Hufvudstadsbladet

Brady ledde Tampa Bay till seger

Tampa Bay tog tidigt ledningen i NFL-finalen mot Kansas City – och tappade aldrig greppet i matchen, som slutade 31–9. Quarterbac­ken Tom Brady får därmed fira sin sjunde Super Bowl-seger. – Jag tror att vi visste att det här skulle hända, säger han.

- HBL-TT

Tampa Bays Buccaneers quarterbac­k, superstjär­nan och 43-årige veteranen Tom Brady, jagade sin sjunde Super Bowl-seger och spelade som en mästare mot Kansas City Chiefs.

– Jag är så stolt över alla grabbar här. Allt som vi hanterat under det här året. Vi hade en tuff månad i november, säger Brady i eftermatch­intervjun när han får lyfta segerbuckl­an, och fortsätter:

– Vårt lag har mycket självförtr­oende. Vi kom samman vid rätt tid, jag tror att vi förstod att det här skulle hända, gjorde vi inte?

Brady, som flyttade till Tampa Bay den här säsongen på ett tvåårskont­rakt efter att ha spelat i New England Patriots sedan år 2000, har i och med segern fler titlar än vad någon klubb har.

– Jag tänker inte jämföra, att vara här och uppleva det med den här gruppen av killar … Varje år är fantastisk­t. Och det här laget är mästare för alltid, det kan ni inte ta i från oss, säger han.

Tom Brady var i högsta grad delaktig i Tampa Bays seger. Med 37 sekunder kvar av den första perioden satte Rob Gronkowski matchens första touchdown, framspelad av just Brady. Det hann bli ytterligar­e två passningar som ledde till touchdowns innan matchen var över.

Öppnade starkast

Regerande mästarlage­t Kansas City var favoriter – med quarterbac­k Patrick Mahomes, en 25-årig superstjär­na – i spetsen.

Men Tampa Bay öppnade starkast, dominerade, och gick till halvtidsvi­la med en tydlig 21–6-ledning.

Kansas City har i och för sig en historia av att komma igen från att ha legat under, men 31–9 inför sista perioden blev ouppnåelig­t. Tampa Bay spelade dessutom starkt defensivt och gav inte Kansas City mycket yta att springa på. Sista perioden blev också poänglös.

Inte Mahomes match

Mahomes hade det också kämpigt. En tåskada verkade påverka honom, och han haltade en hel del, även om han vid några tillfällen glimmade till. Tampa Bays försvarsli­nje gjorde också livet surt för honom.

Segern är Tampa Bays andra i klubbens historia.

?? FOTO: LYNNE SLADKY/TT-AP ?? Tampa Bay Buccaneers quarterbac­k Tom Brady håller upp Vince Lombardibu­cklan