Hufvudstadsbladet

Juntaledar­e trädde fram

- TT-AFP-REUTERS

Militärjun­tans ledare anklagar den avsatta och fängslade civila regeringen i Myanmar för att "inte ha gjort sin plikt". Protestern­a mot militärkup­pen i Myanmar har rasat i dagar. Nu uppmanar polisen demonstran­terna att skingra sig – eller möta våld.

General Min Aung Hlaing varvar skönmåland­e uttalanden om militärjun­tan med fortsatta anklagelse­r om valfusk mot den demokratis­kt valda civila regering som störtades i förra veckan.

– Vi kommer att skapa en sann och discipline­rad demokrati, hävdar Min Aung Hlaing i ett tv-tal, det första offentliga framträdan­det efter statskuppe­n.

Han säger också att val kommer att hållas, och att militären kommer att lämna över makten till vinnaren.

Nämndes inte

Juntaledar­en nämnde inte den fängslade civila ledaren Aung San Suu Kyi i talet, som hölls parallellt med växande protester mot militären.

Juntan har hittills avstått från att använda dödligt våld mot massprotes­terna runt om i Myanmar. Men i huvudstade­n Naypyidaw radade kravallpol­is upp sig på måndagen och satte upp en skylt med budskapet att skarpa skott kan komma att användas om demonstran­terna inte skingrar sig.

Polisen satte också in vattenkano­ner mot folkmassan i Naypyidaw.

Samtidigt har en landsomfat­tande strejk utlysts till stöd för ledaren Aung San Suu Kyi.

– Trots att det är arbetsdag i dag kommer vi inte att gå till jobbet, även om vi får löneavdrag, berättar 28-åriga Hnin Thazin som arbetar på en klädfabrik.

Hon var en av över tusen människor som på måndagsmor­gonen samlades i en park i landets största stad Rangoon – på dagen en vecka efter kuppen, då militären grep flera demokratis­kt valda ledare och satte dem i husarrest, bland dem president Win Myint.

I ljuset av det allt djärvare motståndet har den statliga tv-kanalen MRTV läst upp en varning om att allt motstånd till kuppen är olagligt – och att sådant som stör eller påverkar stabilitet och säkerhet kan komma att mötas med ”effektiva åtgärder”.

Juntan har utlyst ett års undantagst­illstånd och säger att val kommer att hållas efter detta. Kuppen har mötts av omfattande fördömande­n från omvärlden.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■ Demonstran­ter i Mandalay i Myanmar med plakat där en bild av juntaledar­en Min Aung Hlaing kryssats över.
FOTO: TT-AP ■ Demonstran­ter i Mandalay i Myanmar med plakat där en bild av juntaledar­en Min Aung Hlaing kryssats över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland