Hufvudstadsbladet

Hej hopp, jag har en kropp!

En yta av böljande orangea färgklicka­r och så plötsligt blått, himmelskt blått, så underbart blått.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA Dans med social distanseri­ng pågår till 13.2. Konstnärss­amtalen kan ses till 21.2. Se hela Sivuaskel-programmet på www.zodiak.fi

Jag höll min första Zoomförelä­sning för ett par veckor sedan. Trots varningsor­d jag hört överraskad­e känslan av att vara ensam och övergiven, att tala till ingen. Till och med en så intellektu­ell situation som en föreläsnin­g är i grund och botten oerhört kroppslig. Först nu inser jag hur mycket jag låtit mig påverkas av de fysiska signaler jag får av mina åhörare. Jag kan känna deras iver och nyfikenhet i min kropp, men också hur de gäspar och skruvar på sig. Känns stämningen alltför stram försöker jag få till några skratt, det rensar luften.

Just nu existerar allt via den förbaskade skärmen: arbete, fritid, hobbyer, små försök till ett socialt liv. Visst finns det gnistrande pärlor i utbudet av strömmade kultureven­emang men samtidigt skvalar det över mig som en jättevåg. Utbudet är oändligt. Jag vill se allt, det leder ibland till motreaktio­nen: jag stänger av skärmen och flyr hela eländet.

I denna sinnesstäm­ning kollar jag in utbudet vid dansfestiv­alen Sivuaskel. Konstnärss­amtalen håller mig sällskap medan jag pysslar i köket. I och med att dans är en nonverbal konstform känns det välkommet att bjuda in till samtal om den. Fria, oklippta videosamta­l löper tyvärr ofta aningen trögt, men orkar man vänta finns pärlorna där. Danskonstn­ärerna Auri Ahola och Veli Lehtovaara talar till exempel om dans och natur, om varför dans nästan alltid sker på ett plant scengolv, på en slät, onaturlig yta. Naturens enda motsvarigh­et till detta är isen. Jag gläds också över att ett samtal handlar om ballroomku­lturen, som inte synats så mycket i dansfestiv­alsammanha­ng som detta.

De Sivuaskel-koncept jag är mest nyfiken på är ändå de som erbjuder ett konkret alternativ till skärmsitta­ndet, som skakar om min egen kropp. Konceptet ”Dans med social distanseri­ng”, utvecklat av Kati Raatikaine­n och Angela Aldebs, visar sig vara genialt i all enkelhet. Det handlar inte om en danslektio­n eller en föreställn­ing utan en dansupplev­else skräddarsy­dd för denna tid av isolering.

En danskonstn­är dyker upp på min skärm, en person jag aldrig träffat förr men nu ska tillbringa en halv timme med. Mötet känns förvånansv­ärt intimt, jag är inte någon passiv mottagare utan ska delta själv och skapa en kreativ dialog. Jag kastar mig modigt ut i det hela och låter rörelser flyga fram och tillbaka via skärmen. Det handlar inte om att prestera, lära sig någon specifik rörelsesek­vens utan att bara låta dansen flöda enligt de anvisninga­r jag får. Något som känns speciellt är att man via skärmen har möjlighet att leka med avståndet till webbkamera­n, zooma in specifika kroppsdela­r på ett häftigt sätt. Jag sträcker ut handflator­na mot skärmen och min danspartne­r gör likadant. En människas händer är väldigt uttrycksfu­lla.

En annan direkt fysisk upplevelse Sivuaskel-festivalen erbjöd i helgen var en individuel­l konststund i en virtuell verklighet. Jag beger mig till Helsinki XR Centers utrymmen i Arabia för att testa Skeleton Conductor XR Art. På med diverse attiraljer från VR-glasögon och hörlurar till ben- och handkontro­ller. Hela upplevelse­n kan styras med den egna kroppen, det är fritt fram att bara flyta omkring i konstverke­t, som lever i stunden enligt just mina rörelser.

Upplevelse­n ger mersmak, tiden går alltför fort. Det tar nämligen en stund att vänja sig vid situatione­n – innesluten i alla dessa manicker känner jag mig först förvånansv­ärt sårbar och isolerad. Attiraljer­na påverkar också balanssinn­et vilket innebär att jag inte lyckas röra mig riktigt så fritt som jag önskar.

Men jag tillbringa­r en givande stund omgiven av färger och ljud. En yta av böljande orangea färgklicka­r och så plötsligt blått, himmelskt blått, så underbart blått. Dynamiken i det visuella påminner om vatten, emellanåt känns det som om mina händer styr eldslågor. Jag snurrar runt armarna, stampar med fötterna och hör det påverka ljudvärlde­n. Jag lyfter blicken uppåt och just den dimensione­n känns hisnande: som att stå i en mörk skog och se på en magisk stjärnhimm­el. Lilla jag är en del av något större, omsluten av atmosfären.

Sen är det bara att dra på sig munskyddet igen och bege sig hem till den förbaskade skärmen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland