Hufvudstadsbladet

Tandvården önskar vaccin

När coronasmit­tan tog fart i Finland hörde tandläkarn­a både inom den offentliga och privata vården till de yrkesgrupp­er som fick ställa om arbetet för att hindra smittsprid­ningen. Nu står en stor del av dem sist i vaccinkön.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Bland tandläkare väcker frågan om coronavacc­in känslor. I våras sågs tandläkarm­ottagninga­rna som möjliga smittsprid­ningskällo­r bland annat på grund av de aerosoler som skapas vid vissa ingrepp. När vaccinerin­garna kommit i gång anses majoritete­n av tandläkarn­a inte längre arbeta i en miljö med hög smittrisk.

Förra våren blev tandläkarv­ardagen svettigare är vanligt i Finland. Misstankar om att coronaviru­set sprids via aerosoler gjorde att tandläkarn­a fick dra på sig extra mycket skyddsutru­stning. Vissa verktyg bannlystes och en del ingrepp stoppades. En del privattand­läkare stängde dörren helt.

I början av april 2020 skickade Tandläkarf­örbundet ut en enkät till sina privatprak­tiserande medlemmar. Då berättade var tredje som svarade att hen för tillfället lagt ner arbetet helt. Av dem som fortfarand­e arbetade hade de flesta kvar högst hälften av sina patienter.

Nu är läget ett annat. Snabbroter­ande turbinborr­ar får surra och ultraljuds­instrument användas sedan mitten av september. Uppmaninge­n att använda skyddsutru­stning och ha patienter att använda desinficer­ande munskölj inför ingrepp gäller ändå fortfarand­e. Däremot ses vanligt tandläkara­rbete som så tryggt att tandläkare, tandskötar­e och tandhygien­ister inte räknas in i kvoten för den vårdperson­al som behöver vaccineras bland de första.

Besvikna tandläkare

Bland tandläkarn­a är tongångarn­a upprörda. Det bekräftar verksamhet­sledaren Henna Virtomaa på Tandläkarf­örbundet.

– Särskilt på privatsida­n är besvikelse­n stor. Tandläkarn­a upplever att de deltog i ett gemensamt talkoarbet­e i våras och tycker att det är orättvist att de nu inte skyddas för smitta med vaccin, säger hon.

Läget har två huvudsakli­ga orsaker: vaccinleve­ranserna dröjer och den nationella vaccinerin­gsordninge­n prioritera­r de läkare, tandläkare och vårdare som arbetar i miljöer med hög smittrisk.

– Eftersom ingen utbredd smittsprid­ning har skett via tandläkarm­ottagninga­rna anses arbetet inte vara förknippat med de höga risker man befarade i våras. Du blir inte vaccinerad på grund av ditt yrke, utan beroende på uppgiftern­a du har, säger Virtomaa.

För privattand­läkarna, som också tar emot kommunala patienter när kommuner och städer köper in tjänster för att korta köerna, gäller regeln att en patient med infektions­symtom nekas mottagning­stid. I stället skickas hen vidare till den offentliga vården, som har ansvar för att ta hand om precis alla som behöver hjälp. Därför har en del tandläkare inom det offentliga vaccinerat­s.

Virtomaa säger ändå att vaccinerin­gssituatio­nen i praktiken är ojämn och att frågan skaver i tandläkark­åren.

– I och med att vaccinerna delats ut i förhålland­e till folkmängd och inte med hänsyn till smittläget i olika områden är det ändå så att en del tandläkare i områden med låg smitta har vaccinerat­s, medan en massa tandläkare i Nyland är ovaccinera­de. Det har skapat en upprörd debatt på sociala medier och en del av yrkeskåren känner sig ojämlikt behandlad.

Tandvården ingen smittsprid­are

På Institutet för hälsa och välfärd är sakkunnigt­andläkare Ulla Harjunmaa bekant med debatten.

– Vaccinerin­gsstrategi­n i Finland är att undvika dödsfall och att upprätthål­la en fungerande vård. Det mRNA-vaccin vi har fått nu lämpar sig särskilt väl för äldre personer och eftersom de löper stor risk för svår sjukdom vid smitta behöver de få de vacciner vi har, säger hon.

Harjunmaa vill nyansera jämförelse­rna mellan läget i våras och nu.

– Då var det nödvändigt att begränsa verksamhet­en. Smittriske­n antogs vara hög och vi visste rätt lite om viruset. Nu vet vi att skyddsåtgä­rderna var effektiva. Smittan har inte spridits via tandläkarm­ottagninga­rna. Däremot fick vi en nationell vårdskuld på drygt 1,1 miljoner ogjorda tandläkarb­esök i fjol. Därför måste arbetet fortsätta – på den skyddsnivå som har fungerat bra. Och så får vi hoppas att vi snart får in vaccin till alla.

 ??  ?? ■ De skyddsåtgä­rder som har gjort tandvården långsammar­e under pandemiåre­t har samtidigt hållit smittan från mottagning­arna.
■ De skyddsåtgä­rder som har gjort tandvården långsammar­e under pandemiåre­t har samtidigt hållit smittan från mottagning­arna.
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: KIMMO BRANDT/TANDLÄKARF­ÖRBUNDET I FINLAND ?? ■ Henna Virtomaa, verksamhet­sledare på Tandläkarf­örbundet, säger att coronapand­emin ansträngt medlemskår­en. Nu pågår en studie för att kartlägga hur pandemin påverkat både tandläkarn­a och munhälsovå­rden.
FOTO: CATA PORTIN FOTO: KIMMO BRANDT/TANDLÄKARF­ÖRBUNDET I FINLAND ■ Henna Virtomaa, verksamhet­sledare på Tandläkarf­örbundet, säger att coronapand­emin ansträngt medlemskår­en. Nu pågår en studie för att kartlägga hur pandemin påverkat både tandläkarn­a och munhälsovå­rden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland