Hufvudstadsbladet

Många saknas fortfarand­e efter glaciärras

Människor har tvingats se älskade familjemed­lemmar svepas bort av vattenmass­orna i Himalaya i Indien.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Solen sken på en klarblå himmel när 42-åriga Mahatami Devi gick ut för att hämta ved och djurfoder i grannbyn Raini i Uttarakhan­d i Indien i söndags morse. En timme senare hördes ett högt mullrande, himlen blev grå och människor tvingades springa för sina liv.

Mahatami Devis 17-årige son skrek åt byborna att de skulle rädda hans mamma.

– En vägg av vatten forsade ner för kullarna och svepte med sig allt i sin väg, människor, boskap, träd, säger Sangram Singh Rawat i Raini till The Times of India.

– Det fanns ingenting vi kunde göra.

Många saknas

Hittills har minst 18 kroppar återfunnit­s sedan ett stort stycke av Nanda Devi-glaciären föll ned i floden Dhauligang­a, som svämmade över, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP och hänvisar till uppgifter från delstatsmy­ndighetern­a. Fortfarand­e saknas mellan 170 och 200 människor, beroende på källa.

Översvämni­ngen har kallats ”Himalayas tsunami”. Den förstörde delar av en damm och svepte fram över två vattenkraf­tverk. De flesta som saknas arbetade här och filmklipp visar hur vattnet spolar bort byggmateri­el och små broar.

Omkring 35 arbetare tros sitta fast i en 2,5 kilometer lång tunnel och räddningsa­rbetare kämpar för att med hjälp av borrar ta sig fram genom bråte och lera. De har dock inte fått några svar när de har ropat in i tunneln.

"Som en Hollywoodf­ilm"

28-årige Rajesh Kumar räddades ur en annan tunnel – och berättar från sjukhussän­gen om dramatiken när

han och hans kollegor i timmar vadade genom vatten och bråte för att till slut nå fram till en liten öppning med en strimma ljus.

– Vi började springa men vattnet bara forsade in, det var som en Hollywoodf­ilm, säger han till AFP.

– Vi klättrade genom stenbråten och tvingade oss fram till tunnelns mynning. Det enda vi visste var att vi kunde känna lite luft.

"Fasansfull­t"

Ungefär en halvtimme efter det att glaciären störtade ner vågade byborna sig ut för att leta efter saknade.

– Det vi såg var fasansfull­t, säger Sangram Singh Rawat till The Times of India.

– Där vi hade sett människor arbeta bara timmar tidigare, hugga ved och ta hand om djur, var det bara ett träsk av bråte. Vi såg inte till en enda av de våra.

Det är oklart vad som fick glaciären att rasa den här tiden på året, när det är kallt i området och inte regnar. Men Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universite­t, har uppgett att den här typen av olyckor kommer att bli vanligare med klimatförä­ndringarna – även om det i nuläget är svårt att säga exakt vad som orsakade just det här raset.

 ?? FOTO: TT-AP/NDRF ??
FOTO: TT-AP/NDRF
 ??  ?? ■ Räddningsp­ersonal förbereder för en räddningsi­nsats vid ett av de drabbade vattenkraf­tverken i distriktet Chamoli i Uttarakhan­d på måndagen.
■ Räddningsp­ersonal förbereder för en räddningsi­nsats vid ett av de drabbade vattenkraf­tverken i distriktet Chamoli i Uttarakhan­d på måndagen.
 ?? FOTO: TT/AP-NDRF ??
FOTO: TT/AP-NDRF
 ?? FOTO: TT-AP ?? ■ Ett av de kraftverk som hamnade i centrum för det som kallas Himalayas tsunami.
FOTO: TT-AP ■ Ett av de kraftverk som hamnade i centrum för det som kallas Himalayas tsunami.
 ?? FOTO:
TT-AP ?? ■ Människor inspektera­r skadorna efter det att en del av glaciären Nanda Devi rasat samman.
FOTO: TT-AP ■ Människor inspektera­r skadorna efter det att en del av glaciären Nanda Devi rasat samman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland