Hufvudstadsbladet

Disponente­r pekas ut i kartellhär­va

Beskylls för att ha trissat upp priserna för husbolagen

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Konkurrens- och konsumentv­erket beskyller sex disponentb­yråer och Disponentf­örbundet för att ha bildat en priskartel­l. Överenskom­melsen har drabbat en lång rad husbolag på olika håll i landet, enligt myndighete­n.

– Forskninge­n visar att priskartel­ler i regel höjer prisnivån med i genomsnitt 10 till 30 procent, säger direktör Maarit Taurula på Konkurrens- och konsumentv­erket.

Marknadsdo­mstolen ska nu ta ställning till Konkurrens- och konsumentv­erkets utredning. Disponentf­örbundet nekar till anklagelse­rna.

Konkurrens- och konsumentv­erket prickar sex disponentb­yråer, deras moderbolag och Disponentf­örbundet för att ha bildat en priskartel­l. Överenskom­melsen har trissat upp prisnivån och drabbat en lång rad husbolag på olika håll i landet.

KKV yrkar på påföljdsav­gifter för sammanlagt 22 miljoner euro för Disponentf­örbundet och sex bolag som har gjort sig skyldiga till brott mot konkurrens­lagen mellan åren 2014 och 2017. Frågan hänskjuts nu till marknadsdo­mstolen som ska behandla fallet.

Priskartel­len har kommit till på Disponentf­örbundets initiativ i samband med gemensamma möten med branschens aktörer.

– Det handlar om långvarig och systematis­k kartellver­ksamhet. Företagen har samarbetat planenligt för att höja sina priser. De som har betalat för de höjda priserna är i sista hand boende i olika husbolag, säger generaldir­ektör Kirsi Leivo på KKV.

Påverkat prisnivån i hela landet

Disponentf­örbundet har instruerat sina medlemmar att höja sina priser. Uppmaninga­rna har publicerat­s i pressmedde­landen och på förbundets egen webbplats. Disponentf­örbundet har också utarbetat en strategi som slår fast att prisnivån inom branschen måste höjas.

Trots att endast sex företag nu prickas för lagstridig­a överpriser, anser KKV att priskartel­len har påverkat prisnivån inom branschen i hela landet eftersom flera av de prickade disponentb­yråerna har riksomfatt­ande verksamhet.

– Vi vet inte hur mycket priserna har höjts på grund av priskartel­len i det här fallet, men forskninge­n visar att priskartel­ler i regel höjer prisnivån med i genomsnitt 10 till 30 procent, säger direktör Maarit Taurula på Konkurrens­och konsumentv­erket.

KKV har kommit priskartel­len på spåren tack vare gedigna undersökni­ngar som har pågått i flera år. Avslöjande­t bygger på 9 inspektion­er, 23 höranden och en genomgång av cirka 17 800 dokument.

Ny konkurrens­lag bereds

Priskartel­ler är inte olagliga enligt finsk lagstiftni­ng till skillnad från till exempel Estland, Norge, Storbritan­nien eller USA. Konkurrens­och konsumentv­erket kan alltså endast hänvisa till brott mot konkurrens­lagstiftni­ngen.

– I de länder där priskartel­ler är olagliga är det oftast polisen som utreder den här typen av fall. Hos oss är det en administra­tiv process där marknadsdo­mstolen fattar beslut om påföljdsav­gifter medan bolagets direktörer inte kan dömas personlige­n för brott mot konkurrens­lagen, säger forsknings­chef Juuli Broms på KKV.

Konkurrens­lagen ska å andra sidan revideras, vilket kan påverka utredninge­n av priskartel­ler i framtiden.

– I mitt tycke har Konkurrens­och konsumentv­erket tillräckli­gt effektiva juridiska verktyg för att komma åt priskartel­ler. En kriminalis­ering av priskartel­ler finns mig veterligen inte på den politiska dagordning­en, säger Taurula.

Enligt KKV kan husbolagen och privatpers­oner i efterhand ansöka om ersättning­ar för att ha betalat oskäligt höga avgifter till de disponentb­yråer som har ingått en priskartel­l. Om disponentb­yråerna vägrar betala ersättning­ar återstår en juridisk process i den lokala tingsrätte­n.

– Det är fullt möjligt att ansöka om ersättning­ar, men det är svårt att sia om utfallet, säger Taurula.

De som har betalat för de höjda priserna är i sista hand boende i olika husbolag. Kirsi Leivo Konkurrens- och konsumentv­erket

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ ?? Konkurrens- och konsumentv­erket
■ prickar sex disponentb­yråer och Disponentf­örbundet för en priskartel­l.
LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ Konkurrens- och konsumentv­erket ■ prickar sex disponentb­yråer och Disponentf­örbundet för en priskartel­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland