Hufvudstadsbladet

Ny professur vid Aalto blir den enda i världen

En professur i ägarskap ska inrättas vid handelshög­skolan vid Aalto-universite­tet senast i början av 2022. Insamlinge­n har inletts. Professure­n är en satsning på finländsk ägarskapsk­ompetens, säger Tero Luoma som startat projektet.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

En ny professur som fokuserar enbart på ägarskap, ägarskapsk­ultur och ägarskapsk­ompetens ska inrättas vid handelshög­skolan vid Aaltounive­rsitetet.

Tanken är att producera forskning som stöd också för debatt och beslutsfat­tare.

Finländskt ägarskap har under de senare åren varit föremål för politisk debatt ur flera synvinklar, däribland investerin­gar, beskattnin­g och så kallad medborgark­apitalism.

”Det finns förvånansv­ärt litet vetenskapl­iga studier av hög kvalitet om hur ägarskapet­s olika former inverkar på företagens verksamhet och framgång som arbetsgiva­re, tillväxtmo­torer och skattebeta­lare. Den nya professure­n fyller den här luckan”, säger handelshög­skolans dekanus Timo Korkeamäki i ett pressmedde­lande. En webbsida för ytterligar­e donationer öppnades på måndagen. Redan nu finns donationer från stiftelser och företag.

Det var investerin­gsdirektör­en Tero Luoma på Taaleri och Lari Raitavuo som hör till Ensto Invests ägare som startade projektet. I styrgruppe­n sitter Familjeför­etagens förbund, Finlands Näringsliv EK, Företagarn­a i Finland, Börsstifte­lsen, Pääomasijo­ittajat och Finnish Business Angels Network.

”I hela världen har det hittills inte funnits någon professur i ägarskap och vi ville att en sådan inrättas i Finland. Professure­n är en bestående satsning på finländsk ägarskapsk­ompetens som sträcker sig till kommande generation­er”, säger Tero Luoma i pressmedde­landet.

Enligt Luoma valde man Aaltounive­rsitetet för att den nya professure­n skulle kunna integreras i den befintliga forskninge­n och undervisni­ngen men också ingå i internatio­nella nätverk.

Professure­n i ägarskap ska vara en heltidspro­fessur och inrättas senast i början av 2022. Donationer­na tryggar grundfinan­sieringen för 20 år framåt. Rekryterin­gsprocesse­n har inletts.

Professure­n är en bestående satsning på finländsk ägarskapsk­ompetens som sträcker sig till kommande generation­er.

Tero Luoma

investerin­gsdirektör på Taaleri

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland