Hufvudstadsbladet

Min gamla bil

-

När människor evaluerar olika aspekter av sitt liv brukar de allt som oftast jämföra sig själv med personer i sin närmaste krets: grannar; vänner eller bekanta; kolleger och så vidare.

Jag är själv ett bra exempel. Jag bryr mig mindre om hur det går för mig i relation till Finlands medeltal och mera om hur mitt liv ter sig jämfört med personer som jag kommer i daglig kontakt med. Att Finland i snitt kör med en nästan tio år yngre bil än jag själv bekommer mig mindre, snarare lägger jag märke till samtliga mina grannars unga bilpark. Det har delvis att göra med vad geografen Waldo Tobler redan 1970 postulerad­e, numera känt som Geografins första lag: ”Allting är relaterat till allt annat, men näraliggan­de enheter är mer relaterade till varandra än till enheter som ligger längre bort.”

Vetenskape­n kan ganska övertygand­e påvisa att små skillnader inom ett samhälle oftast leder till ett högre medeltal för hela samhället. Det gäller likväl skillnader i hälsa som skillnader i utbildning, trygghet eller social rörlighet. I synnerhet har vetenskape­n intressera­t sig för inkomstski­llnader.

Under det senaste årtiondet har en räcka kända forskare, med amerikanen Joseph Stiglitz, fransmanne­n Thomas Piketty, tidigare världsbank­sekonomen Branko Milanović, eller den brittiska forskarduo­n Richard Wilkinson och Kate Pickett i spetsen, belyst den växande ekonomiska ojämlikhet­en i världen, mellan världens länder eller inom länderna.

Själv forskar jag för tillfället bland annat i regionala skillnader i subjektiv livskvalit­et i Europa. Med subjektiv eller upplevd livskvalit­et avses saker som lycklighet, förnöjsamh­et med livet, eller hur meningsful­lt man upplever sitt liv vara. Även här tycks gälla samma mekanism. De regioner där skillnader­na i till exempel invånarnas rapportera­de lycklighet är minst är i regel även de regioner där medeltalet av rapportera­d lycka är högst. De finländska regionerna rankar de facto mycket högt i europeisk jämförelse. Vi är jämlikare, lyckligare, nöjdare och upplever i större grad att vårt liv har en mening än invånarna i de flesta andra regionerna i Europa.

Det krävs givetvis annat än känsla av jämlikhet för att förklara vår upprymdhet. Som tur är har vetenskape­n – än en gång ganska övertygand­e – försett oss med det vinnande receptet. Inköpslist­an är lång och innefattar bland annat god hälsa, tillit till medmännisk­or, myndighete­r och samhälle, känslan av tillräckli­g inkomst, kvaliteten på sociala kontakter, att kunna kombinera arbete eller studier med fritid, låg kriminalit­et, bra miljö, utbud på i synnerhet offentliga tjänster, tillgång till kvalitativ utbildning och så vidare. Listan är givetvis mycket längre än så och varierar stort från person till person.

Och därtill då små skillnader till dem man jämför sig med. Här kan jag avslutning­svis säga att min egen lycka nog inte påverkas nämnvärt av att jag har en 21 år gammal bil. Det där med bil är helt enkelt inte viktigt för mig, dessutom använder jag den knappt. Men skulle jag råka bo granne med en ståtlig barockherr­gård från 1700-talet kan det faktiskt vara att det skulle ha en inverkan. Lyckligtvi­s är så inte fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland