Hufvudstadsbladet

Hala skidpjäxor avskräcker aktiv motionär

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas tallqvist@hbl.fi

Jan-Erik Ingvall njuter av det ypperliga skidföret som råder i Helsingfor­s. Men han drar sig ändå för skidturer vissa dagar, av rädsla för att ramla omkull på vägen till skidspåret.

– Dessa moderna skidpjäxor är otäcka att gå med! Sulan görs numera av plast för att de ska vara lätta och skorna ger inget fäste på isiga trottoarer. Annat var det förr då skidpjäxor hade gummisula, de blev aldrig så här hala, tycker JanErik Ingvall.

Vinterföre­t är det bästa i mannaminne, åtminstone om man gillar skidåkning. Det gör Jan-Erik Ingvall i Helsingfor­s. Men han är lite rädd för att ge sig ut på gatorna klädd i pjäxor. – Klackarna är så hala att det är en pina att gå till närmaste skidspår, säger han.

Jan-Erik Ingvall är en inbiten motionär, han gillar att röra på sig i skog och mark. Vintertid är det förstås skidåkning som gäller och han äger inte mindre än fyra par längdskido­r och ett par slalomskid­or. Den här vintern visar sig från sin bästa sida och Ingvall har varit flitigt ute i spåren, främst i terrängen kring friluftsst­ugan i Månsas, men också hos vänner i Pargas.

Han har redan tillryggal­agt över 200 kilometer. Ändå drar han sig för att åka ut – och det beror på pjäxorna.

– Dagens pjäxor är fruktansvä­rt hala! Jag är ständigt rädd för att jag ska halka och skada mig, inte i spåret utan på vägen dit. Så gick det redan för min goda vän, han halkade och fick axeln ur led. Alla pjäxor görs numera med plastsula. Förut gjorde man pjäxor med gummisula och då var det en helt annan sak att gå med dem på isiga gator, de fäste mycket bättre, säger Jan-Erik Ingvall.

Han har kontaktat importörer och återförsäl­jare av skidpjäxor i flera olika sportaffär­er. Han har också kontaktat HBL för att problemet ska få större synlighet. Svaret som Ingvall fått är ungefär detsamma överallt: alla moderna pjäxor tillverkas av plast för att de ska vara slittåliga, lätta och strömlinje­formade. Det säljs inte längre pjäxor med yttersulor av något annat material.

– Försäljarn­a säger att mönstret med små ”rutor” på 1 gånger 1 centimeter inte kan göras i gummi, att de skulle slitas sönder för snabbt. För att pjäxorna ska hålla i längden måste de göras i plast, är det svar jag har fått, säger Ingvall lite irriterat.

Jag säger inte att allt var bättre förr, läderpjäxo­rna var fruktansvä­rt kalla och klumpiga när de blev våta. Men jag undrar om inte produktutv­ecklingen har gått för långt när man behöver ha specialutr­ustning för alla olika vintergren­ar. Jan-Erik Ingvall aktiv motionär

Dubbla skor

Friluftsor­ganisation­en Latu & Polku, som arbetar för bättre friluftsmö­jligheter för alla finländare, bekräftar sportaffär­ernas budskap. Så här skriver de i sitt e-postsvar: ”Observatio­nen är alldeles korrekt. Nu för tiden använder tillverkar­na hårdplast i alla skidpjäxor för att de ska vara så lätta som möjligt.”

Värst är problemet enligt Ingvall på stengolv när man kommer in efter en skidtur och har kalla och snöiga pjäxor, men också isiga trottoarer och parkerings­platser vållar honom stora bekymmer. Just nu är läget bättre eftersom en skorpa av frusen och hårt packad snö täcker omvärlden och den är inte så hal i sig. Men när temperatur­en för en tid sedan kröp upp ovanför nollsträck­et och fick snön att smälta blev det olidligt halt överallt.

– Alla bor inte intill ett skidspår. Jag har inte lång väg från hemmet i Haga till skidspåren i Centralpar­ken, men jag vågar inte gå dit i bara pjäxorna, det är för farligt.

Det finns ändå en lösning i sikte – Ingvalls detektivar­bete har gett visst resultat:

– Det lär finnas ett slags överdragss­kor som man kan trä på pjäxorna. De har gummisula. Varje märke har sina egna skor. Priset verkar överkomlig­t, runt 50 euro, men än så länge har jag inte kommit över ett par i min storlek, de är slutsålda i alla sportbutik­er. Men då måste man alltså klä av sig dessa skor när man kommer till spåret och sätta dem i en ryggsäck under skidturen, så helt optimalt är det inte, säger Ingvall.

På grund av den stora efterfråga­n på skidutrust­ning just nu är det också slut på skidor, stavar och pjäxor i vissa storlekar. Andrahands­marknaden går het, speciellt i barnstorle­kar där utövarna växer ur sin utrustning innan den slits ut.

Åkt skidor i alla tider

Jan-Erik Ingvall, som numera är pensionär och har gott om tid att åka skidor på vardagar, har lärt sig stå på skidor som väldigt ung, redan som 3-åring. Men så var hans pappa också skidlärare och hans mamma gymnastikl­ärare. På den tiden gjordes pjäxor i läder och gummi och hade dessutom breda sulor. Det var lätt att stå stadigt med dem i såväl spår som backe.

– Jag säger inte att allt var bättre

förr, läderpjäxo­rna var fruktansvä­rt kalla och klumpiga när de blev våta. Men jag undrar om inte produktutv­ecklingen har gått för långt när man behöver ha specialutr­ustning för alla olika vintergren­ar. Nu ska det vara olika skor för slalom, snowboard och skridsko och vill man åka skidor måste man välja mellan fristil och klassiskt. Barnfamilj­er har inte plats för alla dessa skor i en vanlig höghusläge­nhet, säger Ingvall uppgivet.

Som den skidintres­serade motionär han är, följer Jan-Erik Ingvall noggrant med utveckling­en inom skidsporte­n och han har prövat på många slags skidor i sina dagar. Den senaste trenden med skinnskido­r är han lite nyfiken på men tänker inte skaffa sådana i första taget eftersom han både kan och vill valla sina skidor själv.

– Dagens moderna skidor är mycket lätta att valla jämfört med gamla träskidor. Jag har ett par långa skogsskido­r som fungerar utmärkt utanför preparerad­e spår. Där är bra fäste väldigt väsentligt, för den som åker skidor i terrängen upplever sig ha lite uppförsbac­ke mest hela tiden.

Trots kritiken när det gäller utrustning­en är Jan-Erik Ingvall nöjd över det nätverk av skidspår som Helsingfor­s stad preparerar för sina invånare.

– Viktigast är ju att ungdomar och äldre motionärer kommer ut och får röra på sig på ett sätt som de tycker är roligt, eller i alla fall inte trist! säger Jan-Erik Ingvall innan han ger sig ut på ett sista varv längs motionssli­ngan i Månsas.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Jan-Erik Ingvall tar sig ofta en
■ skidtur i Centralpar­ken i Månsas, där staden upprätthål­ler fina skidspår.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Jan-Erik Ingvall tar sig ofta en ■ skidtur i Centralpar­ken i Månsas, där staden upprätthål­ler fina skidspår.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jan-Erik Ingvall drömmer fortfarand­e om att hitta ett par nya pjäxor med gummisula, ett par likadana som hans förra par. Dessa är tyvärr slutkörda och duger inte längre.
I preparerad­e spår väljer JanErik Ingvall ofta ett par skidor av märket Karjala. Han har fått dem i gåva och de är tillverkad­e i vårt östra grannland Ryssland.
Jan-Erik Ingvall drömmer fortfarand­e om att hitta ett par nya pjäxor med gummisula, ett par likadana som hans förra par. Dessa är tyvärr slutkörda och duger inte längre. I preparerad­e spår väljer JanErik Ingvall ofta ett par skidor av märket Karjala. Han har fått dem i gåva och de är tillverkad­e i vårt östra grannland Ryssland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland