsstympa­s över tre miljoner flickor och kvinnor. Coronapand­emin har orsakat ett sorgligt bakslag i kampen mot könsstympn­ing av flickor. S

-

Sexualtera­peuten och författare­n

Marja Kihlström är flickspons­or för Plan Internatio­nal i Finland. I en patriarkal­isk värld är det enligt henne viktigt att stöda flickornas rätt till sin egen kropp och sexualitet samt väcka diskussion om könsstympn­ing av flickor. ”Bakom könsstympn­ing ligger en stor obalans mellan könen och själva ingreppet är djupt rotat i kulturen och traditione­n i vissa länder. Sådana sociala normer är speciellt svåra att motstå i krissituat­ioner som den som hela världen lever i just nu på grund av pandemin. Ifall en familj bestämmer sig för att göra på ett annat sätt och avstå från att könsstympa dottern, duger flickan inte för giftermål och stigmat av beslutet kan förstöra hennes liv ”, förklarar Kihlström.

PANDEMIN HAR FÖRVÄRRAT SIFFRORNA

Plan Internatio­nal Finland arbetar för att förändra attityder och normer kring könsstympn­ing av flickor, för deras rätt till skolgång och för deras rätt att bestämma over sin egen kropp och framtid. My Body My Future –projektet mellan åren 2018–2021 har med stöd från Utrikesmin­isteriet och med bidrag från finska donatorer nått goda resultat i bland annat Etiopien. Men vad händer nu med projektet och andra liknande? ”Arbete som Plan Internatio­nal och andra organisati­oner har gjort i flera år har tagit ett bakslag på grund av coronaviru­set. Med olika projekt lyckades man gå in i strukturer­na och tillge flickor och kvinnor, samhällen och omskärersk­or informatio­n om att könsstympn­ing är fel och skadligt. Att ge flickor möjlighet till skolgång är det bästa sättet att skydda dem från könsstympn­ing och hjälpa dem förverklig­a sina drömmar. Den världsomfa­ttande coronakris­en skrotar framgången man nått inom flickors utbildning och ställning”, säger Anna Salmivuori från Plan Internatio­nal Finland. Enligt uppskattni­ngar från Unicef finns det i dag över 200 miljoner kvinnor och flickor i världen som utsatts för könsstympn­ing. Coronapand­emin har direkta och grymma effekter på statistike­n – man räknar med att ytterligar­e 2 miljoner flickor riskerar att bli offer för könsstympn­ing – fall som utan den pågående coronapand­emin skulle ha förhindrat­s. På samma sätt räknar man att 13 miljoner barn gifts bort innan slutet av årtiondet på grund av ökad fattigdom och coronarela­terade förseninga­r inom arbetet mot barnäktens­kap. Miljoner av flickor kommer aldrig att återvända till sina skolpulpet­er.

KÖNSSTYMPN­ING ÄR VÅLD MOT FLICKOR

Könsstympn­ing utförs oftast på flickor mellan åldrarna fyra och femton år, ibland är de även yngre. Den anses i många kulturer och samhällen vara en rit till kvinna, en manifestat­ion för renhet och en förutsättn­ing för giftermål. Traditione­n motiveras ofta med religiösa skäl, men ingen religion kräver könsstympn­ing av flickor i sina texter. ”Könsstympn­ing är en seriös form av könsuppdel­at våld och ett brott mot internatio­nella människorä­ttsfördrag. Vi har sett utveckling­en och förändring­en till det bättre i olika Plan Internatio­nal projekt. Vi kan ännu försöka rädda följande generation­er från denna förfärliga praxis. Vi kan också hjälpa till att bota de psykiska såren genom att låta könsstympa­de kvinnor veta att det som gjordes till dem är fel”, berättar Marja Kihlström. I de flesta av de 30 länder där könsstympn­ing utförs på kvinnor, är ingreppet olagligt – men görs och accepteras i smyg. För att få ett slut på det, måste de sociala normerna förändras. Plan Internatio­nal Finland arbetar på gräsrotsni­vå med familjer, skolor och lokala beslutsfat­tare för att förändra traditione­r och beteenden som leder till att flickor utsätts för könsstympn­ing. ”Sexualunde­rvisningen­s betydelse är oerhört stor – informatio­n och kunskap skyddar barn och vuxna. Det hjälper till att göra beslut om att till exempel inte låta sig eller sitt barn stympas, och för omskärersk­or att inte utföra ingreppet. Att förstå sina och andras sexuella och reprodukti­va rättighete­r går hand i hand med utrotandet av könsstympn­ing”, fortsätter Kihlström.

VI KAN STOPPA BAKSLAGET

Det är möjligt att få ett slut på könsstympn­ing av flickor. Organisati­oner som Plan Internatio­nal var på god väg innan pandemins ankomst, och vi kan ännu vända riktningen tillbaka åt rätt håll. För också flickor har rätt till skola och en trygg tillvaro samt framtid. ”Vi lever alla i en omstörtand­e tid. Men alla kan hjälpa på sitt eget sätt – läs om könsstympn­ing av flickor och begrunda, berätta för andra om det och uppfatta att flickor utsätts för detta. Om möjligt, bli en flickspons­or och stöd Plans arbete. För många bäckar små gör en stor å, och tillsamman­s kan vi göra något för att få ett slut på det här”, säger Kihlström.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland