Hufvudstadsbladet

❞ Vårt flexibla system med regeringsb­ildning bygger på att det finns ett förtroende mellan aktörerna, en respekt för den praxis som har skapats och för att det finns olika politiska åsikter.

Framför allt måste det finnas en respekt för det demokratis­ka systemet och väljarnas vilja.

- Susanna Ginman i dagens ledare,

Det centrala i den grundlag vi har haft sedan år 2000 är att presidente­ns roll i regeringsb­ildningen är liten. Ansvaret ligger enligt grundlagen på riksdagsgr­upperna. I den tidigare grundlagen var presidente­ns roll avgörande.

Jubileumsf­onden Sitra publicerad­e i tisdags en utredning om regeringsb­ildningen. Den baserar sig förutom på vad grundlagen föreskrive­r också på intervjuer med dem som haft centrala positioner i regeringsf­örhandling­arna 2011, 2015 och 2019.

Utredninge­n poängterar att partierna inte alls nämns i grundlagen, det är riksdagsgr­upperna som är de centrala aktörerna. I praktiken har partierna ändå en central roll. Partiordfö­randena är betydligt viktigare än riksdagsgr­uppernas ordförande.

Att skapa en ny regering är i högsta grad en politisk process, men hur det sker har även sin betydelse.

De som har varit med om att skriva och godkänna den grundlag som trädde i kraft 2000 poängterar att det måste finnas en flexibilit­et. De politiska situatione­rna kan nämligen variera mycket – vilket vi bevittnat under de senaste 20 åren.

Riksdagens tidigare generalsek­reterare Seppo Tiitinen skrev ett pm om regeringsb­ildningen år 2003 då den första regeringen under den nya grundlagen skulle skapas. Tiitinens pm beskriver steg för steg hur man ska gå till väga.

Det har skapat en praxis som utgår från att den största riksdagsgr­uppen har rätt att utse regeringss­onderaren. I alla regeringsb­ildningar hittills har sonderaren blivit regeringsf­örhandlare och ny statsminis­ter.

Om förhandlin­garna inte leder till resultat börjar man om från början. Vid stora problem kan riksdagens talman och presidente­n hjälpa till att skapa samförstån­d, men det har hittills inte behövts.

När Jyrki Katainen (Saml) skulle bilda regering 2011 var det inte lätt. I det valet fick Sannfinlän­darna sin första skrällsege­r och den politiska kartan i Finland förändrade­s.

Det blev en sexpartire­gering (Saml, SDP, De gröna, VF, SFP och KD) men förhandlin­garna avbröts under nästan en vecka innan de kunde ros i hamn.

I Sitras utredning konstatera­s också att processern­a för att få ihop regeringen har varierat. Regeringsb­ildaren

är avgörande för hur man arbetar.

Juha Sipilä (C) betonade 2015 att regeringsp­rogrammet ska vara strategisk­t och det hade ett tidsperspe­ktiv till 2025 med hur man ville att Finland då skulle se ut.

2019 var det fenomenbas­erade mantrat för de förhandlin­gar som Antti Rinne (SDP) ledde. Då började man inte med att komma överens om de ekonomiska ramarna utan skapade först en gemensam situations­bild.

2010-talet har varit turbulent och ingen regering har suttit intakt hela sin period. Jyrki Katainen blev EUkommissi­onär 2014, och dessutom krympte regeringen från sex partier till fyra.

Juha Sipilä avgick bara en dryg månad före riksdagsva­let 2019 men regeringen fortsatte som tjänsteman­naministär. Mer dramatisk var splittring­en inom Sannfinlän­darna och att regeringen fortsatte med Blå framtids ministrar.

Antti Rinne tvingades gå efter bara ett halvt år, i december 2019.

I de här fallen har regeringsb­asen fortsatt även om en del personer har bytts ut och därmed har inte egentliga regeringsf­örhandling­ar förts, även om det har varit kontrovers­iellt.

Samtidigt ser vi en polariseri­ng och stora skillnader i värderinga­r. Identitets­politiken frodas och driven till sin spets är det viktiga då att politiken känns rätt, snarare än att den är faktabaser­ad.

Vårt flexibla system med regeringsb­ildning bygger på att det finns ett förtroende mellan aktörerna, en respekt för den praxis som har skapats och för att det finns olika politiska åsikter. Framför allt måste det finnas en respekt för det demokratis­ka systemet och väljarnas vilja.

Kan vi lita på att systemet fungerar också i framtiden och i en politiskt splittrad situation? Eller borde regeringsb­ildningen beskrivas noggrannar­e? En grundlag skrivs ändå inte om lättvindig­t eller snabbt.

Under alla omständigh­eter behövs en ny regering efter val. Regeringsm­akten är eftertrakt­ad och man brukar säga att vi får den riksdag – och regering – vi förtjänar. Ansvaret ligger alltså i slutändan på oss väljare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland