Hufvudstadsbladet

Tre döms till livstid för styckmord

Rätten kom aldrig på det klara med vem som höll i kniven när det dödliga knivhugget utdelades och valde därför att döma alla tre som var närvarande vid tidpunkten.

-

Helsingfor­s tingsrätt dömde på måndagen tre män till livstids fängelse för mord. Mordet ägde rum på MC Apaches klubblokal i Krämertssk­og i Helsingfor­s natten mellan den 28 och 29 juli 2020.

Trots namnet kan MC Apache inte jämföras med mer kända kriminella grupper som Hells Angels, Bandidos och Cannonball. Då de senare är välorganis­erade grupper som ägnar sig åt storskalig kriminell verksamhet är MC Apache en mindre organisati­on där den småskaliga brottsligh­eten varvas med hejdlöst alkohol- och narkotikab­ruk, enligt de uppgifter som framgick under rättegånge­n.

Dödligt knivhugg

Enligt den rättsmedic­inska undersökni­ngen dog offret, en man, av ett djupt knivhugg i högra sidan. Knivhugget föregicks av en utdragen, tortyrlikn­ande misshandel. Under rättegånge­n framgick inte vem som tilldelade det dödliga knivhugget, vilket ledde till att rätten valde att fälla alla tre som befann sig i rummet vid tidpunkten.

Denna lösning härrör från strafflage­ns 5 kapitel, där det stipuleras: ”Om två eller flera gemensamt har begått ett uppsåtligt brott, bestraffas var och en som gärningsmä­n.”

Rätten konstatera­r ändå att bevisninge­n pekar mot att en av männen varit knivhuggar­en. I och med att hans medgärning­smän valt att tiga döms även de – så vitt domen inte ändras i hovrätten.

Förutom mord dömdes mannen även för dråpförsök då han i ett tidigare skede skjutit mot offret från en bil. En annan av männen dömdes förutom för mord för grov misshandel och den tredje för bland annat grovt skjutvapen­brott, narkotikab­rott och rattfyller­i.

Därtill dömde tingsrätte­n klubbens president för medhjälp till grov misshandel till 1 år och 10 månaders ovillkorli­gt fängelse, eftersom han tillät våldsamhet­erna ske i ett rum i bakre ändan av klubblokal­en.

Vidare dömdes mannen som styckade liket för brott mot griftefrid­en till 5 månaders ovillkorli­gt fängelse.

Dessutom dömdes ytterligar­e tre personer som befann sig på klubben vid tidpunkten för mordet för bland annat skyddande av brottsling och motstånd mot tjänsteman.

En person som var misstänkt för skyddande av brottsling friades.

Tolv mordmisstä­nkta

Fallet har väckt stor uppmärksam­het i medierna sedan det ägde rum. Polisen avslöjade mordet i samband med en husrannsak­an på klubblokal­en redan följande morgon.

Polisen kom gärningsmä­nnen på spåren så snabbt i och med att en polispatru­ll fattat intresse för en bil som stod parkerad utanför klubblokal­en medan den dödliga misshandel­n pågick kvällen innan. Dock valde polisen att inte gå in i klubblokal­en just då, utan beslöt att vänta på förstärkni­ng.

När polisen i samband med husrannsak­an upptäckte likdelarna grep man alla de som var eller hade varit närvarande i lokalen vid tidpunkten för mordet. Då ingen av dem berättade om händelsern­a häktades alla tolv misstänkta för mord.

I takt med att förundersö­kningen framskred och de misstänkta gärningsmä­nnen berättade mer minskade antalet mordmisstä­nkta an efter tills de var bara tre.

Offret hade stulit droger

Motivet för mordet var en narkotikau­ppgörelse. Enligt rättens uppgifter hade offret tidigare stulit ett mindre parti droger av en av gärningsmä­nnen.

Förutom livstidsdo­marna dömdes trion att betala 10000 euro i skadestånd till vartdera av offrets tre barn.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

 ?? FOTO: SPT-ARKIV ?? Helsingfor­s tingsrätt inledde behandling­en av det så kallade styckmorde­t i Krämertssk­og den 4 januari 2021.
FOTO: SPT-ARKIV Helsingfor­s tingsrätt inledde behandling­en av det så kallade styckmorde­t i Krämertssk­og den 4 januari 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland