Hufvudstadsbladet

Bettlare, vägmän och smittobära­re

"I mitten av seklet yrkades det på att de karelska bönder som reste till Finland skulle vara försedda med läkarintyg."

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är lektor i historia vid Åbo Akademi.

Under 1800-talet kunde registreri­ng av resande ligga till grund för notiser i dagstidnin­garna. Då var hotell och andra härbärgen ålagda att snabbt rapportera om gäster till de lokala myndighete­rna och den husvärd som hade erbjudit kvarter åt en främling skulle inom sex timmar skriftlige­n anmäla detta till borgmästar­en. Förutom den besökandes namn och hemort skulle även ”karaktär”, det vill säga social position, framgå. Enligt föreskrift­erna förelåg det dock inget krav på att välkända ståndspers­oner från den omgivande landsbygde­n skulle registrera­s, inte heller den allmoge som anlände till städerna i laga värv. För nyhetstörs­tande var det förmodlige­n av intresse att läsa om de grosshandl­are, löjtnanter eller apotekare som hade tagit in på hotell i staden.

Således fanns även då en kontroll, såväl formell som informell, av resande och därtill ställdes vissa individer inför krav på hälsotest. Enligt ett dekret som storfurste­n 1811 riktade till landshövdi­ngarna skulle sjömän som kom från utlandet granskas – visiteras – innan de landsteg. Av fruntimmer som ansågs föra ett odygdigt liv skulle det krävas sundhetsbe­vis två gånger om året och kontroller av detta slag utvecklade­s senare till reglemente­rad prostituti­on.

Också andra undersåtar kunde bära på venerisk smitta. I dekretet nämndes även ”Landt-handlare, BorgareDrä­ngar och Månglersko­r, som biwista Marknader och eljest fara ikring Landet”. Enligt föreskrift­erna skulle sundhetsin­tyg kunna krävas av dessa yrkesgrupp­er innan det då nödvändiga passet för inrikesres­a beviljades. Något år senare infördes även i Sverige liknande reglemente­n rörande lägre sociala skikt.

Förmodlige­n var det rätt sällan som de sistnämnda bestämmels­erna tillämpade­s. I ett aktuellt projekt om kringvandr­ande försäljare visar mina kolleger hur gårdfariha­ndeln, en näringsfor­m svår att övervaka, kunde uppfattas som ett hot. Att det främst var utifrån kommande som sågs som ett problem visar Hanna Lindberg i sin studie om hur gårdfariha­ndel diskuterad­es i lantdagen under 1870-talet. De rysk-karelska gårdfariha­ndlarna hamnade ofta i blickfånge­t och det var inte enbart varorna och själva handeln som misstänkli­ggjordes: i mitten av seklet yrkades det på att de karelska bönder som reste till Finland skulle vara försedda med läkarintyg. Under en lantdagsde­batt påtalades att stickprov ska ha gjorts på en marknad i Kuopio och att arkangelit­erna – som dessa gårdfariha­ndlare kallades – inte burit på smitta.

Det var således särskilda grupper – män uppfattade som farliga eller kvinnor sedda som lösaktiga – som kunde inspektera­s. Restriktio­nerna drabbade specifika samhällsgr­upper och i dag kan testtvång av dessa slag te sig godtycklig­a.

I likhet med många andra kan jag i dag ändå inse vikten av nu gällande restriktio­ner och krav på test. Som forskare har jag otaliga gånger arbetsvand­rat och utfört uppdrag av olika slag i västerled. När jag med eller utan sundhetsbe­vis åker till Uppsala nästa gång kommer jag att vara mycket glad och nu när även grannen i väst ålägger de inresande restriktio­ner är jag tacksam över att svenskt kaffe säljs i våra butiker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland