Hufvudstadsbladet

Coronapand­emin håller influensan på mattan

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Säsongens influensas­iffror för Finland är sällan skådade. Trenden är likadan över hela Europa.

För tillfället borde influensas­äsongen vara på väg att explodera i Finland, med det är den inte. Måndagens statistik visar 19 laboratori­ebekräftad­e fall av A-influensa sedan början av oktober. I fjol vid samma tidpunkt hade redan 5 497 personer däckats av just A-influensav­irus. I mitten av oktober – för närmare fyra månader sedan – bokfördes två fall av B-influensa. Det var precis som året innan, men efter starten har fortsättni­ngen sett annorlunda ut. I måndags hade sammanlagt 14 finländare testat positivt för B-influensa under säsongen. I fjol hade däremot redan 792 personer haft B-influensa mellan oktober och februari.

– Nej, du har inte läst statistike­n fel. Alla europeiska länder har samma trend med bara enstaka fall, säger Niina Ikonen, specialsak­kunnig på Institutet för hälsa och välfärd.

Ikonen säger att vi nu ser hur skyddsåtgä­rderna mot coronapand­emin har effekt också när det gäller annan smitta.

– Säsongsinf­luensan smittar på samma sätt som coronaviru­set och när vi nu arbetar på distans, håller avstånd och använder munskydd så har inte säsongsinf­luensan heller kommit åt att sprida sig. Och så kanske folk inte sprider säsongsinf­luensa när ingen nu går till arbetsplat­sen lite småsnorig på det sätt som man gjorde före coronan, säger hon.

Också färre pneumokock­er

Ikonen påpekar att folk kanske testas mindre än normalt för influensa i år; den som testas för corona testas inte automatisk­t för influensa samtidigt, utan bara om läkaren anser att det behövs.

– Men det är ju en klassiker att influensan når toppen just under sportlovsv­eckorna i Finland. Det här är en tid när influensan borde grassera på norra halvklotet, men någon sådan epidemi har vi inte nu, säger hon.

En minimal risk finns för att säsongsinf­luensan blommar upp som epidemi senare än vanligt.

– Men just nu ser det fint ut, säger Ikonen.

Det är inte bara säsongsinf­luensan som ligger lågt under coronapand­emin. I början av 2020 bokfördes lika många pneumokock­infektione­r som under föregående år, men i april samma år rasade också den statistike­n. Mot 748 fall av allvarlig pneumokock­smitta 2019 landade siffran för 2020 på 315 fall.

Pneumokock­er är bakterier som orsakar inflammati­oner i bihålor och mellanörat, men också lunginflam­mationer, hjärnhinne­inflammati­oner och blodförgif­tning som kräver sjukhusvår­d. Eftersom influensa bäddar för följdsjukd­omar som orsakas av pneumokock­bakterier har de få influensaf­allen också lett till färre följdsjukd­omar på grund av pneumokock­er.

Förutom att säsongsinf­luensan och pneumokock­smittorna ligger lågt, visar statistik på Institutet för hälsa och välfärd att också antalet allvarliga infektione­r som orsakas av meningokoc­ker och haemophilu­s-bakterier minskat under coronaepid­emin.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Pandemiåtg­ärderna har skyddat finländarn­a också för säsongsinf­luensa.
FOTO: MOSTPHOTOS Pandemiåtg­ärderna har skyddat finländarn­a också för säsongsinf­luensa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland