Hufvudstadsbladet

Åtta budord

- HILKKA OLKINUORA är ordbrukare och präst.

För ett år och en vecka sedan dog monumentet och människan Jörn Donner.

Jag har sovit igenom alla hans filmer, men kompensera­r med att ha läst hela Mammuten. Nu i veckan drabbades jag av John Websters fina dokumentär ”Jörn Donner. Privat”. Yle Arenan har mängder med donnerskt material.

Men det som berör mig mest just nu är en liten bit tidningspa­pper: hans insändare i Ilta-Sanomat 1986. Mellan Finlandiap­riset och Pro Finlandia-medaljen steg legenden ned och gav – visst med lite glimt i ögat – oss medmännisk­or sina ”Åtta budord”. De är en gömd skattkista, mirakulöst aktuell nu, i pandemitid­er.

1. Sov gott. På dagen. Alla dagar. Sömn är trendigt. Den skall utövas och utvärderas med maskiner och mentala övningar. Men tuppluren, den lediga, naturliga sömnen har kanske också gjort entré i dessa tider? Glöm inte sömn och drömmar som en källa till ”livets onämnbara”. Låt oss inte prestera vilan.

2. Idka lättja. Hjärnan arbetar för fullt bara fyra timmar om dagen. Ett evangelium för oss som har drabbats av pandemipre­sterandet. Låt det ogjorda och ovidkomman­de svämma över och flyta bort. Fokusera på ditt livs kvaliteter framför kvantitete­r – fast det finns ju Jörnar som åstadkomme­r båda. Ta till dig tidens stillsamma­re tempo nu och släpp den inte sedan.

3. Umgås inte. Ensam är kreativ. Man kan trivas i ensamhet, fast priset kan bli högt på många plan. ”Djup vänskap är en sällsynt form av kärlek.” Pandemitid är en tid att gallra, sortera, göra fynd. Vilka och vad vill du ha med i ditt liv, vilka och vad är du beredd att välja bort?

Nu trendar innovation och inspiratio­n i flock, men låt oss respektera även alfan, ensamvarge­n; en sådan kommer ju här med 68 böcker och mycket annat som bevis. Kanske ger denna tid dig en chans att hitta ditt eget bästa sätt att leva och arbeta på – och även förverklig­a det.

4. Slösa inte bort din tid i bilkön eller framför teven. Som sexåring tyckte gossen Jörn att livet är oändligt. Sex veckor innan döden sade mannen Jörn att visst närmar man sig döden redan från födseln. Däremellan blev hans liv ”ett fenomenalt, men långvarigt misslyckan­de”, och ”sedan får andra bedöma om det var någon mening med det hela”. Men ”det var ett bra liv”, inte bortkastat.

5. Läs tidningar och böcker. Hur mår renässansm­änniskan i dag? Kan man bli som Jörn, en självutnäm­nd ”nittifempr­ocentare”, en oliktänkar­e par excellence, som aldrig satsar hundra, men lever många fulla liv i ett? Det åstadkomme­r man inte utan kunskap: litteratur och journalist­ik.

6. Ät fisk och grönsaker.

7. Drick alkohol måttligt, men regelbunde­t. Det gäller inte bara kalorier och vätska. Det handlar om att gå ut och fiska i arla morgonstun­d, bli ett med naturen, sakna den bordsgemen­skap som vi kanske först nu förstår vikten av.

8. Var nyfiken, som en räv. Lille Jörn fångade en rävunge, men den bet honom i handen och måste släppas loss. Var det den räven han tänkte på här, borta, på jakt? Nyfiken på livet och ”det mest privata”, döden, båda att förhålla sig till ”realistisk­t, med viss värdighet”.

"Jag har sovit igenom alla hans filmer, men kompensera­r med att ha läst hela Mammuten."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland