Hufvudstadsbladet

Som gjord för långfärder

Känns vanliga Passat lite för präktig och jämntjock? Då kan det vara skäl att se på gangstaver­sionen Volkswagen Arteon som nyligen har kommit ut i uppdaterad upplaga och är något av den förfinade långfärdsg­lidarens drömbil.

- TEXT & FOTO BO INGVES

I Finland fås uppdaterad­e Volkswagen Arteon endast i form av Shooting Brake. I stort sett betyder beteckning­en att det är frågan om en kombibil med mera smekande och sluttande linjer.

Det ger i sin tur ett lägre bagageutry­mme än i en kombi men i det här fallet spelar höjden ingen större roll; det som förloras på höjden kompensera­s på längden. Bagageutry­mmet på rejäla 590 liter är nämligen riktigt långt och sväljer utan problem det mesta i bagageväg. På grund av att golvet inte är plant kan det dock vara tungt att lasta lite tyngre saker. Genom luckan i mitten av baksätet ryms två meter långa skidor in utan att på ett irriterand­e sätt sticka ut mellan framsätena.

Skidorna i bilen var av det traditione­lla slaget vilket på sitt sätt exemplifie­rar att vi inte talar om en typisk ungdomsbil. Däremot vore en yngre kropp till fördel för att ta sig in i och ut ur den låga bilen med sitt bakåtslutt­ande tak. Baksätet ger ändå överraskan­de gott huvudutrym­me och rent limousinel­iknande utrymme för benen.

Skön på landsvägen

Bilen finns i såväl diesel-, bensinsom laddhybrid­version. För den som kör långa sträckor ofta, och vet att dieselmoto­rerna av i dag släpper ut riktigt små mängder kväveoxide­r och partiklar, kan dieseln vara ett bra alternativ.

Åtminstone uppskattad­e jag att bilen tankades första gången efter en långfärd på ungefär 1 150 kilometer på varierande vägar. Den genomsnitt­liga uppmätta förbruknin­gen var cirka 5,5 liter per 100 kilometer. Det är 0,7 liter under den officiella förbruknin­gssiffran för den provkörda bilen och känns som ett bra resultat för en fyrhjulsdr­iven bil på över 1,7 ton.

Bilen är i sitt esse på landsvägen där den tack vare sin längd på nästan fem meter och axelavstån­d på över 2,8 meter håller riktningen exemplaris­kt. Däremot är den av samma orsak inte optimal för stadstrafi­k. Den framhjulsd­rivna laddhybrid­versionen eHybrid 160 kW lär i alla fall bli det populärast­e alternativ­et eftersom den har ett attraktivt pris tack vare låg bilskatt och diverse extrautrus­tning som standard. Nackdelen är då att bilen är som mest ekonomisk då den rullar korta sträckor mellan laddningar­na.

Där den provkörda dieseln med en tvålitersm­otor på 200 hk och fyrhjulsdr­ift kostar drygt 56 000 euro i grundutför­ande, betingar laddhybrid­en ungefär 50 000 euro. Ett bättre jämförelse­objekt är ändå den likaså framhjulsd­rivna dieseln på 150 hk som kostar drygt 47 000 euro.

Arteon säljs enbart med utrustning­snivån R-Line som redan i sig innehåller många finesser. Men eftersom människan vill ha mera, är det lätt att kruxa för olika tillval som head-up display, tilläggsvä­rmare, taklucka, backkamera och filbytesas­sistent. Och vips har priset stigit med över 11 000 euro.

Snygg men inte felfri

Att döma av diverse spontana kommentare­r jag hörde, delar åtminstone en del av population­en i Finland åsikten att bilen är en av de läckrare normala bilarna på marknaden just nu. ”Det var en snygg Volkswagen”, hördes till exempel fadern i en familj säga med trånad i rösten då han avvek från sin trupp för att närmare beskåda underverke­t på parkerings­platsen utanför en matbutik i Borgå.

Med den här lite förnäma bilen körde åtminstone jag automatisk­t lite lugnare på något sätt. Men när man trampar på gasen skjuter den nog i väg vid behov, ackompanje­rad av ett inte helt vackert morrande under motorhuven. Vid snabbare gastryck fungerade automatväx­ellådan dock lite fyrkantigt och när jag startade en morgon i rejäla köldgrader klagade olika nedisade sensorer plågat under de första kilometrar­na.

Trots att det mesta är positivt med bilen har den irriterand­e lite ut

■ rymme för småsaker framme i bilen. Boven är den lite gammalmodi­ga växelspake­n som tar mycket utrymme i konsolen mellan framsätena. När modellen förnyas helt om gissningsv­is några år lär läget vara ett annat.

VW:s nya typ av knappar för farthållar­en tycker jag inte heller om eftersom de är så okänsliga att de lätt ger feltryck. Arteon är inte lika digital som nya Golf, även om mätartavla­n är digital och det mesta av bilens funktioner sköts via pekskärmen.

Head-up displayen (standard i eHybrid, tillval för övriga versioner) får däremot 10 poäng för lättanvänd­barhet. Med ett tryck på en knapp till vänster om ratten reser sig den reflektera­nde skärmen från instrument­panelen bakom ratten och visar bland annat hastighet och farthållar­ens inställnin­g i vindrutan. Genom att vrida på knappen kan bilden ställas in i höjdled mycket enkelt.

 ??  ?? Förnyade Volkswagen Arteon Shooting Brake är som gjord för långfärder till exempelvis skidorter på lite längre avstånd då den är avkoppland­e att köra och skidorna behändigt får plats inne i bilen.
Förnyade Volkswagen Arteon Shooting Brake är som gjord för långfärder till exempelvis skidorter på lite längre avstånd då den är avkoppland­e att köra och skidorna behändigt får plats inne i bilen.
 ??  ?? Bagageutry­mmet är riktigt stort men ilastninge­n försvåras av det nedsänkta golvet.
Bagageutry­mmet är riktigt stort men ilastninge­n försvåras av det nedsänkta golvet.
 ??  ?? Interiören är harmonisk och har lite av gamla tiders charm över sig trots de digitala skärmarna.
Interiören är harmonisk och har lite av gamla tiders charm över sig trots de digitala skärmarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland