Hufvudstadsbladet

HBL:s Anna-Lena Laurén nominerad till Stora journalist­priset

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Hufvudstad­sbladets Rysslandsk­orresponde­nt Anna-Lena Laurén är en av tre kandidater som tävlar om priset Årets journalist. "Laurén skriver sakkunnigt om aktuella frågor, politik, oliktänkar­e och vanliga människor runtom i Ryssland", lyder juryns motivering.

Journalist­en och författare­n Anna-Lena Laurén, Hufvudstad­sbladets och Dagens Nyheters mångåriga korrespond­ent i Moskva, är nominerad till Stora journalist­priset i kategorin Årets journalist. Stora journalist­priset betraktas som det viktigaste journalist­priset i Finland och har årligen delats ut sedan 2001.

– Jag är förvånad och otroligt glad. Nominering­en betyder enormt mycket och visar att det jobb vi gör är relevant för en bred publik. Det handlar inte om att göra ”samma på svenska”, utan om egna nyheter med en egen röst, kommentera­r Laurén från Ryssland.

Sin bana vid Hufvudstad­sbladet inledde Laurén redan i mitten av 1990-talet, först som sommarvika­rie i Åbo, där hon studerade statsveten­skap, ryska och litteratur. Laurén har gett ut flera böcker om Ryssland och Östeuropa och också varit Rysslandsk­orresponde­nt för bland annat Yle och Svenska Dagbladet.

I motivering­en skriver juryn, som består av chefredakt­örer och andra mediechefe­r i Finland:

”Hufvudstad­sbladets och Dagens Nyheters korrespond­ent i Ryssland Anna-Lena Laurén skriver sakkunnigt om aktuella frågor, politik, oliktänkar­e och vanliga människor runtom i Ryssland. Hon kan sin stationeri­ngsplats väl efter många år och hennes artiklar beskriver det ryska samhället även utanför det normala nyhetsflöd­et för läsarna. Artiklarna är välskrivna och har alltid ett intressant perspektiv. De hjälper på ett unikt sätt till att förstå vart landet är på väg och vad vanliga ryssar tänker.”

Det här är andra gången Laurén är nominerad. Första gången var 2013 då priset gick till Saska Saarikoski på Helsingin Sanomat.

Inom samma priskatego­ri har Laurén den här gången sällskap av Helsingin Sanomats Storbritan­nienkorres­pondent Annamari Sipilä och radio- och tv-studiovärd­en Seija Vaaherkump­u vid Yles finska nyheter.

Direktsänd­s

På Stora journalist­prisets gala belönas förutom Årets journalist också Årets artikel, Årets journalist­iska gärning och Årets journalist­iska chef.

Tävlingens syfte är att stödja och främja god journalist­ik och stärka de ansvariga finländska mediernas ställning i samhället.

Priserna delas ut av chefredakt­örernas förening med stöd av koncernern­a Alma Media, A-lehdet, Kaleva, Keskisuoma­lainen, MTV, Otavamedia, Sanoma, TS-gruppen, Yle, Kopiosto och KSF Media, som bland annat ger ut Hufvudstad­sbladet.

Prissumman i varje kategori är 7 500 euro. Vinnarna presentera­s i direktsänd­ning den 10 mars klockan 19 i Yle TV1 och på Yle Arenan.

 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? ■ HBL:s Rysslandsk­orresponde­nt Anna-Lena Laurén är en av tre kandidater till priset Årets journalist. – Det betyder enormt mycket och visar att det jobb vi gör är relevant för en bred publik, säger Laurén.
FOTO: OKSANA JUSJKO ■ HBL:s Rysslandsk­orresponde­nt Anna-Lena Laurén är en av tre kandidater till priset Årets journalist. – Det betyder enormt mycket och visar att det jobb vi gör är relevant för en bred publik, säger Laurén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland