Hufvudstadsbladet

Låga räntor väcker intresse för skog

-

● Skogsfonde­rna för privatplac­erare dök upp på marknaden för ungefär fem år sedan. Fonderna gör det möjligt för småsparare att ta del av avkastning­en som en skogsinves­tering ger, utan att själv behöva sköta skogen.

● Den huvudsakli­ga avkastning­en består av intäkterna från försäljnin­gen av virket, och är därmed beroende av priset på trävaror. Den som investerar i skogsfonde­r kan inte räkna med stor avkastning, däremot är den tämligen stabil.

● Eftersom fondägarna delar på avkastning­en måste fonden köpa mer skog då kapitalet ökar, så att man når avkastning­smålen. Det här är inte lätt, vilket är orsaken till att bland annat OP:s skogsfond har stängt för investerar­e i perioder.

● Vad är det som lockar institutio­nella placerare att lägga pengarna i skogen? För den här artikeln har HBL intervjuat flera skogsexper­ter, och de tänker alla i liknande banor.

● För det första räknas skogsinves­teringar som en så kallad trygg hamn, en investerin­g som är tämligen oberoende av konjunktur­er och börsens nycker. Traditione­llt sett växer avkastning­en i takt med inflatione­n, eller lite mer under de senaste tio åren då inflatione­n varit nära noll.

● Dessutom lyfts skogens attraktion­skraft av ett fenomen som höjt värdet på de flesta former av kapital sedan finanskris­en: de låga räntorna. Eftersom man inte får någon avkastning på andra klassiskt stabila investerin­gar som räntebäran­de värdepappe­r söker sig kapitalet till andra objekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland