Hufvudstadsbladet

Iltalehti: Ville Peltonen blir HIFK:s nästa tränare

Iltalehti skriver att Ville Peltonen tar över som tränare för HIFK:s hockeyliga­lag.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Ville Peltonen återvänder till Finland och HIFK. Den före detta IFKkaptene­n tar enligt Iltalehti över som ansvarig tränare för ishockeyli­galaget från och med nästa höst.

Peltonen ersätter Jarno Pikkaraine­n som haft ansvaret som tränare sedan januari 2019 då han ersatte Ari-Pekka Selin som fick sparken från sin post.

Under Pikkaraine­ns ledning har IFK inte nått några större framgångar. Under hans första vår blev det förlust i bronsmatch­en mot Tappara efter att laget slagit ut Pelicans i kvartsfina­l men förlorat mot Kärpät i semifinal. Förra säsongen låg IFK sexa i grundserie­n då säsongen bröts på grund av coronapand­emin och för tillfället ligger laget på sjätte plats i tabellen.

HIFK har inte vunnit ett enda mästerskap sedan våren 2011 trots att laget år efter år har en av ligans största spelarbudg­etar. Då IFK vann guld 2011 fungerade Ville Peltonen som lagkapten och Kari Jalonen tränade laget.

Peltonen stod för ett hattrick i den fjärde och avgörande finalen i Esbo då IFK besegrade Blues i finalserie­n. Han stod också för ett hattrick i VMfinalen 1995 då lejonen spelade hem sitt första VM-guld.

Peltonen avslutade sin spelarkarr­iär våren 2014 och har sedan dess arbetat som tränare. Han fungerade som assisteran­de tränare i herrlandsl­aget 2014–16, som assisteran­de tränare i SC Bern (där Kari Jalonen var tränare) 2016–18 och som ansvarig tränare i Lausanne HC 2018–20.

 ?? FOTO: ROBERT HRADIL / LEHTIKUVA ?? Ville Peltonen återvänder till IFK.
■
FOTO: ROBERT HRADIL / LEHTIKUVA Ville Peltonen återvänder till IFK. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland