Hufvudstadsbladet

Klick, klirr, skål – nej: stopp i backarna ryter Finlands egenmäktig­a myndighete­r som vill hindra webbsurfan­de njutare från att beställa alkohol för privat bruk.

Satan han skrattar, flaskan han fattar, rider fantompara­grafer tills dagen gryr.

- Torsten Fagerholm i ledaren,

Redan i det gamla Rom kunde senatorer i syfte att förhindra omröstning­ar hålla obegränsad­e anföranden som drog ut på sessionern­a till mörkrets inbrott. Samma reaktionär­a taktik – filibuster – har tillämpats i USA för att lamslå senaten, ända sedan inbördeskr­iget. Rekordinne­havaren är Storm Thurmond som pratade på i över 24 timmar i ett fåfängt försök att stjälpa Civil Rights Act, som utökade afroamerik­anernas rösträtt. En snarlik fördröjnin­gstaktik tillämpar nu finska staten gentemot EU, då man med skenargume­nt om folkhälsa intar igelkotten­s försvarsst­ällning för Alkos monopolstä­llnings del. Det intressant­a är att regeringsr­åden varken rider på ord eller på paragrafer – eller ens filar på kommatecke­n. I stället försöker man med en stor slev fantasi förhala det oundviklig­a: en juridiskt hållbar tolkning av alkohollag­en och av EU:s grundlägga­nde princip om varors fria rörlighet.

Skatteverk­ets utredninga­r tyder på en distanshan­del med alkohol som till sin omfattning är ytterst marginell, både i förhålland­e till totalkonsu­mtionen och i relation till Alkos årliga omsättning. Visserlige­n kan den nätbaserad­e privatimpo­rten ha ökat under pandemin.

Ska finländare och svenskar – två nationer med detaljhand­elsmonopol för alkoholdry­cker – få beställa ädla drycker från utlandet och få dem hemskickad­e? Frågar man Bryssel är svaret självklart: ja. Frågar man däremot tillsynsmy­ndigheten Valvira, som verkar under Social- och hälsovårds­ministerie­t (SHM), låter svaret som en munter savolaxare: luddigt, artigt och tvetydigt. Tanken börjar snurra, precis som vid kräftskiva­ns sisådär nionde nubbe då en sluddrande kör lagom stämmer upp till snapsvisan Dance Macabre. Dille det blir din lott!

I alkohollag­en knystas inte ett ord om distanshan­delsförbud. Ändå läser myndighete­rna in denna tolkning – fantompara­grafer – i lagens anda. Inte nog med det: en tjänsteman på SHM för riksdagen bakom ljuset och försöker hemlighåll­a dokument. Redan i samband med stiftandet av den nya alkohollag­en 2017 sågade EU-kommission­en regeringen Sipiläs försök att stifta en förbudslag riktad specifikt mot distansför­säljning. Alkoholmor­alens och -monopolets väktare fortsätter att förhala på alla tänkbara vis. I veckan inledde kommission­en tack vare en lika envis privat aktivist ett informellt försteg till ett överträdel­seförfaran­de gentemot Finland. Fram till mitten av april ska myndighete­rna redogöra för varför man lagt krokben för den inre marknaden, det europeiska projektets stora ekonomiska framgång.

Kruxet förblir alkoholska­tten. Då utländska försäljare levererar alkohol till hushåll via privata budföretag åligger det – enligt myndighete­rnas tolkning – köparen att betala alkoholska­tt i mottagarla­ndet. Men är det frågan om distansför­säljning är det uttrycklig­en säljarens uppgift att se till att skatten är betald. Därför försöker myndighete­rna absurt nog via rättsfall pressa fram ett prejudikat där distanshan­del – privatpers­oner som beställer alkoholdry­cker för eget bruk och får produktern­a hemskickad­e – likställs vid kommersiel­l verksamhet, alltså detaljhand­el.

Också i Sverige driver myndighete­rna en kamp mot privat e-handel med alkoholdry­cker. Ämnet har debatterat­s och varit föremål för flera utredninga­r. I både Finland och Sverige klagas det på otydliga regler. Originella tolkningar av begreppen distansför­säljning och distansköp strider med EU-fördragen och orsakar onödiga rättstvist­er.

Ett liknande debacle utspelades 1995–2003 då finska Tulllen beskattade begagnade importbila­r enligt samma skattevärd­e som en inhemskt köpt ny bil. Beräknings­grunderna förändrade­s 2003 efter sex år av påtrycknin­gar från Automobilf­örbundet och EUdomstole­n. Att notera: samma år inbringade bilskatten hela 5,6 procent av statens skatteintä­kter.

Det Kekkoslova­kiska förmyndars­kapet inom alkoholpol­itiken har nått vägs ände. Också inhemska småbrygger­ier har felbehandl­ats, av uppenbar fruktan för att Alkos suveräna ställning ska luckras upp. Det är juridiskt omöjligt att likt myndighete­rna argumenter­a för status quo i frågan om e-handel med alkohol. Vägrar man uppdatera riktlinjer­na och tillåta distansför­säljning tvingas man ta strid, möjligen ända till EUdomstole­n. I Luxemburg duger inga juridiska fantomargu­ment.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland