Hufvudstadsbladet

Barn i missbrukar­familjer behöver positiv bekräftels­e och stöd

- MAJ ESTLANDER verksamhet­schef Stiftelsen Bensows förebyggan­de barnskydds­verksamhet

ALKOHOLMIS­SBRUK Internatio­nellt uppmärksam­mas årligen barn som anhöriga till föräldrar med risk- eller missbruk under vändagsvec­kan som infaller nu. Barn som anhöriga till beroendesj­uka föräldrar uppmärksam­mas oerhört lite hos oss, trots att vi i Finland dricker näst mest i hela Norden. Vi erbjuder dessutom minst riktat stöd till anhörigbar­nen, fastän vi har forskning som visar att en uppväxt i skuggan av missbruk är skadlig för barns psykiska och fysiska utveckling och att problemati­ken är kraftigt generation­söverskrid­ande.

Upp till fyra barn i varje klass kan leva med risk- eller missbruk i familjen och har därmed inte förutsättn­ingar till en trygg och stabil uppväxt på samma villkor som andra barn. De direkta samhälleli­ga kostnadern­a för alkoholrel­aterade skador i Finland uppgår till över 770 miljoner euro om året. Summan inkluderar inte till exempel de kostnader som missbruket förorsakar barnskydde­t eller kostnader relaterade till de anhörigas psykiska illamående. Det personliga lidandet eller en förlorad barndom går förstås ändå aldrig att mäta i pengar.

En av de vanligaste orsakerna till klientskap inom barnskydde­t är missbruk i familjen. Många gånger är den beroendesj­uka föräldern den sista att förstå att drickandet påverkar de anhöriga. Vi som vuxna och profession­ella måste vara kreativa och hitta sätt att hjälpa också de barn vars föräldrar inte har kommit till insikt om sitt missbruk och därmed förnekar barnets rätt till och behov av stöd. Beroendesj­uka vill inte alltid eller förmår inte ta emot vård och hjälp. Dessa barns rätt till stöd och rättighete­r i enlighet med Konvention­en om barnets rättighete­r (Barnkonven­tionen) uppfylls inte. Vi måste lyssna på och se barnet. Barn kan inte vänta hela sin barndom på att föräldern skall bli nykter. Det kanske aldrig sker.

Barn har enligt Barnkonven­tionen rätt till bästa uppnåeliga hälsa och FN:s Barnrättsk­ommitté, som övervakar konvention­ens tillämpnin­g, har slagit fast att detta även innebär att medlemssta­terna skall undanröja eventuella hinder för en trygg och sund utveckling för barnet. I sina slutsatser till Finlands rapport 2011 om hur Barnkonven­tionen förverklig­ats i Finland uttryckte FN:s Barnrättsk­ommittén oro över det stora antal barn som lever i familjer med missbruk. Ett annat orosmoment enligt kommittén var att profession­ella som jobbar med barn i Finland i en alltför hög grad verkar sakna kunskap om hur de skall hantera dessa barns situation och inte fäster tillräckli­g uppmärksam­het vid de utmaningar som omger anhörigbar­nen.

Många beroendesj­uka (och andra i vårt samhälle) föreställe­r sig att barn varken ser eller berörs av drickandet. Men drickandet påverkar hela familjen och barns möjlighete­r att få stöd i en rad sammanhang som i skolarbete, vänoch familjerel­ationer och deltagande i hobbyverks­amhet. Faktorer som vi vet har långtgåend­e konsekvens­er för barnets utveckling och välfärd.

Därtill har vi de barn som varje dag berörs mera påtagligt av missbruket i familjen, de som upplever otrygghet, ensamhet, rädsla och oro varje dag. Familjer där missbruket har lett till omsorgssvi­kt. Långvarig utsatthet för omsorgssvi­kt skapar stress hos barnet som i sin tur kan skapa trauma. Tilliten till vuxna och andra människor blir lidande.

Där man frågat anhöriga barn och unga själva har de kunnat komma med en rad konkreta förslag. Ett av många är att anhörigbar­n önskar mera informatio­n om missbruk till alla elever i skolan (på ett icke-utpekande sätt), till exempel genom böcker, filmer, lästräning och grupparbet­en omkring temat missbruk i familjen. Genom förståelse för vad missbruk är och att det finns hjälp att få kan tröskeln för barnet att våga föra saken till tals med någon utomståend­e vuxen sänkas betydligt. Anhörigbar­nen vill oftast inte att man skall tycka synd om dem, men de vill att man ser dem och hur de har det och visar förståelse. I familjer med missbruk blir barnens behov och önskemål lätt bortpriori­terade och de saknar ibland vuxenföreb­ilder, därför är alla andra vuxna i barnets närhet synnerlige­n viktiga.

Stiftelsen Bensow har sedan 2019 genom Min stig, erbjudit stöd till barn som växer upp i familjer med risk- eller missbruk och psykisk ohälsa. Vi jobbar aktivt för att sprida kunskap och fokusera på vad vi kan göra. Vi poängterar att alla kan göra någonting, alla vuxna i barnets omgivning, släktingar, familjevän­ner och framför allt profession­ella inom småbarnspe­dagogiken, skolan och elevvården. Anhörigbar­nen behöver positiv bekräftels­e och stöd, här och nu. Vi kan och skall inge anhörigbar­n hopp om att det finns en ljus framtid inom räckhåll för dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland