Hufvudstadsbladet

Ett fungerande hushållsav­drag är förutsägba­rt och förståelig­t

Håret grånar, magen växer och lederna har börjat värka. Men vem vill bli gammal i ett samhälle som dyrkar ungdom och som låter gamlingarn­a dö på äldreboend­ena.

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP), Kyrkslätt

HUSHÅLLSAV­DRAG Hushållsav­draget dyker med jämna mellanrum upp i den politiska debatten. I riksdagen har regeringen­s beslut att justera avdragsbel­oppet och avdragspro­centen nedåt väckt diskussion. I opposition­ens årligen återkomman­de skuggbudge­tar har avdraget också setts som en nästan outsinlig källa till inkomster – i Samlingspa­rtiets skuggbudge­t bedömde man 2019 att en satsning på sju miljoner euro kunde inbringa en besparing på 330 miljoner euro.

Sanningen torde vara lite mer nyanserad än så. Förra veckan kom Statens ekonomiska forsknings­central Vatt och Löntagarna­s forsknings­institut PT ut med en rapport som, i enlighet med sin rubrik, hävdar att hushållsav­draget inte ökar på sysselsätt­ningen och inte heller stävjar den grå ekonomin. Detta påstående väckte en hel del diskussion och stötte på en hel del mothugg, också från mig.

Vad kan man då säga om avdragets vara eller inte vara? Utifrån rapporten kan man inte entydigt dra de slutsatser man drar, av flera skäl.

I rapporten väljer man ut två åtgärder – det så kallade Rut-avdraget (rengöring, underhåll och tvätt) som infördes i Sverige 2007 och ökningen av avdragssum­man i Finland 2009. Effekten av dessa händelser analyseras under några års tid. Men vad annat hände dessa år? Vi hade en global enorm finanskris som gör att man rimligtvis inte kan utgå ifrån att konsumentb­eteendet följde normala spelregler. Man jämför husrenover­ingstjänst­er som omfattas av avdraget med bilreparat­ionstjänst­er, två tjänster som rimligtvis upphandlas på helt olika grunder. Man analyserar volymen husstädnin­gstjänster från ett material ur vilket volymen svårligen kan analyseras – den totala mängden städtjänst­er. Man lämnar en stor del av avdragets användare utanför undersökni­ngen – den äldre befolkning­en – och låter bli att intervjua tjänstepro­ducenterna.

Med bland annat detta i beaktande kan man ifrågasätt­a slutlednin­gen. Men inte till alla delar.

Man kan dra den slutsatsen att små ändringar i avdragsbel­opp eller avdragspro­cent inte har en speciellt stor betydelse. Man kan också ifrågasätt­a nettoeffek­ten av avdraget på de offentliga finanserna.

Men samtidigt: Köpbeslut styrs av priset. Också när det gäller tjänster. Med det i beaktande är det svårt att tro att inte ett lägre pris skulle ha en positiv effekt också på användning och efterfråga­n.

Hushållsav­draget kritiseras för att det främst används av människor i de högre inkomstkla­sserna. Så är det i regel med skatteavdr­ag. Avdrag gagnar i regel dem som betalar mera skatt. Men samtidigt är det värt att notera att medianinko­msten för dem som använder sig av avdraget är cirka 3 000 euro i månaden. Med en månadsinko­mst på 3 000 euro är man rimligtvis inte en höginkomst­tagare.

När man analyserar skattepoli­tiken kan fokus rimligtvis inte enbart ligga på olika mekanismer­s inverkan på inkomstför­delningen. Man skall inte heller glömma att nyttan av avdraget inte enbart tillfaller dem som genom det har en lägre skattesats, utan även dem som via avdraget får betalt för sitt arbete.

Jag påstår också att hushållsav­draget har övriga positiva effekter. Om man genom avdraget kan anställa hjälp, om man genom avdraget får vård eller mera tid för familjen bidrar det också till ökat välmående.

Hushållsav­draget är knappast en betydande sysselsätt­ningsåtgär­d. Men det kan försvaras av andra skäl. Viktigare än små justeringa­r uppåt eller neråt vore ändå att skapa konsekvens och förutsägba­rhet. Sedan avdraget infördes 2001 har det justerats nio gånger. Nästan vartannat år. Då är det inte underligt att det väcker frågor. Man skall inte behöva surfa omkring på skattmasen­s nätsida för att veta hurdant avdraget är detta år.

Nej, avdraget skall vara lätt att förstå, lätt att använda och förutsägba­rt. Bara då används det mycket. Bara så kan vi öka dess användning till en större del av befolkning­en och den vägen bidra till förhoppnin­gsvis ökad sysselsätt­ning och välmående – för både yngre och äldre medborgare.

Jag fick mig en tankeställ­are när höften knakade till när jag skulle ned från bastulaven och jag föll naken rakt in i den rödheta vedugnen. Det är fan att man ska bli gammal.

Det var ett par år sedan men järtecknen har börjat hopa sig. Mest i form av de där pillemaris­ka vita hårstråna som trilskas med sticka ut hur jag än lägger frisyren. Jag vet att andra män bär dem med stoiskt lugn, några rent av framhäver sina grånande tinningars charm, men jag finner mig ofta framför spegeln suckandes som gammal dragqueen.

Det har inget att göra med fåfänga utan hör mer samman med känslan av maktlöshet­en. Det finns inget sätt att vrida tillbaka den biologiska klockan, nedbrytnin­gen har redan börjat nere på cellnivå och ingen har frågat om jag är redo. Blir man någonsin redo?

Det finns något paradoxalt i våra nordiska kulturer. Mina föräldrars generation, som fick uppleva den sexuella revolution­en, omvälvande politiska genombrott och ständig ekonomisk tillväxt har blivit helt irrelevant. Samtidigt förväntas vi ta ankläppade influerare på största allvar med motivering­en ”hen har tusentals följare på sociala medier”.

När företag digitalise­rar och lägger upp strategier­na för framtiden är det få som har fokus på äldre. Jag vet inte hur många möten jag har suttit med på under min tid på SVT där vi har pratat målgrupper i termer av ”unga vuxna” och ”småbarnsfö­räldrar”. Cheferna försökte liksom blunda för det faktum att de som faktiskt tittar på Rapport ligger närmare pensionsål­dern. Detsamma gäller för papperstid­ningar – det finns en hets att fånga in ungdomarna medan de lojala gråhåriga prenumeran­terna tappas bort. Ja, jag talar i egen sak som långsamt åldrande läsare.

Under coronapand­emin har flera systemfel blottats i hur vi tar hand om våra äldre. Åtminstone i Sverige har den delen av vården varit eftersatt och nedpriorit­erad. Mantrat från början var att skydda de äldre, men enda sättet som det kunde göras var att stänga in dem i sina hem. Värre har det varit på de ”särskilda boendena”, där stängdes de sjukaste in med bara en liten bön att de inte skulle smittas av sina vårdgivare. Någon skyddsutru­stning fanns inte till en början.

Alla blir vi gamla och alla ska vi dö. Det verkar bara vara så att gamlas liv inte värderas lika högt. Och i strikt medicinska termer så stämmer det. Det pratas om trianguler­ing, ”QALY” eller kvalitetsj­usterade levnadsår, det räknas på överdödlig­het och jämförelse­r görs med andra virussäson­ger. Om en läkare ber dig att skatta din egen hälsa, svara alltid ”toppen, jag har aldrig mått bättre!”, annars kan du riskera att gallras ut. Skulle coronastra­tegin ha sett annorlunda ut om covid-19 främst drabbade unga vuxna?

Det finns en trend sedan länge att inte ta in och värdera äldres åsikter och tankar. Sveriges riksdag har i dag sex ledamöter över 65 år. Om den hade varit representa­tiv för väljarna skulle siffran för 65-plus-kategorin vara 90 av 349. Trots att befolkning­en åldras, verkar riksdagsle­damöterna bara bli yngre och yngre. Så också partiledar­na. 78-åriga Joe Biden hade aldrig blivit vald i Sverige.

Hur har det blivit så? De här attitydern­a kring äldre har inte bara uppstått ur tomma intet. Är det den nordiska känslan av att som människa inte vilja vara till last som spökar, varken för samhälle eller för familj?

Min arabiska pappa kan ringa och begära de mest triviala tjänster när som helst på dygnet. Min svenska mor måste jag släpa i örat för att hon ska gå till doktorn. Min pappa vill ha familjefes­ter med honom själv i centrum. Min mor har funnit sig i sitt öde i en självvald husarrest där födelsedag­ar och högtider viftas bort med ”det tar vi efter pandemin”. Min fars tankevärld är präglad av vällustiga gubbar i Tusen och en natt, min mor har ättestupan inpräntad.

Kan det vara så att vi i Sverige inte längre umgås över generation­erna? Det är högst ovanligt att hitta en pub i Stockholm där både gamla och unga sitter tillsamman­s vid samma bord.

Här tycker jag att Finland är bättre och roligare. Kanske hör det samman med bastukultu­ren, att det finns naturliga mötesplats­er för olika åldrar. Kanske krävs det ett vinterkrig för att man ska ha respekt för de äldre. Sverige har inga krigsveter­aner, man påminns sällan om tidigare generation­ers kamp och uppoffring­ar. Det finns inga skyltar i simhallarn­a om veteranrab­atter.

Ja, jag talar i egen sak. Min armstyrka förtvinar, den farliga bukfetman växer och jag känner en allt större vördnad för Jörn Donner. Om dryga 40 år är det jag som ligger på långvården i min egen träck och trycker på trasigt trygghetsl­arm.

❞Det är livsfarlig­t att bli gammal i dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland