Hufvudstadsbladet

Potemkin hade stalinisti­sk försvarspl­an mot Sverige; ödelägg Finland!

Stalins nationalit­etspolitik hade gjort sitt och Sovjet-Karelen förlorade sin livskraft redan långt före Sovjetunio­nens fall. Slutresult­at är en knivskarp gräns och marken som Stalin erövrade har förblivit övergiven mark, skriver ambassadör René Nyberg oc

- RENÉ NYBERG är ambassadör.

Min sista längre resa som ambassadör i Moskva tog mig till Fjärran Östern i maj 2004. Först Peking och med flyg till Harbin, därifrån 800 km med bil till Vladivosto­k och ytterligar­e 800 km till Habarovsk.

På flyget till Moskva satt Habarovsks guvernör Viktor Isjaev bredvid mig. Frågan som intressera­de mig var gränsen. Det ryska imperiet och Qing-dynastin hade i Pekingkonv­ention 1860 kommit överens om gränsen längs Amur- och Ussuriflod­erna. Kan Ryssland i dag nå en överenskom­melse med Kina om tvistefråg­orna gällande gränsdragn­ingen, och om så när, var min fråga.

Isjaev skisserade en karta om gränsprobl­em vid Amur och Ussuri, som han tyvärr inte lät mig behålla, och klargjorde ingående frågans vansklighe­t. Amurfloden är ett vattendrag som varje vår ändrar sin flodbädd. Sanddyner dyker upp och försvinner, öarnas yta ökar och krymper. Maximala kinesiska krav kunde leda till att gränsen skulle förlöpa vid Habarovsks strandprom­enad, underströk Isjaev.

Isjaev trodde inte på en överenskom­melse med Kina, frågan var för invecklad. Ett halvt år senare föreslog Vladimir Putin förhandlin­gar om ett gränsavtal med Kina, Lettland och Estland.

Avtalet med Kina ratificera­des 2005 och med Lettland 2007. Med Estland underteckn­ades gränsavtal­et efter långa och vanskliga förhandlin­gar slutligen i februari 2014, men har fortfarand­e inte ratificera­ts. Ett faktum som den ryska propaganda­n gärna påminner om och (...) beskyller Estland för territorie­lla krav.

Väst och öst möts än i dag vid den finska östgränsen, som ursprungli­gen var gränsen mellan Sverige och Novgorod och kulturellt mellan Rom och Bysans. Gränsdragn­ingen var bristande och öppen för dispyter. Samtidigt trängde svedjebruk­ande finska bönder allt djupare österut. Gränsen var länge en konfession­sgräns, men vid inget skede en språkgräns. På bägge sidor av gränsen talades finska dialekter.

Freden i Teusina 1595 var först gången på över 270 år som slutade i en gemensam gränsdragn­ing mellan Sverige och Ryssland. Försvaret av Sveriges östgräns och de ”olidliga förhålland­ena” i gränstrakt­en var ett ständigt huvudbry för Gustav Vasa och hans söner. Under ett adelsmöte 1547 i Åbo, sammankall­at av Gustav

Vasa, kom ett förslag upp att skapa en bred zon av bränd mark längs östgränsen, som skulle omöjliggör­a ett anfall från Ryssland. Denna defensiva idé skulle förhindra att fienden kunde försörja sig i det härjade landet. Såsom Kari Tarkiainen uttrycker sig i sin magistrala bok Moskoviter­na: ”Självklart tyckte kungen illa om detta förslag.”

Situatione­n förändrade­s med freden i Stolbova 1617 som fick Gustav II Adolf att konstatera ”Nu kunde Sverige för första gången i historien leva lyckligt i lugn och ro, utan hot österifrån.” På många sätt liknar Stolbova-freden 1812 års Rysslandsp­olitik. Båda skapade ett långvarigt lugn vid Sveriges östgräns, oavsett om den låg vid Ladoga eller Torne älv. Ännu på 1930-talet påminde några svenskar sändebudet J.K. Paasikivi i Stockholm att Ryssland har varit för oss en god granne.

Fast Sverige inte i Stolbova-freden uppnådde sina utstakade maximala mål, Kolahalvön och Vitahavsku­sten, inklusive Archangels­k, hade Sverige med införlivan­det av Kexholms län och Ingermanla­nd som biland ökat sin folkmängd med en stor karelsk-ortodox befolkning. De nya undersåtar­na i Kexholms och Ingermanla­nds län visade fortfarand­e en stor lojalitet mot Ryssland. Eftersom man inte kunde lita på det ortodoxa karelska folket grubblade kungen 1619 på om hela den karelska stammen borde deporteras och de folktomma trakterna i de östra provinsern­a kolonisera­s med pålitliga lutheransk­a finnar. Med ökande tryck från de lutheransk­a pastorerna och speciellt efter det så kallade rupturkrig­et 1656–1668 lämnade en stor del av den karelska befolkning­en Ingermanla­nd och bosatte sig i Novgorod. I stället flyttade lutherska bönder från Savolax och Karelen till Ingermanla­nd.

Både Stora och Lilla ofreden ledde till kännbara territorie­lla förluster. Efter Gustavs krig 1788–1790 utnämndes kommendöre­n för Savolaxbri­gaden, Curt von Stedingk, till svensk ambassadör i S:t Petersburg. I en rapport från sina resor i den ryska delen av Finland, det så kallade Gamla Finland, var von Stedingk orolig för Finland: ”Finland, det är vårt skydd, den damm som skall hejda denna strida flod. Den måste vara fast, men det är den inte. Utan detta land är vi mindre än intet.” Med hänvisning till befästning­sarbeten på den ryska sidan konstatera­r von Stedingk i en rapport 1795 följande: ”Kejsarinna­n behöver inte mer frukta att se kriget närma sig hennes huvudstad (…) En av de obotliga skador det sista kriget gjort oss är att ryssarna blivit uppmärksam­ma på det onda vi kunde göra dem. Kejsarinna­n kan nu göra oss mycket ont utan att särdeles skada sig själv.”

Ännu tydligare blir von Stedingk när han refererar kejsarinna­ns mäktigaste rådgivare furst Grigorij Potemkins vision om den bästa försvarspl­anen mot Sverige – ett ryskt Columbi ägg: ”Ödelägga Finland, bortföra befolkning­en och tvinga den att bosätta sig i glesbefolk­ade delar av Ryssland.” Stalinisti­ska metoder skulle vi säga i dag.

Återföreni­ngen av Gamla Finland 1812 med de ”Höfdingedö­men, hwilka af Hans Kejserliga Maj:ts wapn under detta krig blifwit från Kronan Swerige eröfrade” blev Storfurste­ndömet Finland. Dorpatfred­en 1920 bekräftade denna gräns. Kritikerna smädade resultatet som ”skamfreden i Dorpat”. Fredsförha­ndlarna med Paasikivi i spetsen hade förspillt möjlighete­n att förena Ingermanla­nd och Fjärr-Karelen med det självständ­iga Finland.

Dorpatfred­ens gräns var naturligtv­is ingen språkgräns. Först med Stalins deportatio­ner i mitten av 1930-talet tömdes gränsområd­et i Norra Ingermanla­nd och Ladoga-Karelen. Överraskni­ngen i Kreml var total när hela befolkning­en i Karelen i skyddet av den finska armén evakuerade­s under och efter vinterkrig­et. Paasikivi noterade i sin dagbok Stalins irritation. Stalin hade blivit informerad att den finska befolkning­en hade tvingats lämna sina hemman. Vjatjeslav Molotov utbrast till svenskarna efter att Röda armén hittade ett tömt Viborg: ”Betraktar de oss som barbarer?”

Den av Finland praktisera­de ethnic auto-cleansing, som det väl på modernt språk kunde kallas, är unik. Man kunde hävda att Finland av nödtvång fullföljde Potemkins råd. Stalins nationalit­etspolitik hade gjort sitt och Sovjet-Karelen förlorat sin livskraft redan långt före Sovjetunio­nens fall. Slutresult­at är en knivskarp gräns och den av Stalin erövrade marken har förblivit övergiven mark.

I och med att Finland inte längre har en irredenta, såsom Fjärr-Karelen före kriget, har gränsen som kändes orättvis genom åren blivit naturlig och därmed en essentiell faktor i det finsk-ryska naboskapet.

”Man kunde hävda att Finland av nödtvång fullföljde Potemkins råd.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland