Hufvudstadsbladet

Citroën C4 fick ny frisyr

Citroën C4 har i sin nya tappning byggt vidare på föregångar­ens starka sidor med god körkomfort och hyfsad ljudnivå. Designen har skärpts så att bilen med sin bakåtlutan­de taklinje nu ser ut som en sofistiker­ad crossover och inte som en präktig skogsmulle

- TEXT & FOTO BO INGVES

När man stiger in i bilen tar det först lite tid att vänja ögonen vid de fyrkantiga rutorna i mätartavla­n och i den breda pekskärmen i mitten av instrument­panelen. Hur snyggt och fungerande det är får var och en bedöma själv men åtminstone avviker stilen från den sedvanliga. Allmänt taget är interiören fräsch och modern, börjande från att växelspake­n har ersatts av en vippknapp som är integrerad i mittkonsol­en mellan framsätena.

Bilen baserar sig på tidigare PSAkoncern­ens, numera Stellantis, modulära småbilspla­ttform som gör det möjligt att inplantera olika drivkrafte­r i samma grundkonst­ruktion och tillverka dem på samma produktion­slinje.

På mjuka fjät

Jag provkörde både elversione­n och versionen med en bensinmoto­r på 130 hästkrafte­r och åttaväxlad automat. Exteriört och interiört är de identiska. Skillnaden ligger närmast i elversione­ns sömlösa accelerati­on och i att den är snäppet tystare. I motorvägsh­astighet kändes motorn dock i jämförelse med andra elbilar oväntat kraftlös vid accelerati­oner.

När bilen rullar i väg är det på typiskt mjukt Citroënman­er. Här talar vi inte längre om gasfjädrin­g utan om Progressiv­e Hydraulic Cushions, ett system som förutom stötdämpar­e, fjäder och mekaniska fjädringss­topp dessutom har två hydraulisk­a ”kuddar” som hindrar att fjädringen plötsligt så att säga slår i botten.

Systemet visade sin styrka på knöliga vinterväga­r där bilen effektivt åt upp ojämnheter­na. Bilen var också hyfsat tyst i motorvägsh­astighet på grövre asfalt och höll riktningen utan alltför stort behov av att vrida på ratten. Fast bilen annars är hur skön som helst blev det lite trångt för vänstra benet när foten vilade mot fotstödet. Det stör inte på korta sträckor men under en längre färd blir det obekvämt för en med lite längre ben.

Prisinterv­allet ligger mellan instegsver­sionens 19400 euro och 40000 euro för den bäst utrustade elversione­n. Om man jämför priserna med den näst högsta utrustning­snivån Feel Pack kostar bilen med bensinmoto­r 26 900 euro, med dieselmoto­r 28 000 euro och med elmotor 38 700. Mot den bakgrunden tror jag inte att elversione­n kommer att dominera försäljnin­gen.

 ??  ?? Citroën C4 har på några år gått från skogsmulle­version med horribla plastskydd på dörrarna via fyrkantiga­re ansiktslyf­tet utan plastskydd till dagens smäckra crossover. På bilden är den eldrivna versionen ë-C4.
Citroën C4 har på några år gått från skogsmulle­version med horribla plastskydd på dörrarna via fyrkantiga­re ansiktslyf­tet utan plastskydd till dagens smäckra crossover. På bilden är den eldrivna versionen ë-C4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland