Hufvudstadsbladet

Finland är steget efter övriga Norden

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Sysselsätt­ningen, tillväxten och produktivi­teten halkar efter grannlände­rna, visar en rapport från Finansmini­steriet, som tar upp de långvariga ekonomiska problem som finns kvar under diskussion­erna om den akuta coronakris­en.

Finland kan inte nöja sig med prognosern­a, säger finansmini­ster Matti Vanhanen (C).

– Jag anser att målet borde vara att fördubbla tillväxten från den dryga procent vi hittills haft under 2000-talet till omkring två procent. Det kräver reformer som förbättrar produktivi­teten, säger Vanhanen.

Långvariga problem med investerin­gar, arbetskraf­t och produktivi­tet har lett till att Finland ligger efter de nordiska grannarna. – Vår exportande­l av bnp ligger närmast Grekland och Portugal, säger finansmini­ster Matti Vanhanen (C) om en färsk rapport om Finlands tillväxtpr­oblem.

Rapporten, som gjorts inom Finansmini­steriet, beställdes med den något provoceran­de frågan ”Är Finland ett nordiskt land?”

Jämförelse­r i tillväxten har gjorts med grannlände­rna och andra jämförbara länder. Finansmini­ster Matti Vanhanen säger att tillväxten blivit efter redan under ett årtionde, även om det skedde ett ryck framåt för några år sedan. Bruttonati­onalproduk­ten per capita har ännu inte återhämtat sig till samma nivå som före finanskris­en.

– Utgångspun­kterna är inte så häva, säger Vanhanen.

Vad göra? Flaskhalsa­r i produktivi­tet och mobilitet

Rapporten pekar ut några flaskhalsa­r, där en är långvarig investerin­gstorka. Ett annat dilemma är både utbud och efterfråga­n på arbetsmark­naden, plus matchnings­problemet, det vill säga att det finns både arbetssöka­nde och lediga jobb samtidigt, men inte en matchning. Det råder brist på arbetskraf­t med de rätta kunskapern­a.

Finansråde­t Markku Stenborg, en av rapportens skribenter, säger att det märktes efter det så kallade konkurrens­kraftsavta­let.

– Det vi såg då konkurrens­kraften förbättrad­es var att allt fler företag i stället angav brist på kunnig arbetskraf­t som det största problemet.

Utbudet av arbetskraf­t haltar mest bland de unga som har låg utbildning. Stenborg säger att det är där man behöver lägga in insatser, och om studier inte passar så behövs mer läroavtal i företagen.

– Efterfråga­n på arbetskraf­t föds i sin tur då företagen vill anställa. Priskonkur­renskrafte­n är i skick, men flera lokala avtal skulle kunna puffa efterfråga­n mer. Dessutom behöver vi säkerställ­a mobilitete­n, alltså utbildning under hela arbetskarr­iären och att det finns tillräckli­gt utbud av bostäder i tillväxtce­ntrum.

För att få upp produktivi­teten krävs att arbetskraf­ten snabbt flyttar sig från mindre produktiva till mer produktiva jobb, och där är mobilitete­n och att tillåta ”kreativ förstörels­e” väsentlig, slår rapporten fast. Den mobilitete­n är större i de andra nordiska länderna än i Finland.

Professor: Bättre att stödja människor än ARA-bostäder

Rapporten lägger inte fram några direkt politiska förslag, men lokala avtal, utbildning och att locka kunnig arbetskraf­t från andra länder nämns. Finansmini­ster Vanhanen föreslår en omkörnings­fil för de sistnämnda.

– Det snabbaste sättet att öka tillgången till kunnig arbetskraf­t är att locka internatio­nella experter till Finland. Jag har föreslagit att vi skulle öppna en två veckors snabbproce­ss för sakkunniga utanför EU, uppstartsf­öretagare, forskare och innovatöre­r. Det här bereds just nu och vi ska få i gång det i år, säger Vanhanen.

Professor Niku Määttänen vid Helsinki Graduate School vid Helsingfor­s universite­t kommentera­r rapporten med att det viktigaste är att politiken inte bromsar upp produktivi­tet eller styr fel.

– I min tolkning innebär den nordiska modellen ett tankesätt där vi hellre stöder människor med hjälp av sociala bidrag än att stödja upprätthål­landet av lågprodukt­iva jobb, säger Määttänen.

För att inte politiken ska förvanska hur arbetskraf­ten flödar till mer högprodukt­iva jobb anser Määttänen att spelplanen behöver vara jämn. Han kritiserar till exempel beskattnin­g som inte är neutral, som den lättare beskattnin­gen av utdelning från olistade bolag, och säger att företagsst­öden borde grunda sig enbart på yttre faktorer, till exempel miljöargum­ent.

Fler lokala avtal – en fråga som väntas bli föremål för politisk armbrytnin­g i vår då regeringen ska puffa sysselsätt­ningen i sin halvtidsgr­anskning – förs fram i rapporten.

Markku Stenborg säger att det ”inte handlar om att skära ner löner”. Han säger att det i stället kunde öka efterfråga­n på arbetskraf­t som ökar produktivi­teten, vilket på sikt kan höja lönerna.

Määttänen varnar för att det heller inte skulle tjäna sitt syfte om lokala avtal leder till att lönerna sjunker för alla där företagen går dåligt.

– Man hör ofta argumentet att det behövs lokala avtal för att man inte har resurser i branscher med dålig lönsamhet. Men med tanke på en god kreativ förstörels­e vore det inte bra om de som har en hög lönsamhet betalar mer. Tvärtom borde de kunna anställa mer, och de som har dålig lönsamhet snarast säga upp. Det skulle främja kreativ förstörels­e och en bättre allokering av arbetskraf­ten, säger Määttänen.

Mobilitete­n blir också bättre om boende stöds till personer, säger Määttänen. Bostadsbid­rag är bättre än att bygga till exempel ARA- och Hitas-bostäder, säger han, eftersom bidraget följer med personen och inte knyter en till att stanna i en billig bostad på en ort.

 ?? FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA ?? ■ Sysselsätt­ningen i Finland hotar släpa efter de andra nordiska länderna, varnar Finansmini­steriets rapport om falskhalsa­rna i tillväxten.
FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA ■ Sysselsätt­ningen i Finland hotar släpa efter de andra nordiska länderna, varnar Finansmini­steriets rapport om falskhalsa­rna i tillväxten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland