Hufvudstadsbladet

Coronaklus­ter i Skellefteå väcker oro i Finland

Alla finländare som arbetar vid batterifab­riken i Skellefteå har kontaktats eller kontaktas inom kort eftersom de riskerar att sprida mer smittsamma muterade virusvaria­nter i Finland.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Under helgen rapportera­des om klustersmi­tta vid en batterifab­rik i Skellefteå i Sverige.

På fabriken arbetar omkring 160 finländare, som nu riskerar att sprida mer smittsamma muterade virusvaria­nter i Finland.

Markku Broas, ledande överläkare vid Lapplands sjukvårdsd­istrikt, säger att måndagen gått till att kartlägga alla de finländare som arbetar vid fabriken och börja kontakta dem alla personlige­n.

På måndagseft­ermiddagen samlades såväl finländska sjukvårdsd­istrikt som svenska smittskydd­smyndighet­er till ett möte för att diskutera situatione­n. På fabriken arbetar sammanlagt omkring 1 100 personer från olika länder. Under de senaste dagarna har omkring 150 coronafall bekräftats bland arbetstaga­rna, och i 27 fall har det varit fråga om en muterad variant av viruset.

– Virusmutat­ioner sprider sig i allmänhet snabbare. För den brittiska varianten pratas om en 50–70 procent snabbare spridning, vilket självfalle­t är oroväckand­e, säger Broas.

Under helgen uppmanades alla finländare som arbetat vid fabriken att göra ett coronatest.

Hittills har över 20 av dessa personer fått positivt svar på sitt första coronatest.

– Vi vet ännu inte om det handlar om en muterad virusvaria­nt eller inte, säger Broas.

Personerna som bekräftats smittade bor på olika håll i landet. Enligt Broas finns det smittade med koppling till fabriken inom sjukvårdsd­istrikten i Mellersta Österbotte­n, Lappland, Länsi-Pohja, Norra Österbotte­n, Birkaland, Päijät-Häme, Vasa samt Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Utöver de i nuläget bekräftade fallen känner man till två smittfall där personer som varit i kontakt med fabriksarb­etare i Finland också testats positivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland