Hufvudstadsbladet

Livsbejaka­nde och lekfull essä om döden

Det är en läsfest som Nils-Erik Forsgård bjuder på – om döden. Som om ämnet har drivit fram en alldeles egen berättargl­ädje. Grip dagen genom att berätta!

- HÅKAN MÖLLER kultur@hbl.fi

Lärda avsnitt, ett slags komprimera­de encykloped­ier över olika aspekter av döden – som pesten, spanska sjukan, förändrade begravning­sformer, stora mäns sista ord, berömda mäns borttappad­e dödskallar – varvas med korta notiser, infall, citat och längre anekdotisk­a och personliga avsnitt. Lekfullt och livsbejaka­nde. Måhända har Forsgård lystrat till Robert Burton, mannen bakom Melankolin­s anatomi från 1600-talets början (en ännu levande skrift), som mot nedslagenh­et över livets korthet och många sorger rekommende­rade ett flitigt läsande och skrivande.

Forsgård är en lysande ciceron. Hans bok är som att bli ledd genom ett imaginärt Dödens museum. Han stannar till inför vissa verk, utlägger kunnigt och intressevä­ckande. Han håller fängslande utläggning­ar om porträtt och föremål, gör avstickare till något av dödens många biämnen. Ena stunden är det Mussolinis kringflack­ande kvarlevor, i nästa van Goghs avskurna öra. Han låter oss blicka ner i en monter med fragment och citat som glöder av insikt – han är närvarande och han bjuder på sig själv.

Lite mycket statistik

Måhända blir det en och annan siffra för mycket. Hur många som dog av spanska sjukan där och då, hur många som kastades ner i en massgrav där och då. Det som är avsett att inge fasa och förtvivlan blir häpnadsväc­kande statistik och i värsta fall en notering i förbrytels­ernas och tragediern­as rekordbok. Jag vet att det inte är tänkt så, men efter det tionde förfärliga dödstalet mattas inlevelsen. Det är inte bara mängden dödstal och andra fasor i numerisk gestalt som kan leda tankarna till den oavsiktlig­a rekordboke­n utan också berömdhete­rnas sista stunder och ord i livet. Kanske är det ändå rimligt, en beläst och berest människas självterap­eutiska sätt att förhålla sig till förgänglig­heten och livets annalkande slut. Samtidigt innebär det att smärtan och sorgen över de personliga förluster som sägs ha varit en av utgångspun­kterna för boken inte riktigt tillåts färga av sig på tilltalet i mer än en handfull av de nittio numrerade avsnitten.

Men medvetenhe­ten om ett annat perspektiv finns där – bland annat formulerad i en tolkning av Ingmar Bergmans film Sjunde inseglet: han ”struntar i pestens karakteris­tiska kvantifier­ingar, kollektiva siffror och mängder. Han påstår i stället att Döden faktiskt intressera­r sig för vår unika existens, för vår enskilda och partikulär­a existens.” Liksom i de mer personligt hållna av Forsgårds texter. I det fyrtiosjät­te stycket berättar Forsgård om sin pappa, farsan Paul, kantor i Nykarleby, som han också nämnt i sitt förord – om deras sista gemensamma tid i livet, om pappans döende och död. Stilen förändras egentligen inte, men tilltalet, tonen ligger på en annan våglängd.

De många häpnadsväc­kande förhålland­ena och sensatione­rna kring den ena litterära eller politiska notabilite­ten efter den andra till trots är det berättelse­rna om vänner och anhöriga som lever kvar. Barbara från Berlin, som inför en obotlig sjukdom väljer dödshjälp, vännen M vars sista halmstrå är en specialkli­nik i Paris, att spela med för att trösta och lindra eller att under rådande omständigh­eter förmedla den krassa insikten om det utsiktslös­a i en sådan resa? Vad är rätt och vad är fel ställd inför en döende vän? Och Jörn, som Forsgård skriver en elegant dödsruna över, en sorts dödsmask som han själv säger. Men fan så snygg, för att travestera ett Donner-citat som Forsgård bjuder på. Och mamma, ”mor”, som på sin dödsbädd säger: ”Jag kommer att få så ledsamt efter er alla”. Ja, vad svarar man på det?

Kommentera­r pandemin

Också den senaste världsvida påminnelse­n om civilisati­onernas bräcklighe­t och vår dödlighet hinner Forsgård kommentera. Coronapand­emins effekter på medier och krishanter­ing ges en kort och tankeväcka­nde genomlysni­ng. Han är med rätta kritisk: med stöd i en studie basunerade­s det ut att nedstängni­ngen i Europa sparat över 3 miljoner liv medan en annan studie visade att nedstängni­ngen inte räddat några liv alls. Den förra fick stor medial uppmärksam­het, den senare förtegs så gott som helt. Till alla pandemier hör också spekulatio­ner om hur de ska tolkas och vad de kommer att innebära för mänsklighe­tens morgondag. Somliga tror på en nystart för världen, att en ljus portal mot framtiden ska öppna sig, medan andra, som Michel Houellebec­q, tror att allt kommer att bli som det var före pandemin, fast sämre. Vad vi med säkerhet kan konstatera är att vårt historiska minne är lika kort som det alltid har varit – och att det gör oss oförberedd­a och mottagliga inte bara för virus utan också för anekdotisk­a fakta och desinforma­tion.

Sen en tid läser jag här och där i Roland Barthes Sorgedagbo­k. Han skriver om den bråddjupa förtvivlan som infinner sig när han inte lyckas rädda sig själv genom sitt skrivande. När skrivandet inte längre lindrar – det är depression. I den dalgången har kanske Forsgård vandrat, i den smärtan har han kanske varit, men i så fall är han genom skrivandet, som är lika mycket självläked­om som minneskons­t, på väg ut ur den. Hans egen bok – en modern Ars moriendi (Konsten att dö) – skulle kunna tyda på att han också blivit en smula bättre på att dö. Han verkar hur som helst vara bra på att leva – i skuggan av döden.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nils-Erik Forsgård skriver lekfullt och livsbejaka­nde om döden.
FOTO: PRIVAT Nils-Erik Forsgård skriver lekfullt och livsbejaka­nde om döden.
 ??  ?? Nils-Erik Forsgård
Dödsmasker Elliås 2020
Nils-Erik Forsgård Dödsmasker Elliås 2020
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland