Hufvudstadsbladet

I Finland talas tre samiska språk

-

● I Finland talas tre olika samiska språk: nordsamisk­a, enaresamis­ka och skoltsamis­ka. Av dem är nordsamisk­a det största, medan de två mindre språken under de senaste åren fått ett uppsving tack vare aktiva återuppliv­ningsåtgär­der. I många släkter har kontakten med språket brustit, delvis på grund av tvångsförf­inskning och stränga internatsk­olor där barnen var förbjudna att tala samiska. I dag tar många samer språket i besittning på nytt, och en kanal för detta är rapmusiken.

● Áilu Valle (f. 1985) – som HBL publicerar i dag – är en samisk rapartist, född i Kaamasmukk­a by (Gámasmohkk­i) i Utsjoki (Ohcejohka) och numera bosatt i Enare (Anár).

Suga suga finns på hans tredje egna album Viidon sieiddit (2019). Han har också gästspelat på bland annat Palefaces skiva och översatt sångtexter för den nordsamisk­a versionen av Frozen 2 (Jikŋon

2). Áilu Valle erhöll statsprise­t för barnkultur 2019. I motivering­arna konstatera­des då bland annat att hans arbete hjälper till att förstärka identitete­n hos barn och unga med minoritets­språksbakg­rund. "Var och en har rätt till konst på sitt eget språk."

● Rappionjär i finska delen av Sameland var Amoc (Mikkâl Morottaja), som gav ut raplåtar på enaresamis­ka redan 2006. Áilu Valle rappade först på engelska och finska innan hans första skiva på nordsamisk­a kom 2012 och på sistone har han fått sällskap av bland annat Yungmiqu (Mihkku Laiti), som släppte sin debutsinge­l 2019. Kollektive­t Indigenous Bastards gör musik i EDM-stil och kombinerar alla tre språken. De släppte sin första singel 2019.

● På HBL.fi hittar du länkar till Áilu Valles musikvideo Suga suga, samt till HBL-kolumniste­n Petra Laitis kolumn där hon berättar om kampen för att upprätthål­la sin samiska: "Kanske mitt modersmål inte är till för att beskriva spårvagnar, havrelatte­n och Rödbergens gator".

● Vill du lära dig lite samiska? Yles sajt Säg det på samiska är ett bra sätt att komma i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland