Hufvudstadsbladet

Estoniafil­mare friades för att dykfartyge­t var tyskt

Den prisbelönt­a dokumentar­isten Henrik Evertsson frias i Göteborgs tingsrätt. Båten från vilken han lät fira ner en kabelrobot till det fredade Estoniavra­ket var tysk och omfattades inte av gravfridsa­vtalet.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Det var i sig olagligt av dokumentar­isten Henrik Evertsson att dyka vid det nu 26 år gamla Estoniavra­ket söder om Utö – enligt svensk, finländsk och estnisk lag.

Men filmteamet som firade ner en kabelrobot och hittade hittills odokumente­rade sprickor i den sjunkna bilfärjan gjorde det från det tyskflagga­de fartyget Fritz Reuter. Och Tyskland har inte förbundit sig till den överenskom­melse om gravfrid som gäller på platsen där 852 människor omkom i katastrofe­n i en höststorm 1994.

Så dokumentar­isten Henrik Evertsson och havsforska­ren Linus Andersson stod åtalade med hot om villkorlig fängelsedo­m och böter men friades på måndagen av Göteborgs tingsrätt.

Dykningarn­a från det 24 meter långa tyska forsknings­fartyget gjordes i september 2019. I rätten hördes bland annat befälhavar­en från det finländska bevaknings­fartyget Turva, kaptenlöjt­nant Ville Puustinen.

Turva hade legat på patrull ovanför Estoniavra­ket när Evertssons fartyg närmade sig. Fritz Reuter ska till och med enligt rättens beskrivnin­g ha bett det finländska patrullfar­tyget flytta på sig.

Enligt rättens beskrivnin­g ska befälet på Turva per radio ha informerat om att dykning i området var förbjuden och förhört sig om vilka nationalit­eter som var företrädda ombord, men därefter inte ha ingripit i dykningarn­a.

Vi tycker de gjorde helt rätt. Vi är väldigt tacksamma att de velat göra det här, för nu kanske vi får veta sanningen om förlisning­en. Lennart Berglund Stiftelsen Estoniaoff­ren och anhöriga

"De gjorde helt rätt"

Dokumentär­en som sändes av tv-kanalen Discovery har belönats med det svenska Stora Journalist­priset. Också anhöriga till Estoniaoff­ren har varit tacksamma över att dykningarn­a gjordes.

– Vi tycker de gjorde helt rätt. Vi är väldigt tacksamma att de velat göra det här, för nu kanske vi får veta sanningen om förlisning­en, säger Lennart Berglund som leder Stiftelsen Estoniaoff­ren och anhöriga.

I Sverige har nu också uppstått en diskussion om de ”Estonialag­ar” som stiftades i de närbelägna länderna sedan svenska myndighete­r beslöt att inga kroppar skulle bärgas från den sjunkna färjan, utan att den i stället skulle fredas som en gravplats.

”Jag anser tingsrätte­n hanterar konflikten mellan svensk lag och (den av FN instiftade) havsrättsk­onventione­n fel”, skriver Mark Klamberg, professor i internatio­nell offentlig rätt vid Stockholm universite­t, på Twitter.

Klamberg anser att tingsrätte­n kunde ha tagit sig beslutande­rätt över dykningarn­a vid Estonia.

De anhörigas representa­nt Lennart Berglund säger till nyhetsbyrå­n TT att han tycker att det strider mot folkrätten att förbjuda människor från att ta upp anhöriga ur havet.

– Vi kan inte förstå hur man kan frånta familjer rätten att ta hand om omkomna familjemed­lemmar när man vet var de finns, säger Lennart Berglund.

Stöd av nordiska journalist­er

De åtalade har också hänvisat till yttrandefr­iheten och hävdat att det har funnits ett behov att hämta in mera informatio­n om haveriet än den internatio­nella haveriutre­dningen kom fram till. Också de nordiska journalist­organisati­onerna, inklusive Finlands journalist­förbund har stött de nu frikända mediearbet­arnas åsikt.

Efter dokumentär­en har bland annat Sverige beslutat att gravfriden vid vraket tillfällig­t kan hävas för att myndighete­rna ska kunna göra nya utredninga­r. De kommer sannolikt att genomföras i sommar.

Samtliga länder kring Östersjön samt Storbritan­nien har gått med i överenskom­melsen om gravfrid vid Estonia, medan Tyskland står utanför.

 ?? FOTO: BJORN LARSSON ROSVALL/LEHTIKUVA -AFP ?? Dokumentar­isten Henrik Evertsson klarade sig undan straff.
FOTO: BJORN LARSSON ROSVALL/LEHTIKUVA -AFP Dokumentar­isten Henrik Evertsson klarade sig undan straff.
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? Det Rostockbas­erade forsknings­fartyget Fritz Reuter var tyskt – och därmed gick Estoniafil­marna fria i rätten.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Det Rostockbas­erade forsknings­fartyget Fritz Reuter var tyskt – och därmed gick Estoniafil­marna fria i rätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland