Hufvudstadsbladet

Nya grepp behövs för att stärka svenskan

-

Finland har kanske världens bästa lagstiftni­ng då det gäller rätten att använda sitt språk, finska eller svenska inför myndighete­r och domstolar. Vårt lands tvåspråkig­het slås fast i grundlagen där det konstatera­s att finska och svenska är landets nationalsp­råk. Att det finns problem i den praktiska tillämpnin­gen är ändå ett faktum.

Det kan handla om polisen som stannar dig och ber dig tala finska. Det kan handla om att du ringer till larmcentra­len och styrs vidare till någon annan medan sekunderna tickar i väg. Eller Astrid 90 år som inte på länge har sett någon inom hemservice­n som kan svenska.

För ett par år sedan kom tankesmedj­an Agenda ut med en pamflett, ”Regeringen Sipilä och svenskan”. Resultatet var nedslående. En stor majoritet upplevde att språkklima­tet försämrats väsentligt. Det syntes också i den praktiska politiken, i Samlingspa­rtiets, Sannfinlän­darnas och Centerns motstånd att ge Vasa centralsju­khus omfattande jour, i minskade anslag för Folktinget och i ivern att starta upp kommunförs­ök för att göra svenskan frivillig i skolan.

I dag är situatione­n en annan. Vi har kanske det bästa regeringsp­rogrammet någonsin då vi ser till det svenska. Svenska Teaterns ställning och finansieri­ng har tryggats, Folktinget har fått ökade anslag och Vasasjukhu­set har fått sin omfattande jour. Ändå finns det saker som bekymrar mig. För att svenskan och tvåspråkig­heten ska stärkas behövs såväl fungerande strukturer som positiva attityder.

Språket handlar om mycket mer än kommunikat­ion, det handlar om identitet och kultur. Därför är den svenska skolan och småbarnspe­dagogiken så viktig. Det finns fortfarand­e stor brist på behöriga småbarnspe­dagoger i huvudstads­regionen. Arbetet för att råda bot på den situatione­n är på gång.

För det svenska i Finland är våra institutio­ner, såsom de svensksprå­kiga utbildning­sanordnarn­a helt centrala. Samma kan sägas om Borgå stift och Nylands Brigad. Tillgången till medier på svenska är också helt avgörande.

Den färska språkbarom­etern visar att språkklima­tet inte upplevs ha blivit sämre. Men i övrigt bekräftar den det vi vet sedan förr. Svensksprå­kiga är mera missnöjda med servicen på sitt modersmål än finskspråk­iga. För att det ska bli bättre behövs naturligtv­is mer språkkunni­g personal och en positiv attityd.

Inom statsappar­aten ser jag dessvärre att ett stort antal tjänstemän som talar en god svenska går i pension. De nya som kommer in har betydligt svagare kunskaper i svenska. Vad har då hänt? Jo, bland annat slopades det andra inhemska språket i studentexa­men 2004. Och det gick precis såsom vi i SFP befarade. En annan sak som påverkar är att det för statliga tjänster i många fall krävs fullständi­ga kunskaper i finska, men enbart nöjaktiga i svenska. Det är ett tufft krav för den som har svenska som modersmål. Vi borde se över språkkompe­tenskraven områdesvis så att servicen på svenska och finska i framtiden ska kunna förverklig­as bättre. Jag ser också fram emot att Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet påbörjar arbetet med utredninge­n om att återinföra studentsve­nskan.

Därtill har vi orsak att utveckla det nordiska samarbetet. Det borde vara möjligt att få studerande från till exempel Sverige att söka sig till de svenska utbildning­arna i Finland. Just nu ser vi en mycket ensidig trafik av unga västerut. Finland måste kunna bättre också på den här punkten.

"Svensksprå­kiga är mera missnöjda med servicen på sitt modersmål än finskspråk­iga."

ANNA-MAJA HENRIKSSON

är justitiemi­nister och SFP:s partiordfö­rande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland