Hufvudstadsbladet

Ruusuvuori knäckte världsstjä­rnan Monfils i Melbourne

Emil Ruusuvuori levererade en skräll då han i första omgången av Australian Open slog ut tiondeseed­ade Gael Monfils.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Matchen tog hela tre timmar och 46 minuter av avverka. Ruusuvuori­s segersiffr­or skrevs 3–6, 6–4, 7–5, 3–6, 6–3. Monfils är rankad elva på den senaste världsrank­ningen, Ruusuvuori 86:a.

Monfils hör till de stora namnen på touren och skalpen är den största Ruusuvuori tagit så här långt i karriären.

Den unga finländare­n kunde studera 34-årige Monfils från närhåll då de två tränade mot varandra inför turneringe­n.

Ruusuvuori­s grundslag från baslinjen orsakade stora problem för Monfils som fick springa mycket och ofta för att hinna returnera. Monfils försökte bara få bollarna tillbaka och hoppades på misstag från Ruusuvuori. Finländare­n gjorde sig skyldig till hela 67 enkla misstag mot 64 för Monfils.

Elva dubbelfel av finländare­n är också i mesta laget.

Men Ruusuvuori visade prov på kyla då han räddade 17 av 23 breakpoäng han hade emot sig, bland annat samtliga fem i femte och sista set.

– En riktigt tuff femsetare och den längsta matchen i karriären för mig så här långt. Jag mötte en toppspelar­e och är väldigt nöjd med hur jag spelade. Jag hade bra koll på matchen hela vägen. Lite upp och ner blev det men det hör till i grand slammatche­r som spelas i bäst av fem set.

”Nyckeln till segern var balansen. Jag spelade aggressivt då chansen kom men hade också tålamodet då det krävdes. Någon trötthet kände jag inte av, den känslan kom efter matchen. Fyra timmar tennis tar på kroppen”, säger Ruusuvuori i ett pressmedde­lande.

Monfils har haft svårt att hitta sitt spel efter att den långa coronapaus­en tog slut. Förlusten var hans sjunde i följd på ATP-touren.

Ekonomiskt är turneringe­n redan en fullträff för Ruusuvuori. Han är garanterad drygt 100 000 euro i prispengar och skulle han besegra Pedro Martinez i andra omgången blir han knappt 150 000 euro rikare. Han har så här långt spelat in 400 000 euro i karriären.

Spanjoren Martinez är rankad 87:a i världen och gjorde en alldeles ypperlig säsong i fjol. 23-åringen vann en turnering på Challenger­nivå, gick till tredje omgången på Roland Garros och i storturner­ingen Masters 1000 i Rom.

Martinez favoritund­erlag är grus, på hardcourtu­nderlag, som det i Melbourne, har han haft svårare att göra sig gällande.

– Han är en fysiskt stark spelare och väldigt bollsäker. Han är också i bra form så det blir inte lätt, säger Ruusuvuori.

De två möttes på Challenger­nivå i fjol vid två tillfällen. Ruusuvuori vann båda matcherna.

Matchen i Melbourne spelas på onsdag.

 ?? FOTO: DAVID GRAY/
LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Emil Ruusuvuori inledde Australian Open i stor stil.
FOTO: DAVID GRAY/ LEHTIKUVA-AFP ■ Emil Ruusuvuori inledde Australian Open i stor stil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland