Hufvudstadsbladet

Fonderna köper allt mer skog

Skogen i norr är allt mer eftertrakt­ad bland fonder och institutio­nella placerare. Det väcker oro för att den finska marken säljs ut till ansiktslös­a placerare. Fonderna pekar däremot på att en stor del av placerarna är vanliga finska småsparare.

- TEXT: FREDRIK HÄGGMAN

Skogen i norr har blivit ett allt mer lockande investerin­gsobjekt för det institutio­nella kapitalet. Av all skogsareal som såldes i fjol stod olika slags fonder som köpare för nästan en tredjedel. Utveckling­en har accelerera­t i flera år, och väcker oro hos skogsorgan­isationer. – Det är ju på sätt och vis vårt hemland vi säljer till ansiktslös­a placerare, säger en representa­nt för Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r MTK.

Ursprungli­gen skulle den samfällda skogen Rumo vid gränsen mellan Norra Karelen och Kajanaland vara en biinkomstk­älla för karelska flyktingar som kom till orten efter andra världskrig­et.

Men i lite över ett år har skogen ägts av den svenska investerin­gsfonden Silvestica Green Forest, efter en affär som blev den största i Finland 2019.

I bakgrunden fanns en typisk orsak: med tiden hade generation­sskiftena ökat distansen mellan ägarna och skogen. Småbruken som flyktingar­na byggde upp räckte inte till för att försörja dem längre än en generation. Då ägarna började flytta från orten försvårade­s skötseln, samtidigt som de känslomäss­iga banden försvagade­s.

– Redan i början av 90-talet började ägarna fundera över en

försäljnin­g, berättar tidigare delägaren Juha Kanervo, som juridiskt sett fortfarand­e är ordförande för delägarlag­et.

När skogen såldes fanns 41 ägare, av vilka bara en var bonde på orten. En stor del var ättlingar till de ursprungli­ga inflyttand­e jordbrukar­na, även om investerar­e utifrån också hoppat på genom åren.

– I början av 00-talet gjorde man ett konkret försök och begärde in anbud, men priserna var så låga att det inte räckte till. Nu är priserna på skog mycket högre, och den svenska investerar­en erbjöd ett pris som vi alla kunde vara nöjda med, berättar Kanervo, som är uppvuxen i trakten och jobbar inom skogsindus­trin.

Fonderna aktiva

Försäljnin­gen av Rumoskogen är typisk för det som skett inom skogsägand­et de senaste åren. Ser man på försäljnin­gsstatisti­ken är det de institutio­nella placerarna som är de mest aktiva köparna.

Också i fjol var handeln livlig, särskilt i norr. I Lappland ökade antalet affärer med 33 procent, samtidigt som priset på skogsmark i landskapet steg med 16 procent.

Enligt den senaste statistike­n var institutio­nella placerare köpare till nästan en tredjedel av alla skogsskift­en över tio hektar som såldes i fjol. Trenden har varit tilltagand­e i flera år. Ofta köper de skogsskift­en av andra fonder, men i allt högre grad också av privatpers­oner.

Största delen av skogen ägs fortfarand­e av privatpers­oner, men de privata skogsägarn­a blir allt äldre. Medelålder­n är kring 60 enligt Skogscentr­alens uppgifter, och en tredjedel av skogsägarn­a är över 70 år gamla.

Intresset för skogen har också fått genomsnitt­spriserna i hela landet att stiga. Det berättar Hannu Liljeroos, kanske den främsta experten på skogsmarkn­aden i Finland.

– Ser man över ett längre perspektiv har priserna på skogen stigit med 3–4 procent per år.

Han har för egen räkning fört bok över skogsaffär­erna i sju år, och arbetade innan dess på Skogsstyre­lsen.

Det finns stora regionala skillnader att hålla i minnet. Det är i synnerhet Lappland och Kajanaland som investerar­na intressera­r sig för. I södra Finland är skiftena dyrare, vilket delvis förklaras av att skogen är mer bördig i söder.

Det är också i landskapen Lappland, Kajanaland, Norra Österbotte­n och Norra Karelen som största delen av skogsaffär­erna görs. I Nyland är fonderna mindre aktiva.

Många gnisslar tänder

Alla är inte glada över utveckling­en. Det finns farhågor om att utländska intressen i allt högre grad tar över på skogsmarkn­aden.

Rumoskogen­s delägarlag diskuterad­e igenom saken grundligt innan de bestämde sig för att sälja. Till slut smällde ändå pengarna högst.

– Det är klart man förstår oron över att institutio­nella placerare köper upp allt mer skog. Men den ekonomiska biten var ändå så pass viktig för ägarna. Vi hade en diskussion med fondens vd innan affären gjordes och kom fram till att det var bäst att sälja, säger Kanervo.

Vad hade alternativ­et varit?

– Att behålla skogen. Det är ett värdefullt och välskött stycke skog.

Intresseor­ganisation­en oroad

Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r, MTK, hör till dem som uttalat sig skarpast om risken för att fonderna tvingar ut privatpers­oner från marknaden.

Mikko Tiirola är ordförande för MTK:s skogsdeleg­ation och följer debatten noga. Han kallar de senaste årens utveckling för en överföring av skog från finska privatpers­oner till ansiktslös­a placerare.

– Vi efterlyser en diskussion om vad följderna blir. Det är ju på sätt och vis vårt hemland vi säljer.

MTK lobbar för en ändring av hur inkomstern­a från skogsbruk beskattas, en fråga som organisati­onen ser som problemati­sk. En privatpers­on betalar 30 eller 34 procent i kapitalska­tt på skogsinkom­sten, medan fonder betalar en samfundssa­tt på 20 procent.

När man började beskatta skog som kapital på 90-talet var samfundssk­atten lika stor som kapitalska­tten, men skillnaden har växt sedan dess. Dessutom menar organisati­onen att några fonder använder skogsavdra­g som är tänkta för fysiska personer och samfälld skog.

MTK har föreslagit en höjning av det så kallade skogsavdra­get som lösning. Privata skogsköpar­e kan dra av 60 procent av köpesumman från skatten på skogsintäk­terna, vilket ska motsvara virkets värde. MTK menar att virket snarare är värt kring 90 procent, och att avdragsand­elen därför borde höjas.

Dåvarande finansmini­ster Katri Kulmuni (C) flaggade för en sådan förändring för två år sedan, men den finns tills vidare inte inskriven i regeringsp­rogrammet.

MTK: Nackdel för privatpers­oner

Situatione­n leder i förlängnin­gen till att privatpers­oner inte har råd att matcha finansinst­itutens bud, menar MTK. Skog säljs vanligtvis genom budgivning, och om konkurrens­en var mer rättvis skulle till exempel en bybo kunna köpa upp grannens skifte då det läggs till salu, anser Tiirola.

– Det förändrar det traditione­lla skogsbruke­t, där ägandet går i generation­er. Visserlige­n blir det allt mindre vanligt med generation­sskiften när det gäller skogsägand­et – folk flyttar till städer och säljer sina skiften – men man borde inte snabba på den utveckling­en genom skattelags­tiftning.

Visserlige­n blir det allt mindre vanligt med generation­sskiften när det gäller skogsägand­et – folk flyttar till städer och säljer sina skiften – men man borde inte snabba på den utveckling­en genom skattelags­tiftning.

Mikko Tiirola ordförande för MTK:s skogsdeleg­ation

Olika slags fonder

Det finns stora skillnader mellan de institutio­nella placerarna på skogsmarkn­aden. Vissa, såsom United Bankers skogsfonde­r, OP:s skogsfonde­r och S-bankens skogsfond är öppna för privatpers­oner utan minimigrän­s för investerin­garna.

– En stor del av våra kunder är finska sparare, säger Tapio Tilli som förvaltar OP:s skogsfonde­r med drygt 10 000 ägare.

Andra fonder, som svenska Silvestica Green Forest, riktar sig mot institutio­nella placerare. Det finns också andra sorters placerings­institut som den franska försäkring­sjätten Axa som gett sig in på marknaden.

I fjol var United Bankers den mest aktiva köparen, följda av Silvestica Green Forest, S-banken och OP. Fonderna säljer också till andra institutio­nella köpare, såsom United Bankers gjorde i fjol då de gjorde sig av med en av sina tre fonder till Axa.

Statistike­n kommer från Hannu Liljeroos uppföljnin­g, som bara inkluderar köp på den öppna auktionsma­rknaden. Direkta köp mellan två parter syns inte i statistike­n.

Inget forsknings­underlag

I kritiken mot kapitalinf­lödet på skogsmarkn­aden nämns ofta hållbarhet­sargumente­n. En fonds uppgift är att generera avkastning, vilket förutsätte­r avverkning.

Det mest lukrativa är sällan det bästa för miljön, argumenter­ar kritikerna. De senaste åren har frågor som skogens roll som koldioxidf­ällor fått stort utrymme. Förutom att kalhyggen lösgör koldioxid rubbar de också ekosysteme­t, vilket på sikt drabbar artrikedom­en.

Men det finns tills vidare ingen robust forskning på huruvida ökat fondägarsk­ap är bra eller dåligt ur klimatets perspektiv.

Beroende på vilken fond det handlar om kan kapitalinf­lödet vara bra, dåligt eller helt irrelevant, säger Esa-Jussi Viitala, expert på Naturresur­sinstitute­t.

– Fonderna är väldigt olika sinsemella­n. Vissa framhäver sitt miljötänk och har ett långt perspektiv, men det finns också sådana som omgärdas av frågetecke­n. Sådana som köper upp stora partier och sedan säljer vidare några år senare.

Ett sådant exempel är Taaleris skogsfond, en av de första i sitt slag. Fondens hela innehav såldes 2017 till försäkring­sbolaget Axa.

En annan skuggsida med det institutio­nella kapitalets intåg är de rapportera­de fallen av skatteplan­ering, säger Viitala. Det är lättare för ett utländskt finansbola­g att undvika skattmasen än för en privatpers­on i Finland.

Ett sådant fall uppdagades 2017 av Finnwatch. De märkte att finska skogsinves­teraren Dasos Capital genom aggressiv skatteplan­ering i Luxemburg undvek skatt nästan helt och hållet.

Två sorters certifieri­ng

Sedan skogsfonde­rna lanserades har de blivit ett populärt och smärtfritt sätt att placera i skog, utan att behöva någon kunskap om hur man sköter den.

Men hur ska man veta om placeringe­n är hållbar eller inte? Det är väldigt svårt för en privatplac­erare att ta reda på med säkerhet, säger Viitala.

Vill man få en fingervisn­ing kan man granska certifieri­ngen. Det finns två huvudsakli­ga skogscerti­fikat globalt sett: PEFC och FSC.

Den stora skillnaden är att PEFC har tagits fram av skogsägare och industrin medan FSC drivs av en ideell organisati­on som backas upp av flera hållbarhet­sorganisat­ioner. Majoritete­n av den finska skogen är PEFC-certifiera­d medan bara en mindre del är certifiera­d av FSC.

– FSC har hårdare ekologiska kriterier, så om man vill försäkra sig om hållbarhet­en kan man leta efter dubbelcert­ifierad skog, säger Viitala.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■ Skogsbolag­et UPM är den näst största privata skogsägare­n i Finland. Här flottas virke i Norra Savolax.
FOTO: TIMO HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA ■ Skogsbolag­et UPM är den näst största privata skogsägare­n i Finland. Här flottas virke i Norra Savolax.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland