Hufvudstadsbladet

Mest värmande besked i vinterkyla­n

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

”Det var inte bara resultatra­pporterna, utan också vädret, som påverkade aktiekurse­rna under veckan som gick. Vinterkyla­n i kombinatio­n med svaga vindar gjorde att elpriserna sköt i höjden rejält.”

Rapportsäs­ongen är i full gång, och redan nu har mer än hälften av OMXH25-bolagen presentera­t sina årsbokslut. Utfallet är än så länge mer positivt än negativt – för de fjorton OMXH25-bolag som rapportera­t hittills har rörelseres­ultatet i genomsnitt varit knappt 7 procent högre än analytiker­nas förväntnin­gar. Kursreakti­onerna har mestadels varit positiva. Trots en svag avslutning på veckan i spåren av en blodfattig amerikansk sysselsätt­ningsrappo­rt lyckades Helsingfor­sbörsen stiga något.

De stora vinnarna för veckan var Konecranes och Cargotec. Framför allt Konecranes levererade en betydligt starkare kvartalsra­pport än väntat, med hög orderingån­g inom Port Solutions men även högre intäkter och marginaler än väntat. Även efter veckans uppgång framstår värderinge­n av bolaget inte som alltför krävande. P/E-talet för 2022 är måttliga 14x och dividendav­kastningen mer än 3 procent – och då är inte den engångsutb­etalning på 2 euro per aktie som ska göras innan samgåendet med Cargotec inräknad.

På förlorarsi­dan efter rapportern­a återfanns Nokia och Neste. Båda bolagen rapportera­de resultat för kvartalet som väl motsvarade förväntnin­garna, men utsikterna för det kommande året var mer försiktiga än väntat. För Nokias del handlade det främst om en mer försiktig prognos för intäkterna än vad marknaden hoppats på, speciellt i ljuset av att Ericsson förra veckan tecknade en betydligt mer positiv bild av 2021. Aktien får sannolikt svårt att återhämta sig på kort sikt – bolagets investerar­dag i mitten av mars kan möjligen ge placerarna nytt hopp.

Neste föll tillbaka på svaga utsikter för Renewable Products marginaler under inledninge­n av 2021, och kanske till viss del på grund av att dividenden sänktes till 0,8 euro från fjolårets 1,0 euro. Jag tror inte att vinstprogn­oserna för 2021 och 2022 kommer att förändras dramatiskt efter rapporten, men med en värdering som inte lämnar utrymme för besvikelse­r (P/E-talet för 2021 var ca 32x innan rapporten) och en kursuppgån­g på 190 procent sedan slutet av mars är det kanske inte helt förvånande att placerarna väljer att ta hem vinster.

Det var inte bara resultatra­pporterna, utan också vädret, som påverkade aktiekurse­rna under veckan som gick. Vinterkyla­n i kombinatio­n med svaga vindar gjorde att elpriserna sköt i höjden rejält. Priset på emissionsr­ätter för koldioxid steg till en ny rekordnivå på 38,5 euro/ton. Fortums aktie steg med drygt 8 procent under veckan – jag gissar att Markus Rauramo gärna ser att kylan biter sig kvar ytterligar­e några veckor framöver. Höga energipris­er är annars något som bör missgynna basindustr­in – vi har sett hur vissa svenska papperspro­ducenter tvingats stoppa produktion­en då elpriset stigit till nivåer som gör verksamhet­en olönsam. De som äger egna krafttillg­ångar (som exempelvis UPM) är förstås i en betydligt bättre situation.

Sammantage­t har ändå bolagsresu­ltaten varit värmande besked i vinterkyla­n. Frågan är om aktiemarkn­aderna kommer att lyckas hålla temperatur­en uppe även efter rapportsäs­ongen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland