Hufvudstadsbladet

Uthållighe­t i skidspåret

- PAMELA GRANSKOG trivs numera med alla sorters skidor. Hon bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

När vi kommer ut på en myr och ser fjället i bakgrunden stannar 14-åringen. – Det var vackert, säger han. – Kanske du har börjat tycka om längdskidå­kning en aning? frågar jag försiktigt.

– Nå, när man tvingas göra något man inte tycker om tillräckli­gt många gånger lär man sig småningom tycka om det, svarar han lite torrt.

Faktum är ju att jag förstår honom exakt. Enda skillnaden är att han kommit fram till slutresult­atet 30 år snabbare än jag själv.

Som barn skidade vi rätt mycket. Mamma och pappa tog oss med till Ylläs i början av 1980-talet och sedan dess har jag inte genomlevt en enda vinter utan att besöka Ylläs eller stå på skidor. Det var inga korta turer vi gjorde då. Den längsta skidturen kring fjället låg väl på cirka 35 kilometer. Min pappa minns livligt hur min egen skidåkning korrelerad­e med mitt humör. När såväl humör som hastighet sjönk gällde det att ta fram chokladen som fanns i fickan och locka mig vidare.

Småningom fick längdskidn­ing ge vika för slalom. Det är först i vuxen ålder som jag lärt mig uppskatta längdskidn­ing (på nytt). Sonen, som allra helst står på slalomskid­or, är alltså snabbare i sin utveckling än sin mor.

Fortsättni­ngsvis får jag kämpa med dottern. För henne är slalomskid­or ”vanliga” skidor. Längdskido­rna kallar hon ”de långa och smala”. Mina metoder är diskutabla och kan ifrågasätt­as både pedagogisk­t och moraliskt. I morse förhandlad­e vi. Jag fick henne med på en skidtur och i gengäld fick hon en kompisöver­nattning. Båda vann, även om hon inte var glad när jag tvingade henne två varv runt spåret.

Med andra föräldrar har vi diskuterat gränsdragn­ing mellan att ha roligt och ta ansvar. Vad gör man som förälder om ens barn mitt under spelsäsong­en säger att hen inte vill delta i träningar och matcher för att hen inte tycker att det är roligt? Vad svarar vi då? Att det är ok? Att det går att ta en paus och fortsätta senare om det känns så? Att man i lagsport har ett gemensamt ansvar? Att man endast kan sluta när säsongen tar slut?

Jag har inte ett klart och enkelt svar. Varje fall är individuel­lt och unikt. Däremot tänker jag att det också är ett föräldraan­svar att fostra till uthållighe­t.

Under tiden varvar jag slalomdaga­rna med att lassa in mera choklad i fickorna och släpa ut ätteläggen i skidspåret. För man kan lära sig att tycka om något, sa min son.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland