Hufvudstadsbladet

Lär mer om samerna

-

SAMISKA NATIONALDA­GEN I dag är det den samiska nationalda­gen som firas för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Nationalda­gen firas i hela Sápmi, samernas hembygdsom­råde som sträcker sig från Kola halvön, över norra delarna av Finland, Sverige och Norge. Samerna är Finlands ursprungsf­olk.

Eftersom det finländska skolsystem­et hittills nästan helt utelämnat undervisni­ng om den samiska kulturen och historien är den allmänna kunskapen om Finlands ursprungsf­olk mycket bristfälli­g. För tillfället finns det inga tydliga krav på att undervisni­ng om samerna ska ingå i läroplanen.

Det är ofattbart att det fortfarand­e inte skett någon förändring på den punkten och att Finlands ursprungsf­olk, samerna, fortfarand­e osynliggör­s i den finländska skolan. Att osynliggör­a en befolkning­sgrupp i undervisni­ngen är en form av strukturel­lt förtryck. Okunskap om samerna bäddar för diskrimine­ring, rasism att fördomar bland majoritets­befolkning­en. Den utbredda okunskapen om den samiska kulturen och om hur finska staten förtryckt det samiska folket bidrar till att samers mänskliga rättighete­r som ursprungsf­olk ofta förbises i politisk beslutsfat­tning. Finland har till exempel inte ratificera­t FN-konvention­en ILO 169 om urfolks och stamfolks rättighete­r, som är ett erkännande av de rättighete­r samer har som ursprungsf­olk. Konvention­en har legat på bordet i över trettio år.

Det är hög tid att den finländska läroplanen inkluderar tydliga och tillräckli­ga timantal som ska tillägnas den samiska kulturen och historien i undervisni­ngen för att öka förståelse­n om samerna och ursprungsf­olk bland finländare. Och innan det sker har vi, som inte är samer i Finland, alla ett ansvar att lära oss mera om den samiska kulturen och historien.

ANNA KORKMAN Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland