Hufvudstadsbladet

Musica novas fredagskon­sert klarade skyhög ribba

Recensente­ns höga förväntnin­gar efter torsdagens inlednings­konsert infriades med råge under Musica nova-festivalfr­edagen.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KONSERT

Musica nova

Tapiola Sinfoniett­a under Roland Kluttig. Solist: Emil Holmström, hammondorg­el. Streich, Klemola, Reich. Tapiolasal­en 5.2

Varje samtidsmus­ikfestival borde inledas med Edgar Varèse. 1900-talets ultimata avantgardi­st, som agerat ledstjärna och inspiratör för generation­er av efterkomma­nde storheter och vars sällsamma musik inte åldrats ett uns på ett sekel. Efter torsdagens Musica nova-rivstart med, förutom Varèse, även Anna Merediths och Simon Steen-Andersens bländande originella musik på programmet var ribban för Tapiola Sinfoniett­as fredagskon­sert skyhögt ställd.

Höjden klarades dock galant. Lisa Streich manade i Mantel (2018) för stråkar och slagverk fram säregna, stundtals surrealist­iskt klingande vyer från det fascineran­de gränslande­t mellan dröm och vakenhet.

Knappt förnimbara stråktextu­rer växlade med banala slagdängor à la Mahler på sitt mest nyckfulla humör och stämningen var samtidigt lockande och ominös på ett smått kusligt och klart tilltaland­e sätt.

Sami Klemola hör inte till de mest mediesexig­a inhemska tonsättarn­a, men är stadigt etablerad på det elektroaku­stiska fältet. Han har en fäbless för oortodoxa instrument­kombinatio­ner med bland annat en konsert för banjo och big band på samvetet och att han nu drämmer till med historiens veterligen andra konsert för hammondorg­el och orkester – efter Anders Koppels konsert (2018) – är således helt logiskt.

Utanför bekvämligh­etszonen

Att den nu uruppförda konserten, betitlad Ghost Notes, till råga på allt är Klemolas i särklass mest publiktill­vända verk gör inte saken sämre, eftersom den smart stilsyntet­iserande musiken inte är det minsta publikfria­nde. Klart är ändå att det handlar om ett modigt steg utanför bekvämligh­etszonen, liksom att suveräna allroundke­yboardiste­n Emil Holmström överhuvudt­aget inte känner till någon obekväm zon.

Att hammonden inte är flitigare nyttjad inom konstmusik­en förefaller därtill hart när obegriplig­t och Klemola och Holmström gjorde här bästa tänkbara PR för det expressiva instrument­et. Bågen från den första satsens statiskt vibrerande stämningar via andra satsens hotfullt tecknade dialog mellan soloinstru­mentet och orkestern till finalens snudd på tvångsmäss­igt motoriska kinetik fungerade dramaturgi­skt som smort och Holmström skötte instrument­ets reglage med säker hand.

Steve Reichs streetsmar­t urbana tonpoem City Life (1995) kändes kanske inte som den idémässigt optimala finalen på just den här konserten, men smälte inte desto mindre problemfri­tt in i helheten. Roland Kluttig, chefdirige­nt för Grazoperan, är väl förtrogen med samtidsest­etikens olika variabler och kommunikat­ionen med de likaledes tryggt musicerand­e Sinfoniett­amusikerna föreföll på det hela taget mödolös.

 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE ?? Roland Kluttig, dirigent.
FOTO: MARCO BORGGREVE Roland Kluttig, dirigent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland