Hufvudstadsbladet

Det finns alltid en självrisk i bostadsbid­raget

- MARJO ÖSTERBERG ordförande, Åbo svenska socialdemo­krater

UTKOMSTSTÖ­D Kai Mykkänen (Saml) hävdar att de sociala förmånerna är för stora i Finland. Han tar som exempel bostadsbid­rag och utkomststö­d. Han föreslår därför en självrisk för boendekost­nader i utkomststö­det, vilket i praktiken skulle betyda att utkomststö­dets grunddel skulle minska.

FPA har redan nu en maximigrän­s för hyrans storlek i utkomststö­det, så att man själv (av grunddelen) betalar skillnaden om hyran är högre än FPA:s normer. Dessutom föreslås man månatligen flytta till en billigare bostad.

Mykkänen anser att man utöver det här ännu borde betala en ”självrisk”. Han framhåller att en flytt är en lösning, men hur hjälper det att flytta om man ändå alltid har en självrisk? Den kan minska, men försvinner inte.

Antingen vet Mykkänen inte hur utkomststö­det räknas eller så tror han att folk har lättare att acceptera sänkt stöd om man förklarar det på det här sättet. Månne Mykkänen vet att det alltid finns en självrisk i bostadsbid­rag varför hela hyran aldrig täcks helt med bostadsbid­rag.

Det är även lätt att uppmana folk att flytta. Det finns mycket få billiga bostäder. Många utkomsttag­are är sjuka, funktionsh­indrade på något sätt och behöver samhällets eller närstående­s hjälp. Att flytta från en bostad där man trivs orsakar betydande stress för människor med ansträngd ekonomi och dålig hälsa. Och de billiga bostäderna finns i allmänhet i områden där det inte finns någon service och där bussförbin­delserna är dåliga. Ensamheten är i sig ohälsosamt och många saknar möjlighet att upprätthål­la digitala kontakter med bekanta.

Då det fanns en självrisk i boendekost­naderna var det frustreran­de för både klienter och socialarbe­tare och ledde inte till ökad sysselsätt­ning. Jag undrar om Mykkänen är medveten om hur lågt utkomststö­det är och hur svårt det är att leva på det. Om man är äldre, har dålig hälsa och lider av psykiska problem eller inte har någon utbildning är det nästan omöjligt att få jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland