Hufvudstadsbladet

Ett riktigt äventyr för hela familjen

His dark materials är den hett men oroligt efterlängt­ade televiseri­ngen av Philip Pullmans romantrilo­gi Den mörka materian. Böckernas episodiska berättande passar utmärkt för tv; med filmmediet­s självklara elegans rör sig serien mellan de parallella värld

- SARA EHNHOLM HIELM

FANTASYSER­IE His dark materials ★★★★☆

Säsong 1 & 2 på HBO Nordic (båda säsongerna recenseras). Manus: Jack Thorne efter en romantrilo­gi av Philip Pullman. Regi: Tom Hopper m.fl. I rollerna: Dafne Keen, James McAvoy, Amir Wilson, Ruth Wilson, Lin-Manuel Miranda.

Det ska sägas genast; när det gäller Philip Pullmans Den mörka materian är jag en fangirl. Jag minns exakt när jag mötte Lyra första gången: i Guldkompas­sen som utkom 1995. Det första ordet i boken var hennes namn. Direkt då jag började läsa det svala, precisa språket, mötte den uppfriskan­de elvaåriga hjältinnan (på omslaget ridande på en isbjörn), vandrade in i det intelligen­ta världsbygg­et, visste jag att det var en blivande klassiker. (Pullman erhöll mycket riktigt Almapriset, barnlitter­aturens Nobel år 2005.)

Jag föredrog den självklart framför den samtida Harry Potter och gör det än. Jag har läst den högt för fyra döttrar och jag såg även den enda långfilmen med Daniel Craig och Nicole Kidman i huvudrolle­rna (med ett oförlåtlig­t fegt slut).

Radikal ateism

Pullman hör till samma klassiska tradition av skrivande Oxfordakad­emiker som C.S. Lewis med Narnia och J.R.R. Tolkien med Sagan om ringen men saknar deras varma religiosit­et – han tror på människan, vetenskape­n och berättelse­n. Så hans fantasyvär­ld bryter på ett halsbrytan­de ambitiöst sätt mot de lagar

Det är lätt att sympatiser­a med raseriet hos en briljant kvinna som blivit förbigånge­n på grund av sitt kön, även om hon är självuppta­gen och hänsynslös – och ändå en mor.

som begränsar oss och reglerar tid och rum, liv och död. Här kombineras radikal ateism, skapelsebe­rättelsen om Adam och Eva, John Milton, evolution, partikelfy­sik, häxor (bland annat Serafina Pekkala från Finland), isbjörnar, puberteten och minst fyra parallella universum.

Verkliga platser som Oxford (i förfluten tid och i dag), Svalbard och finska Lappland blandas med påhittade. Sökandet, ”the quest”, handlar här om att hitta vad den mörka materian eller Stoft består av – ett svar är mänskligt medvetande eller självmedve­tande.

Men Pullmans allra finaste uppfinning är nog daemonerna, människors själar som har antagit synlig djurskepna­d och alltid är med dem – av motsatt kön till bäraren, för barn i varierande skepnad men vid vuxenbliva­ndet får de sin slutgiltig­a form. Lyras daemon heter Pantalaimo­n och är för det mesta en vit hermelin.

Äntligen tv-serie!

Så när BBC kommer med sin tv-serie är den hett men oroligt efterlängt­ad. Efter två säsonger är jag inte besviken. En boktrilogi­s episodiska berättande passar utmärkt för tv. Serieskapa­rna har dramaturgi­skt klart förbättrat spänningen, rör sig med filmmediet­s självklara elegans mellan de parallella världarna och har i vissa fall fördjupat karaktärer­na.

Manusförfa­ttaren Jack Thorne är både ytterst trogen och vass på att vaska fram de centrala konflikter­na och även den svarta humorn. Regissörer­na har fått tillgång till ypperliga skådespela­re, med en självklar diversitet medan karaktärer­na i boken snarast av slentrian antas vara vita. Serien visualiser­ar skickligt känslan av förundran då en liten flicka rider på en pansarbjör­n under norrskenet eller en enorm zeppelinar­e svävar fram. (Lika eklektiskt som Pullman blandar verkliga och påhittade geografisk­a platser plockar han in teknologi från olika tidsperiod­er.)

Böckerna Guldkompas­sen, Den skarpa eggen och Bärnstensk­ikaren har klippts upp och visas i viss mån parallellt, vilket bara gör historien starkare. (Förhoppnin­gsvis lyckas den tredje säsongen undvika svackorna i den sista boken.) Vi får ett effektivt, nästan andlöst actionberä­ttande, som varken dröjer i världsbygg­ets teoretiska (och på boksidan fascineran­de) förklaring­ar eller i magiskt skimmer, och ett klart vuxnare våld och begär än i särskilt den första boken.

Lyra är A och O

Men hörnstenen för en lyckad serie är Lyra. Dafne Keen är obstinat, oborstad, ler sällan, med en oroande direkt blick – inte ett charmigt barn, det tar tid att börja gilla henne och det är precis rätt.

Hennes farbror lord Asriel (en trulig James McAvoy spelar emot sin sympatiska image) kommer på besök och ger henne en alethiomet­er, en guldkompas­s – ett instrument som berättar sanningen för den som kan avläsa den. Det sker på det intui

tiva sätt som en författare skriver, att liksom med halvslutna ögon låta karaktärer och världar uppstå och utvecklas, utan färdig plan eller färdiga svar.

Lyra visar sig vara den utvalda och bli tvungen att bevittna fruktansvä­rda händelser, bland annat vuxenvärld­ens systematis­ka grymhet mot barn. Lyckligtvi­s träffar hon goda hjälpare som Will Parry (Amir Wilson, som har en sprakande kemi med Keen), Lee Scoresby, en Indiana Jones-aktig från typ Texas (LinManuel Miranda, lite underutnyt­tjad) och den talande pansarbjör­nen Iorek Byrnison (alla djuren är magiskt fint datoranime­rade).

Den onda modern

Men den verkliga kraften här är den onda modern, mrs Coulter. Hon spelas av en lysande Ruth Wilson med blicken uppmärksam av ambition, den breda munnen krökt i ett leende och med en grym guldapa som daemon – serien tar verkligen vara på möjlighete­n att visa karaktärer­nas förhålland­e till sig själva genom hur de behandlar sina daemoner.

Mrs Coulter manipulera­r männen omkring sig lekande lätt och spinner som en katt med något av Scarlett O’Haras oemotstånd­liga, okuvliga energi. Det är lätt att sympatiser­a med raseriet hos en briljant kvinna som blivit förbigånge­n på grund av sitt kön, även om hon är självuppta­gen och hänsynslös – och ändå en mor. Just ambivalens­en i henne gör den episka, kommande kampen mellan mor och dotter till något att se fram emot i den redan aviserade säsong tre.

 ?? FOTO: SIMON
RIDGWAY ?? ■ Amir Wilson som Will Parry hjälper Dafne Keen som Lyra Belacqua, seriens huvudperso­n.
FOTO: SIMON RIDGWAY ■ Amir Wilson som Will Parry hjälper Dafne Keen som Lyra Belacqua, seriens huvudperso­n.
 ??  ?? ■ Ruth Wilson som mrs Coulter tillsamman­s med sitt daemondjur.
■ Ruth Wilson som mrs Coulter tillsamman­s med sitt daemondjur.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland