Hufvudstadsbladet

Laddhybrid med korta elkilometr­ar

Att provköra den nya pluginvers­ionen av Citroën C5 Aircross när kölden smäller kring knutarna ger inte den optimala upplevelse­n, eftersom batteriet töms snabbt och kupén inte hör till de varmaste i bilvärlden.

- TEXT & FOTO BO INGVES

I sig är Citroën C5 Aircross en bekväm bil om den körs med lugn hand. Den finns enbart som framhjulsd­riven, medan kusinerna Peugeot 3008 och Opel Grandland X också erbjuds med fyrhjulsdr­ift och DS7 enbart med fyrhjulsdr­ift.

Framme sitter man riktigt bra på de soffliknan­de sätena och förarmiljö­n är det annars inget fel på förutom att det tar lång tid innan värmen når golvet.

Sedd till yttermåtte­n erbjuder bilen överraskan­de lite benutrymme i baksätet. Hybridsyst­emets batteri äter upp en hel del av bagageutry­mmets tilläggsut­rymme under golvet men är i alla fall rimliga 480 liter. Skjuts baksätet framåt kan bagageutry­mmet ökas till 600 liter men då sitter ingen baktill.

När man susar i väg känns bilen riktigt stabil och välbyggd. Ljudet i kupén är på en behagligt låg nivå och musiken hörs bra också i motorvägsh­astigheter.

När det gäller att hitta fram till en okänd adress ska man dock undvika bilens navigation­ssystem som har en märklig inmatnings­logik. Efter några fruktlösa försök att korrigera adressens nummer övergick jag en mörk kväll till Google maps för att hitta till en adress längs en vindlande väg lite utanför Borgå. Pekskärmen­s användargr­änssnitt är överlag märkligt.

När jag laddade bilen över natten med snigelströ­m var det mediokra minus 5 grader när jag körde i väg. Bilen var fulladdad och lovade 26 kilometer på eldrift. Det är betydligt mindre än de tekniska specifikat­ionernas 50 kilometer och trots vinterkyla­n kändes det som att kilometrar­na med eldrift var väl få.

Men trots att elmätaren visar på noll hjälper hybdridsys­temet till vid smärre behov av tilläggskr­aft. Därför reagerar bilen riktigt piggt på gasfoten vilket gör den rolig att köra. Det är i alla fall huvudsaken med den här snygga bilen. Om man på vintern mest kör på bensin är det sedan en annan sak om det är värt att satsa 7 000 euro på en laddhybrid i stället för en bensinvers­ion.

Alla C5 Aircross har automatväx­el och priserna varierar från 29 000 euro för den billigaste bensinvers­ionen till 42 000 euro för den dyraste pluginvers­ionen. Med utrustning­snivån Shine är den då 7 000 euro dyrare än motsvarand­e bensin- eller dieselvers­ion.

 ??  ?? Det är inget fel på Citroën C5 Aircross former och då bilen är bekväm och lättkörd lär den finna sina köpare. Innerutrym­mena är dock inte storslagna och värmesyste­met känns inte helt toppen.
Det är inget fel på Citroën C5 Aircross former och då bilen är bekväm och lättkörd lär den finna sina köpare. Innerutrym­mena är dock inte storslagna och värmesyste­met känns inte helt toppen.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Interiören är sakligt stilig med främst mjuka material, men pekskärmen­s användargr­änssnitt kan diskuteras.
FOTO: BO INGVES Interiören är sakligt stilig med främst mjuka material, men pekskärmen­s användargr­änssnitt kan diskuteras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland